Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΒΟΥΝΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Το Βουνί είναι ένα ήσυχο, παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Τροόδους στην επαρχία Λεμεσού, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Το χωριό αυτό με τη μοναδική φυσική ομορφιά και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή. Το Βουνί είναι ένα από τα παλαιότερα κρασοχώρια της Κύπρου, γνωστό για τα ποιοτικά σταφύλια του, και περιλαμβάνεται στον Δρόμο του Κρασιού Λεμεσού 4 του υφυπουργείου Τουρισμού. Μια διαδρομή σε φημισμένα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού, που το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και όλα διαθέτουν αξιόλογη οινική παράδοση.

 

ΒΟΥΝΙ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η ονομασία του προέρχεται από το σημείο στο οποίο βρίσκεται, "χαμηλό βουνό" (Βουνί). Ιστορικά, τέσσερις οικισμοί χτίστηκαν γύρω από αυτή την περιοχή και όταν μια μεγάλη επιδημία έπληξε την Κύπρο το 1692 οι οικισμοί Πέρα Βουνίν, Βελόνακα και Άης Μάμας εγκαταλείφθηκαν. Οι επιζώντες της επιδημίας μετακόμισαν στον μοναδικό οικισμό που σώθηκε, το Βουνί, το οποίο είχε προστάτη του τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη η κεντρική εκκλησία του χωριού.

ΒΟΥΝΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Βουνί έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του. Περπατώντας στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια μπορεί κανείς να θαυμάσει τα γοητευτικά, αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια με τις ξύλινες πόρτες και τα μεγάλα παράθυρα. Η ιδανική του τοποθεσία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και τουρίστες.

ΒΟΥΝΙ ΣΠΙΤΙΑ

Το Βουνί προσφέρει στους επισκέπτες του μια επιλογή από ταβέρνες για να απολαύσετε μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, καφετέριες και φυσικά οινοποιεία! Επιπλέον, το Βουνί έχει πολλά ιστορικά αξιοθέατα για να επισκεφθείτε: το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Ελαιοτριβείο (Ελιόμυλος) και το Οινολογικό Κέντρο όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη μακροχρόνια κληρονομιά του χωριού. Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο λειτούργησε για πάνω από έναν αιώνα, από το 1850 έως τη δεκαετία του 1980. Περπατώντας μέσα στο χωριό θα συναντήσετε επίσης την ενετική χαβούζα, από όπου οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν να προμηθεύονται το νερό τους.

ΒΟΥΝΙ ΒΡΥΣΗ

Το Βουνί είναι ένας ιδανικός προορισμός για να επισκεφθείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αποτελεί την ιδανική απόδραση από την πόλη, για ένα σύντομο διάλειμμα ή και για ολοήμερη εκδρομή. Επίσης, μπορείτε να επιλέξτε ένα από τα πολλά αγροτουριστικά καταλύματα που υπάρχουν διαθέσιμα στο χωριό για να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο έπακρον το υπέροχο αυτό χωριό.

ΒΟΥΝΙ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΒΟΥΝΙ ΣΠΙΤΙΑ

 

ΒΟΥΝΙ

 

Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.through-my-eyes.net

Ή ακολουθήστε το Through My Eyes στο Instagram και στο Facebook