Τηλεόραση Ραδιόφωνο
christmas

Μαζί με την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, έρχονται στην επιφάνεια και τα διάφορα έθιμα ανά τον κόσμο. Από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο παράξενα αλλά και τα πιο…τρομακτικά. Μερικά από αυτά τα συναντά κανείς στη Νορβηγία, τη Βενεζουέλα, τη Γουατεμάλα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Ποια είναι αυτά; Ενημερωθείτε πιο κάτω ενώ για όσους ενθουσιαστούν και επιθυμούν να τα ζήσουν από...πρώτο χέρι, ένα ταξίδι την περίοδο αυτή θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα.

  • Νορβηγία: Κρύψτε καλά τη...σκούπα σας

Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η παραμονή των Χριστουγέννων συμπίπτει με την άφιξη των κακών πνευμάτων και των μαγισσών. Είναι λογικό τότε οι Νορβηγοί νοικοκυραίοι να κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν κοιμηθούν.

norway
  • Βενεζουέλα: Πάμε εκκλησία με…πατίνια

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, οι Βενεζουελάνοι επισκέπτονται την εκκλησία για μια πρωινή λειτουργία που ονομάζεται Misa de Aguinaldo. Στην πρωτεύουσα, στο Καράκας, η άφιξη στην εκκλησία συνηθίζεται να γίνεται με…πατίνια.

Μάλιστα οι δρόμοι στο Καράκας κλείνουν μέχρι τις 8 το πρωί για να παρέχουν στους πιστούς των Χριστουγέννων μια ασφαλή διέλευση στην εκκλησία.

xmas4
  • Γουατεμάλα: Πόσο καθαρό είναι το σπίτι σου;

Στη Γουατεμάλα, η καθαριότητα είναι το άλφα και το ωμέγα. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο διάβολος και άλλα κακά πνεύματα ζουν στις σκοτεινές, βρώμικες γωνιές του σπιτιού τους.

Ως εκ τούτου, περνούν την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα σκουπίζοντας, μαζεύοντας σκουπίδια και στη συνέχεια συσσωρεύουν τα πάντα σε έναν τεράστιο σωρό έξω από το σπίτι. Τέλος, ένα ομοίωμα του διαβόλου τοποθετείται από πάνω και το όλο θέμα πυρπολείται. Ονομάζεται La Quema del Diablo, το «Burning of the Devil». Ο στόχος είναι να κάψουν όλα τα κακά από την προηγούμενη χρονιά και να ξεκινήσουν μια νέα χρονιά από τις στάχτες.

  • Πορτογαλία: Θέσεις στο τραπέζι για τους νεκρούς

Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης γιορτής στην Πορτογαλία, οι οικογένειες βάζουν μερικές φορές επιπλέον θέσεις στο τραπέζι για τους αποθανόντες συγγενείς. Πιστεύεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσει με καλή τύχη το κάθε νοικοκυριό.

0_Table
  • Ιταλία: Ο μικρός βοηθός του Άγιου Βασίλη είναι μια γριά μάγισσα

Στην Ιταλία ο…βοηθός του Άγιου Βασίλη είναι μια ηλικιωμένη μάγισσα που ονομάζεται La Befana που μοιράζει δώρα σε παιδιά. Η ιστορία λέει ότι οι τρεις μάγοι κάλεσαν τη μάγισσα να τους συνοδεύσει ώστε να δουν τον νεογέννητο Ιησού. Είπε ότι ήταν πολύ απασχολημένη ώστε να το κάνει και από εκεί γεννήθηκε αυτός ο μύθος.

italy