Ανάρπαστα γίνονται τα παλαιά και φθηνά σπίτια στην ιταλική επαρχία, με ξένους αγοραστές να σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Ειδικά στην περίπτωση της Ιρσίνα, οι μαζικές αγορές οδήγησαν στην αναγέννηση του ερειπωμένου χωριού.
Η Ιρσίνα των 4.000 ντόπιων κατοίκων, βρίσκεται βαθιά στην περιοχή της νότιας Μπασιλικάτα, και πλέον φιλοξενεί πάνω από 300 μη Ιταλούς από 12 διαφορετικές χώρες.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το χωριό που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και περιβάλλεται από χωράφια, είχε πληθυσμό 12.000 κατοίκων, αλλά η μαζική μετανάστευση σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των κατοίκων σε μόλις 4.500.
Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Ιρσίνα του 2023 είναι ένας «παράδεισος» κυρίως για συνταξιούχους και Αμερικανούς μετανάστες, που ζουν το ιταλικό όνειρο της υπαίθρου.
Περισσότερες από 15 οικογένειες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αγοράσει παλιές ιδιοκτησίες σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό, γνωστό για τους ελαιώνες του και τα χωράφια που παράγουν εξαιρετικό σιτάρι.
Η αγορά σπιτιών και η επέκταση ιδιοκτησιών, συνεχίζεται ακόμα, με τους ξένους να διαδίδουν στην πατρίδα τους πως είναι η ζωή σε αυτή την ονειρική τοποθεσία που μοιάζει να έχει «παγώσει» στο χρόνο.
Περπατώντας στα στενά σοκάκια μπορεί κανείς να ακούσει κάθε είδους γλώσσα και προφορά – αμερικανική, καναδική, γαλλική, νορβηγική. Υπάρχει μέχρι και δρόμος που οι ντόπιοι έχουν μετονομάσει σε «Βελγική Οδό», εξαιτίας των πολλών Βέλγων που ζουν εκεί.
Ο «τριχωτός λόφος»
Το παλιό όνομα της Ιρσίνα είναι Μοντεπελόζο ή «ο τριχωτός λόφος», για την κάποτε χορταριασμένη κορυφογραμμή της. Χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν κατοικήθηκε από τους πρώτους ανθρώπους και αργότερα από τοπικές φυλές. Αρχαιολογικά αντικείμενα όπως εργαλεία, όπλα και κεραμικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι των σπηλαίων, εκτίθενται στο μουσείο του χωριού.
Η παλιά συνοικία, που περικλείεται από ψηλά τείχη, είναι ένας λαβύρινθος από διακοσμημένες πέτρινες πύλες, μεσαιωνικά παρατηρητήρια και κομψά palazzi που κάποτε ανήκαν στην πλούσια αγροτική τάξη. Η συνοικία με τα στενά δρομάκια χωρίς αυτοκίνητα, τα οποία οι ξένοι λατρεύουν, δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τους ντόπιους. Πολλοί κάτοικοι της Ιρσίνα μετακόμισαν τη δεκαετία του 1960 σε νεότερες γειτονιές της πόλης, αφήνοντας το ιστορικό κέντρο σε μεγάλο βαθμό άδειο.
Η Ιρσίνα είναι γνωστή για τα «bottini» της, δηλαδή τις υπόγειες σήραγγες που κάποτε μετέφεραν νερό στις δεξαμενές της πόλης. Μια από τις παραδόσεις της είναι οι «ανθρώπινοι πύργοι». Κάθε Μάιο, ηθοποιοί ντυμένοι γεωργοί ανεβαίνουν στους ώμους άλλων που είναι ντυμένοι γαιοκτήμονες, για να δημιουργήσουν ένα σχήμα που αντιπροσωπεύει την κοινωνική ιεραρχία του παρελθόντος.
Η πόλη είναι επίσης γνωστή για τα νόστιμα φαγητά της με τα περίεργα ονόματα. Χαρακτηριστικό το A laghën(e) pu m'r'cutte, ένα πιάτο με χειροποίητα ζυμαρικά με σύκα μαγειρεμένα σε κρασί και πιπεριά, ενώ τα callaridde είναι λιχουδιές από αιγοπρόβατα.
Πηγή: Cnn.gr