Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ethima

Όταν μιλάμε για Χριστουγεννιάτικα έθιμα, στo μυαλό μας έρχονται συνήθως τα έθιμα εκείνα που μεγαλώσαμε εμείς. Μερικά από αυτά αφορούν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον στολισμό του, την βασιλόπιτα, το christmas cake, τα δώρα κάτω από το δέντρο μαζί με το γάλα και τον κουραμπιέ για τον Άη Βασίλη και άλλα πολλά. Ωστόσο στον υπόλοιπο πλανήτη, η κάθε χώρα έχει καθιερώσει τα δικά της ιδιαίτερα έθιμα και σε όσα θα δούμε πιο κάτω απέχουν κατά πολύ από τα δικά μας.

  •  Yule ο γάτος της Ισλανδίας

Ο Yule ο γάτος είναι ένα τέρας από την ισλανδική λαογραφία. Λέγεται ότι η μοχθηρή αυτή γάτα παραμονεύει στη χιονισμένη ύπαιθρο και καταβροχθίζει όποιον δεν έχει πάρει καινούργια ρούχα να φορέσει πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.

yulecat
  •  Η αράχνη των Χριστουγέννων στην Ουκρανία

Εκτός από τις συνηθισμένες διακοσμήσεις, τα ουκρανικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται επίσης με ψεύτικες αράχνες και ιστό. Το έθιμο αυτό προήλθε από την ιστορία μιας φτωχής γυναίκας που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να στολίσει το δέντρο της. Όταν ξύπνησε το πρωί των Χριστουγέννων, ανακάλυψε ότι μια αράχνη το είχε ντύσει με έναν υπέροχο λαμπερό ιστό.

ukraine
  •  Ο κακός συνεργός του Αγίου Νικόλα στην Αυστρία

Ο κακός συνεργός του Αγίου Νικολάου στην αυστριακή παράδοση, λέγεται Κράμπους και είναι ένα τρομακτικό πλάσμα που τιμωρεί τα ‘’κακά’’ παιδιά. Συχνά μπορεί να βρεθεί να περιφέρεται στους δρόμους την περίοδο των εορτών, τρομάζοντας τα πιτσιρίκια.

christmas_krampus
  • Νύχτα των Ραπανιών στο Μεξικό

Κάθε Δεκέμβριο, χιλιάδες κάτοικοι στην Οαχάκα του Μεξικού, συρρέουν στην κεντρική πλατεία για να δουν μια έκθεση γλυπτών – συμπεριλαμβανομένων χαρακτήρων από τη γέννηση του Ιησού – σκαλισμένα από ραπανάκια. Ναι, ραπανάκια!

noche
  • Πρόβλεψη πρότασης γάμου στην Τσεχία

Οι γυναίκες στην Τσεχία κάνουν ένα τελετουργικό για να καθορίσουν πόσο επιτυχημένη θα είναι η ερωτική τους ζωή την επόμενη χρονιά. Απλώς στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα και πετάνε ένα παπούτσι στον ώμο τους. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη να δείχνει προς την πόρτα, θα παντρευτούν μέσα στο έτος.