Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παισιος

Την πατρική οικία του Οσίου Παίσιου στην Κόνιτσα που είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες του έτους, επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου πολυμελής αντιπροσωπεία από τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους της Κύπρου.

Προσωπικά αντικείμενα και ξύλινες δημιουργίες στην οικία του

Στην οικία υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του, ξύλινες δημιουργίες του ως μοναχός, κουμπαράδες που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της Κόνιτσας τα χρόνια που βρισκόταν στην Ιερά Μονή Στομίου ( Ιούλιος 1958 – 30 Σεπτεμβρίου 1962 ), τα έσοδα των οποίων τα διαχειριζόταν επιτροπή που είχε συστήσει. Χαρακτηριστική είναι μια αγιογραφία με την μορφή του Οσίου Παϊσίου, που βρίσκεται στο πατρικό του και απεικονίζει στιγμές από τη επίγεια ζωή του, όπως τα Φάρασα της Καππαδοκίας, την Ιερά Μονή Φιλοθέου, την Ιερά Μονή Στομίου, το όρος Σινά και την καλύβη του στην Παναγούδα.

Όπως ανέφερε συγγενής του Οσίου Παίσιου ο κ. Χρήστος ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της.

Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές στο Α' Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Το 1949 μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας. Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. Παράλληλα, οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο ο Οσίος Παίσιος βοήθησε αρκετό κόσμο.

Το εκκλησάκι που δέχτηκε το κάλεσμα του κυρίου

Η αποστολή επισκέφτηκε την Αγία Βαρβάρα το εκκλησάκι που βρίσκεται γύρω στα 350 μέτρα πιο κάτω από την κατοικία του και μέσα από μια διαδρομή πρασίνου και φυσικού κάλλους. Εκεί ήταν ο Οσίος Παίσιος που δέχτηκε το κάλεσμα του Κυρίου, σύμφωνα με τον πάτερ Κωνσταντίνο Ταμπάκη υπεύθυνο του προσκυνητικού τουρισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κονίτσης.  Εξέφρασε επίσης την αγάπη του για την Κύπρο σημειώνοντας πως πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Η Κόνιτσα συνέχισε ο πάτερ Κωνσταντίνος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται πολύ για πνευματικό τουρισμό διότι πέρα από τη χάρη του Αγίου Παισίου στα Κόνιτσα φιλοξενείται το λείψανο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος πέρασε στα χωριά και έμεινε σε πολλά χωριά.

Η περιοχή διαθέτει επίσης αρχαία μοναστήρια και οθωμανικά μνημεία.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:
 

παισιος
παισιος
παισιος
παισιος
παισιος
παισιος
παισιος