Ανάμεσα στους 14 εναλλακτικούς προορισμούς από όλο τον κόσμο που διαθέτουν τη γοητεία του διαφορετικού και ανεξερεύνητου και έχουν «παραβλεφθεί» ή «υποτιμηθεί» από τον μαζικό τουρισμό, εντάχθηκε η Κάρπαθος σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα Daily Mail και την ιστοσελίδα timeout.com.
Σκοπός του άρθρου, όπως αναφέρουν τα δύο δημοφιλή μέσα, είναι να εμπνεύσει τους ταξιδιώτες σχετικά με ποιοτικούς προορισμούς που ξεχωρίζουν για την τοπική κουλτούρα, τη γαστρονομία και τις εμπειρίες που προσφέρουν και θεωρούνται «κρυμμένοι πολύτιμοι λίθοι».
Σύμφωνα με τη λίστα και το in.gr στην Κάρπαθο οι επισκέπτες απολαμβάνουν παρθένες παραλίες, μακριά από την κοσμοσυρροή και την τυποποίηση που έχουν άλλα Ελληνικά νησιά, ενώ γίνεται αναφορά στη μοναδική Όλυμπο.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επιπροσθέτως τη Μογγολία, τη λίμνη Μπακαλάρ στο Μεξικό, την Κουένκα του Ισημερινού, τη Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία και Εζεργοβίνη, το Πόρτο Ρίκο, το Γκίπσλαντ στην Αυστραλία, το Πλίμουθ, το Βερμόντ, το Τούρκου στη Φινλανδία, το Λομπόκ της Ινδονησίας, τα νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, το Μπρέι της Ιρλανδίας και τη Ζιμπάμπουε.
Η ακατέργαστη ομορφιά της Καρπάθου γοητεύει τους ταξιδιώτες με ειδικά ενδιαφέροντα.
Σε συναντήσεις στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης τουρισμού, ITB 2023, διαπιστώνεται το έντονο ενδιαφέρον από δημοσιογράφους, bloggers και άλλους ειδικούς σχετικά με ανεξερεύνητους προορισμούς, όπως είναι η Κάρπαθος, με αυθεντικές εμπειρίες χωρίς ορδές μαζικών τουριστών.
«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως νησί μας συγκαταλέχθηκε πρόσφατα ανάμεσα στους 25 προτεινόμενους προορισμούς για το 2023, στην ετήσια καθιερωμένη λίστα του National Geographic», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός.
Που βρίσκεται
Η Κάρπαθος βρίσκεται στη μέση του Καρπαθίου πελάγους μεταξύ της Ρόδου στα ανατολικά και της Κρήτης στα δυτικά. Έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια (ή Κάρπαθο). είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, μετά τη Ρόδο. Έχει έκταση 302,152 τ.χλμ., μήκος ακτών 160 χλμ. και συνολικό πληθυσμό 6.416 κατοίκους (απογραφή 2022). Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και γι' αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευόμενες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί διαφόρων ειδών πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η ονομασία
Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto. Πρόκειται για μία ονομασία του νησιού που επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά. Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, το Καρπάθιο Πέλαγος.
Δείτε πιο κάτω την μαγευτική Κάρπαθο σε 15 ξεχωριστά κλικ!