Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΦΟΙΝΙ

Στις βουνοκορφές του Τροόδους βρίσκεται το χωριό Φοινί, ένα γραφικό και μαγευτικό χωριό για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων, περιτριγυρισμένο από βουνοκορφές στολισμένες με καταπράσινα πεύκα, καθιστώντας το ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου.

Στην είσοδο του χωριού, από ένα σημείο θέας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την πανοραμική θέα της κοιλάδας του ποταμού Διαρίζου. Υπολογίζεται ότι το όνομά του προέρχεται από έναν Φράγκο φεουδάρχη ονόματι Τζουάν τε Φενίου ή Φινίου, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Α ́ στην Ευρώπη το 1359-1369.

ΦΟΙΝΙ

Το χωριό Φοινί φιλοξενεί πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια, όπως τις εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Μαρίνας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και τα ξωκλήσια της Αγίας Άννας και του Αγίου Γεωργίου.

ΦΟΙΝΙ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποδήμων του χωριού και το Τμήμα Κυπριακής Χειροτεχνίας, έχει αναλάβει την έρευνα, διατήρηση και προβολή της τέχνης της αγγειοπλαστικής, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους νέους να μελετήσουν την τέχνη του αγγειοπλάστη. Το παλιό δημοτικό σχολείο στο Φοινί έχει συντηρηθεί και μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού. Στο Φοινί λειτουργούν δύο εργαστήρια αγγειοπλαστικής και ένα ιδιωτικό μουσείο λαϊκής τέχνης, όπου εκτίθενται διάφορες παραδοσιακές χειροτεχνίες, γεωργικά εργαλεία και μαγειρικά σκεύη, για τα οποία το χωριό είναι γνωστό. Το χωριό είναι επίσης ένας εξαιρετικός προορισμός για καλοφαγάδες, με αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν πλούσια και νόστιμη κυπριακή κουζίνα.

ΦΟΙΝΙ

Για τους πιο περιπετειώδεις το μονοπάτι της φύσης Φοινί - Ιερά Μονή Τροοδίτισσας είναι μια γραφική διαδρομή που συνδέει το χωριό Φοινί με το μοναστήρι της Τροοδίτισσας, παρέχοντας στους πεζοπόρους μια μοναδική εμπειρία. Το μονοπάτι ακολουθεί την πορεία του ποταμού Διαρίζου, ο οποίος είναι γνωστός για τη μόνιμη ροή του νερού, προσφέροντας εκπληκτικά σημεία θέας κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του μονοπατιού είναι η Ιερά Μονή Τροοδίτισσας, ένας ιερός χώρος φωλιασμένος μέσα στη φυσική ομορφιά της περιοχής και φυσικά ο καταρράκτης της Χαντάρας.

ΦΟΙΝΙ

Ο καταρράκτης της Χαντάρας, βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο προσφέροντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα για όσους το επισκεφθούν. Το νερό πέφτει από ύψος 8 περίπου μέτρων, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα.

ΦΟΙΝΙ

Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται τα εντυπωσιακά ιστορικά μεσαιωνικά γεφύρια, του Πισκόπου και της Ελιάς, τα οποία εκτιμάται να έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

ΦΟΙΝΙ

Το χωριό Φοινί είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε και είναι σίγουρο να σας προσφέρει μια μοναδική και αυθεντική εμπειρία της πλούσιας ιστορίας, του πολιτισμού και της φύσης της Κύπρου.

ΦΟΙΝΙ
ΦΟΙΝΙ

 

Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.through-my-eyes.net

Ή ακολουθήστε το Through My Eyes στο Instagram και στο Facebook