Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφ

Πόλεις σε όλο τον πλανήτη έχουν τελειοποιήσει το δικό τους μοναδικό τρόπο για να γιορτάσουν το καρναβάλι. Ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες και μοναδικές καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, με τρελό ξεφάντωμα, μεγάλη δόση τρέλας, εντυπωσιακές αμφιέσεις και φαντασμαγορικά σόου στην Ευρώπη.

Οι παρελάσεις επιστρέφουν, μετά από την διακοπή που υπήρξε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολύχρωμα άρματα, πυροτεχνήματα και ατελείωτα πάρτι που μας δίνουν την ευκαιρία να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

1. Rio de Janeiro- Βραζιλία 

Tο καρναβάλι στη Βραζιλία είναι μακράν το μεγαλύτερο και πιο πολύχρωμο από όλα. Γι’ αυτό και δικαιωματικά παίρνει τον τίτλο του “The greatest show on earth”.

Ενσωματώνει όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρίαρχων ευρωπαϊκών και αφρικανικών πολιτισμών, παράλληλα με τον πλούσιο πολιτισμό της μουσικής, ο οποίος έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί στη Βραζιλία.

Η διάσημη καρναβαλίστικη παρέλαση στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο και είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ των διαφόρων σχολείων Samba που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την υπερηφάνεια της κατάκτησης αυτού του διαγωνισμού, καθώς και για μια αμοιβή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

2. Venice carnival- Ιταλία 

Το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε το 1162 για τον εορτασμό της νίκης της Δημοκρατίας της Βενετίας επί του εχθρού της: του Πατριάρχη της Ακυληίας. Οι κάτοικοι της Βενετίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για να χορέψουν και να γιορτάσουν τη νίκη τους. 

Από τότε η νίκη εορτάστηκε στους δρόμους της Βενετίας. Καθώς ο καιρός περνούσε, το καρναβάλι εορταζόταν για το δικό του καλό και οι περισσότεροι γλεντζέδες δεν είχαν ιδέα πώς ξεκίνησε. Ήταν απλά μια δικαιολογία για να διασκεδάσεις πολύ!

Το Καρναβάλι της Βενετίας συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες μέχρι που απαγορεύτηκε το 1797, ενώ η Βενετία ήταν υπό την κυριαρχία του Φραγκίσκου Β΄, του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η χρήση μασκών από τους Βενετούς για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους απαγορεύτηκε επίσης εκείνη την εποχή. Περιστασιακά, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το φεστιβάλ επανήλθε για σύντομες περιόδους, αλλά εφαρμοζόταν πάντα ιδιωτικά, χωρίς τις τεράστιες δημόσιες επιδείξεις και εορταστικές εκδηλώσεις που είναι γνωστές σήμερα!

Το 1979 η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει τη Βενετία να επανασυνδεθεί με την κληρονομιά του φεστιβάλ της, προκειμένου να αναζωογονήσει τον πολιτισμό και την οικονομία της Βενετίας. Η τουριστική βιομηχανία της πόλης παρουσίασε επίσης σημαντικό ενδιαφέρον. Περιττό να πούμε ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα από την ιταλική κυβέρνηση και το Καρναβάλι της Βενετίας έχει μεγαλώσει και έχει εξελιχθεί με τα χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή εορτασμούς του κόσμου.

 

3.Nice carnvival – Γαλλία 

Πολλοί εικάζουν ότι το Καρναβάλι της Νίκαιας είναι η παλαιότερη γιορτή του καρναβαλιού στον κόσμο. Υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγραφές του που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Νίκαια Καρναβάλι τρέχει για δύο εβδομάδες πριν από την Τετάρτη των Τεφρών και προσελκύει ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Το Καρναβάλι της Νίκαιας φιλοξενεί αρκετές παρελάσεις στους δρόμους, αλλά αυτό για το οποίο είναι πιο διάσημο είναι η Παρέλαση των Λουλουδιών. Η Παρέλαση των Λουλουδιών βλέπει τους συμμετέχοντες να ιππεύουν εντυπωσιακά διακοσμημένα λουλούδια και να ρίχνουν λουλούδια στο κοινό. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 λουλούδια ρίχνονται κατά τη διάρκεια αυτής της παρέλασης. Μια άλλη δημοφιλής παρέλαση είναι η Νυχτερινή Παρέλαση.

Οι εορτασμοί τελειώνουν με την Μεγάλη Παρέλαση και ακολουθεί ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων και φωτιά. Υπάρχουν πολλά πάρτι στους δρόμους που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού και είναι μια εποχή που βλέπει τους γλεντζέδες να «πέσουν» με τα μούτρα σε φαγητό και ποτό.

4.Santa Cruz de Tenerife Carnival- Ισπανία

Το καρναβάλι της Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, το οποίο πραγματοποιείται στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, χαρακτηρίζεται ότι είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής γιορτή καρναβαλιού στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία. Αν και είναι μια αμφισβητήσιμη δήλωση, είναι σίγουρα μια δημοφιλής και τεράστια γιορτή του καρναβαλιού.

Ξεκινά με την εκλογή της βασίλισσας του καρναβαλιού σε έναν διαγωνισμό που βλέπει τους υποψηφίους να φορούν περίτεχνα κοστούμια τα οποία μπορούν να ζυγίζουν περίπου 200 κιλά. Για ολόκληρη την εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή το καρναβάλι διαθέτει 24/7 άγρια πάρτι του δρόμου και συναυλίες ζωντανής μουσικής που διαθέτουν πολλές λατινικές μελωδίες. Οι εορτασμοί τελειώνουν με το κάψιμο μιας γιγάντιας σαρδέλας.

5. Binche Carnival- Βέλγιο

Το καρναβάλι Binche είναι ένα από τα παλαιότερα καρναβάλια σε όλη την Ευρώπη. Έχει αναγνωριστεί από την UNESCO για την Άυλη σημασία της. Binche είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται νότια των Βρυξελλών και είναι μόνο μια σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο μακριά.

Το καρναβάλι Binche είναι διάσημο για τον κύριο χαρακτήρα του καρναβαλιού, τους Gillies. Οι Gillies είναι μυθικά πλάσματα που χρονολογούνται αιώνες πίσω από τις παγανιστικές ρίζες της και εκτελούν παραδοσιακούς χορούς και κάνουν τρομακτικούς θορύβους για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εγκαινιάσουν την άνοιξη. Ερμηνεύονται από χιλιάδες ντόπια αγόρια και άνδρες που φορούν παραδοσιακές αποκριάτικες στολές και μάσκες.

Το Καρναβάλι της Μπίντσε προσελκύει περίπου 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και οι κύριες εκδηλώσεις του λαμβάνουν χώρα τρεις ημέρες πριν από την Τετάρτη της Τέφρας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών υπάρχουν παρελάσεις στο δρόμο, μάχη κομφετί, σόου πυροτεχνημάτων, πρωινό σαμπάνιας και στρειδιών και πολλά άλλα.