Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λοφου

Οι εκδρομές τα Σαββατoκύριακα είναι η διέξοδος από την απαιτητική καθημερινότητά μας. Για τους περισσότερους με αφορμή την αργία της  28ης Οκτωβρίου, οι εκδρομές ξεκίνησαν από την Παρασκευή.

Όποια μέρα ωστόσο κι αν επιλέξετε για να ξεφύγετε και να χαλαρώσετε εμείς σας προτείνουμε αυτή τη φορά να επισκεφτείτε ένα πανέμορφο χωριουδάκι της Κύπρου μας, τη Λόφου.

λοφου

Η Λόφου βρίσκεται 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, στη γεωγραφική περιφέρεια των Κρασοχωρίων Επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 790 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Δυτικά συνορεύει με το Βουνί, βορειοδυτικά με το Κοιλάνι, βορειοανατολικά με τη Συλίκου, ανατολικά με τον Άγιο Γεώργιο και το Μονάγρι, νοτιοανατολικά με την Άλασσα και νότια και νοτιοανατολικά με τον Άγιο Θεράπων.

Γιατί ονομάστηκε Λόφου;

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το γεγονός ότι είναι κτισμένο πάνω σε ένα λόφο. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν (ο) Λόφος. Με αυτή την ονομασία χρησιμοποιείτο ως τις αρχές του 20 αιώνα. Σύμφωνα με τον Σίμο Μέναρδο, η αλλαγή στην ονομασία του χωριού από ονομαστική σε γενική πτώση (από Λόφο σε Λόφου), έγινε γιατί η γενική πτώση ήταν πιο εύχρηστη στην καθημερινή ομιλία των αγροτών. Μετέπειτα το αρσενικό γένος έγινε θηλυκό, επειδή συνοδευόταν από τη λέξη κώμη, η οποία είναι σε γένος θηλυκό. Δηλαδή, αντί οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τη φράση κώμη του Λόφου, χρησιμοποιούσαν τη φράση κώμη της Λόφου. Από τη γενική πτώση της Λόφου, προέκυψε και η ονομαστική η Λόφου, με την οποία είναι πλέον γνωστό το χωριό.

Η ιστορία της Λόφου: 

Από ανεύρεση αγγείων προκύπτει το συμπέρασμα ότι η περιοχή της Λόφου ήταν κατοικημένη από την εποχή του χαλκού. Ο οικισμός της Λόφου, ωστόσο, πιθανότατα να ιδρύθηκε λίγο πριν την έναρξη της Φραγκοκρατίας, την εποχή των αραβικών επιδρομών, όταν οι κάτοικοι των παράλιων περιοχών αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στις ορεινές περιοχές για ασφάλεια.

Το παλαιότερο γραπτό κείμενο στο οποίο αναφέρεται η Λόφου προέρχεται από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει ότι η Λόφου παραχωρήθηκε, μαζί με άλλα χωριά, από τον βασιλιά Ιάκωβο Α΄ στον αδελφό του Τζανότ ντε Λουζινιάν, λόρδο της Βηρυτού, γύρω στο 1392.

Τι να κάνετε στη Λόφου:

Μπορείτε απλά να πραγματοποιήσετε μια μονοήμερη επίσκεψη ή να διαμείνετε στο χωριό. Υπάρχουν αρκετές επιλογές και δραστηριότητες για να εντάξετε στο πρόγραμμα σας.  

Αρχικά η Λόφου έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της με την ομορφιά που πηγάζει από την αρχιτεκτονική της. Τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα εντυπωσιακά «ξωπόρτια» κλέβουν τις εντυπώσεις με το πρώτο κοίταγμα. 

Επισκεφτείτε την εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια εκκλησία κτίσμα του 19ου αιώνα που υψώνεται σε μικρό ύψωμα στα δυτικά του κέντρου του χωριού. Στη Λόφου υπάρχουν και αρκετά εξωκλήσια όπως το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στα νοτιοδυτικά του χωριού κτίσμα του 1983, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο έτυχε ανακαίνισης το τέλος του 20ου αιώνα και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα δυτικά του χωριού το οποίο ανακαινίσθηκε το 2000. 

Παναγία Χρυσολοφίτισσα στη Λόφου
Παναγία Χρυσολοφίτισσα στη Λόφου - Φωτογραφία από BigCyprus
lofou

Άλλα αξιοθέατα: 

To Κοινοτικό Αγροτικό Μουσείο, ο Ελιόμυλος, το παλιό ελαιοτριβείο, το Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο, το μονοπάτι της φύσης το οποίο έχει μήκος περίπου ενάμιση χιλιόμετρο και ακολουθεί μια κατηφορική πορεία προς την παραδοσιακή βρύση της Ελίτζιης, το Δημοτικό Σχολείο το οποίο είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού ένα νεοκλασικό. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο, που υιοθετεί στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των σπιτιών.

Δημοτικό Σχολέιο Λόφου
Δημοτικό Σχολέιο Λόφου

H Λόφου είναι επίσης γνωστή για τις σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε, όπως ο ήρωας του 1821 Ιωάννης Σταυριανός και ο ήρωας κληρωτός λοχίας του 1974 Ηλίας Καννάουρος. Τα αγάλματα του Ιωάννη Σταυριανού και του Ηλία Καννάουρου βρίσκονται εντός του προαυλίου του Δημοτικού Σχολείου Λόφου.

λοφου
Φωτογραφία από allaboutlimassol.com
Φωτογραφία από allaboutlimassol.com

Η Λόφου στο παρελθόν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αμπελοχώρια της Κύπρου αλλά σήμερα, λόγω της αστυφυλίας η καλλιέργεια αμπελιών έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί. Καλλιεργούνται σε μικρότερη έκταση αμυγδαλιές, ελιές, σιτηρά και νομευτικά φυτά.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το χωριό γιορτάζει τη συγκομιδή του σταφυλιού μ΄ ένα Φεστιβάλ Σταφυλιού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους ντόπιους να παρασκευάζουν παραδοσιακά εδέσματα από χυμό σταφυλιών, καθώς επίσης και να τα δοκιμάσουν. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών καθώς και δοκιμής κρασιών. 

Φωτογραφίες από τη φετινή εκδήλωση και τις προετοιμασίες, από τη σελίδα του Κοινοτικό Συμβουλίου Λόφου στo facebook: