Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λέσβος

​​​​​​Τόσο καταπληκτικό είναι αυτό το κομμάτι γης, ένα μωσαϊκό του Αιγαίου με πολλά κρυμμένα μυστικά που θα σας καταπλήξουν ξανά και ξανά καθώς τα ανακαλύπτετε. Η «πατρίδα» του ούζου, μας υποδέχεται με ένα ποτηράκι από το ποτό-έμβλημα του νησιού ή έναν απολαυστικό καφέ στην πρωτεύουσά της και εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες. Επιλέξαμε κάποια από τα καλύτερα αξιοθέατα της Λέσβου και σας τα παρουσιάζουμε.

Η πόλη της Μυτιλήνης

Η ιστορία της ξεκινάει από τον 10ο αιώνα π.Χ. Στην εικόνα της κυριαρχούν το λεγόμενο «Άγαλμα της Ελευθερίας», η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα με τον μεγαλόπρεπο τρούλο της, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, σημαντικά οθωμανικά μνημεία, όπως το Γενί και το Τσαρσί τζαμί, και το επιβλητικό κάστρο της εποχής του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Απολαύσετε βόλτες στην Προκυμαία με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, τα εστιατόρια και τα καφέ, στα σοκάκια της πόλης αλλά και στην οδό Ερμού με τα μοντέρνα καταστήματα, τα παλαιοπωλεία, τα ουζερί και τα ταβερνάκια. Στη γειτονική περιοχή Βαρειά, το διάσημο μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με έργα των Ματίς, Μιρό, Πικάσο, Τσαρούχη έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους για σας.

Μυτιλήνη

Μόλυβος

Σπίτια από πέτρα και ξύλο, μαγαζάκια όλων των ειδών, καφενεία και ουζερί, πλακόστρωτα σοκάκια. Και το βυζαντινό κάστρο, από τα καλύτερα διατηρημένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Περπατήστε στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο του οικισμού, χαζέψτε στην κεντρική αγορά του οικισμού και ανηφορίστε μέχρι το κάστρο: η θέα είναι μοναδική. Στο πάρκο του Μολύβου το παλιό εργοστάσιο ελαιουργίας έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ξενοδοχεία του νησιού. Αξίζει να δείτε και το γραφικό ψαρολίμανο του Μολύβου, με τα καϊκια και τις τράτες, όπου οι εμπορικές δραστηριότητες των ντόπιων δεν σταματούν ποτέ. Εκεί θα καθίσετε στα ουζερί για να απολαύσετε μεζεδάκια με ούζο.

Μόλυβος

Το Απωλιθωμένο Δάσος

Από τα ωραιότερα και παλαιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκοσμίως. Το προστατευόμενο από την Unesco γεωπάρκο έχει έκταση 150.000 τ.μ. με εκατοντάδες όρθιους ή πεσμένους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και ηφαιστειακά πετρώματα. Δεν χρειάζεται να το περπατήσετε όλο: στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι που έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco, η περιέργειά σας θα ικανοποιηθεί και με το παραπάνω.

Απωλιθωμένο Δάσος

Αυθεντικά χωρία

Το Πλωμάρι: η πρωτεύουσα του ούζου, με κεντρική αγορά που σφύζει από ζωή και παλιά καφενεία με ελληνικό καφέ στη χόβολη.

Την Αγιάσο: διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του όρους Όλυμπος. Στα λιθόστρωτα σοκάκια της θα βρείτε καταστήματα που πουλάνε ξυλόγλυπτα και υφάσματα. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας με την εικόνα που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και θεωρείται θαυματουργή.

Την Πέτρα: από τους εντυπωσιακότερους οικισμούς της Λέσβου, με την υπέροχη θέα από την εκκλησία της Παναγίας.

Τη Σκάλα Συκαμιάς: τα παλιά επιβλητικά σπίτια της θα σας εντυπωσιάσουν – το ίδιο και το εκκλησάκι της Παναγίας Γοργόνας.

Αξέχαστες παραλίες

Στα δυτικά του νησιού, στο Σίγρι, θα κολυμπήσετε κάτω από το κάστρο, ενώ οι surfers θα προτιμήσουν τη γειτονική παραλία της Φανερωμένης.


Οι νεανικές παρέες συχνάζουν στην οργανωμένη παραλία της Σκάλας Ερεσσού, στο Κανόνι και στον Άγιο Ερμογένη κοντά στην πρωτεύουσα.


Οι οικογένειες προτιμούν την Πέτρα, τα Βατερά με υποδομές για θαλάσσια σπορ, την Άναξο με τα ταβερνάκια της και τη θέα στο κάστρο του Μολύβου, αλλά και την οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια, κοντά στη Μυτιλήνη.


Όσοι προτιμάτε την απομόνωση, επιλέξτε τις παραλίες Τσόνια, Χρούσο, Χρυσή Ακτή και Άντισσα.

παραλία Λέσβου