Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χωριό Δωρός

Συναντούμε το χωριό Δωρός ταξιδεύοντας περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό προς το Τρόοδος, σε υψόμετρο 472 μέτρων.

χωριό Δωρός

Η επικρατέστερη εκδοχή για το πως πήρε το όνομά του το χωριό, σύμφωνα με την ιστορία, είναι ότι ο οικισμός χτίστηκε από τους Δωριείς για να λειτουργεί ως κάστρο και να προστατεύει τους κατοίκους από τους εισβολείς. Τα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια είχαν κατασκευαστεί για στενές άμαξες και μέχρι σήμερα, τα οχήματα δεν μπορούν να εισέλθουν.

χωριό Δωρός

Υπάρχουν δύο εκκλησίες στο χωριό, η μία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Γαλακτοτροφούσα και χτίστηκε το 1825 και η δεύτερη στον Άγιο Επιφάνιο η οποία χτίστηκε γύρω στον 12ο - 13ο αιώνα και αναστηλώθηκε το 1985. Η εκκλησία του Άγιου Επιφανίου θεωρείται μία από τις επτά παλαιότερες εκκλησίες στην Κύπρο.

χωριό Δωρός

Όταν επισκεφθείτε τον Δώρο δοκιμάστε εξαιρετική κουμανταρία, ζιβανία, κρασί και σταφίδες, για τα οποία φημίζεται το χωριό. Επισκεφθείτε το οινοποιείο Καρσερά που ιδρύθηκε το 1998 και παράγει μόνο Κουμανταρία, ένα επιδόρπιο κρασί που παράγεται μόνο στην Κύπρο και κατέχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από το 1990.

χωριό Δωρός

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό προσφέρει επίσης πολλές εξαιρετικές αγροτουριστικές επιλογές για μια απολαυστική διαμονή. Κάντε μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, που περιβάλλονται από τα πετρόχτιστα σπίτια και ανακαλύψτε την ομορφιά αυτού του γοητευτικού χωριού. Με την πλούσια ιστορία του, ο Δωρός είναι ένας από τους προορισμούς που επιβάλλεται να επισκεφθείτε!

χωριό Δωρός

 

Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.through-my-eyes.net

Ή ακολουθήστε το Through My Eyes στο Instagram και στο Facebook