Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παλια λευκωσια

Η Λευκωσία είναι η πόλη που ίσως όλοι αγαπάμε λίγο περισσότερο τους φθινοπωρινούς και του χειμερινούς μήνες, καθώς οι υπόλοιπες πόλεις έχουν την τιμητική τους ολόκληρο το καλοκαίρι. Τέτοια εποχή που το κρύο αρχίζει να είναι αισθητό αλλά η διάθεση για βόλτες παραμένει ίδια, σας προτείνουμε να επιλέξετε την παλιά Λευκωσία για ένα ζεστό ρόφημα και μια ενδιαφέρουσα περιήγηση.

Η βόλτα στην παλιά πόλη μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την αρχαία οχυρωμένη της πλευρά αλλά και την εξέλιξη της με το πέρασμα των αιώνων.

παλια λευκωσια

Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας σήμερα βρίσκεται μέσα στα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Τα τείχη αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες και τις πύλες του να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτήρια της πόλης όπως το Δημαρχείο και άλλα κτήρια.

ενετικα τειχη

Μην παραλείψετε στη βόλτα σας να επισκεφτείτε εργαστήρια με παλιούς τεχνίτες οι οποίοι κρατούν την τέχνη τους ζωντανή μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα τους  κηροποιοί, σιδεράδες, κατασκευαστές καρεκλών, τσαγκάρηδες, ράφτες και χαλκοματάδες.

Ο Αχιλλέας ο τσαγκάρης - Φωτογραφία από people-of-cyprus
Ο Αχιλλέας ο τσαγκάρης - Φωτογραφία από people-of-cyprus

Επισκεφτείτε επίσης το Λεβέντειο Μουσείο και δείτε από κοντά συλλογές από αρχαιολογικά ευρήματα, μεσαιωνικές στολές και χαλκογραφίες, εξαίρετα δείγματα της εξέλιξης της πόλης.

λεβεντειο μουσειο
The-Leventis-Municipal-Museum.
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας - φωτογραφία από Δήμο Λευκωσίας

Αξιοσημείωτα μνημεία είναι επίσης το Τέμενος Ομεριέ και τα Λουτρά με την ίδια ονομασία ενώ μην παραλείψετε την Λαϊκή Αγορά Λευκωσίας, η οποία βρίσκεται δίπλα στο κέντρο Τέχνης και τα ‘Χάνια’ (πανδοχεία) όπου υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα το κοινωνικοοικονομικό κέντρο της εντός των τειχών πόλης.

Για ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο παρελθόν της πόλης κάντε και μια επίσκεψη στο πλουσιόσπιτο του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, κοντά στην Αρχιεπισκοπή. Ο δραγουμάνος, που έζησε μεταξύ του 1793 και 1808, είχε διαμορφώσει ένα υπέροχο αρχοντικό για την οικογένειά του, το οποίο σήμερα είναι μουσείο. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα και είναι καλοδιατηρημένο. Μια επίσκεψη σε αυτό θα μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

τεμενος ομεριε
Τέμενος Ομεριέ

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και μια περιδιάβαση στις παλιές γειτονιές της πρωτεύουσας, από την "Λαϊκή Γειτονιά" στο κέντρο της πόλης μέχρι τον Άγιο Κασιανό και τη Χρυσαλινιώτισσα, όπου θα απολαύσετε κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παλαιά αρχοντικά και στενά δρομάκια.