Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μουσειο νικοπολης

Πνεύμονας πολιτισμού και αρχαιολογικών ευρημάτων σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας αποτελεί το αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης το οποίο το 2009 άρχισε να λειτουργεί κανονικά και συνδέεται με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Το Μουσείο επισκέφτηκε το Σάββατο η αποστολή τουριστικών πρακτόρων και ΜΜΕ της Κύπρου.

Η πορεία του επισκέπτη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου ξεκινά από το χώρο υποδοχής, όπου γίνεται η σύνδεση του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο.

Ένας νοητός «περίπατος»

Κατόπιν ο επισκέπτης οδηγείται στους κύριους εκθεσιακούς χώρους όπου ένα χρονολόγιο, από τον 3ο αι. ως το 31 π.Χ., ενημερώνει τον επισκέπτη για τα κυριότερα γεγονότα, που προηγήθηκαν της ίδρυσης της Νικόπολης.

Δημιουργείται ένα είδος νοητού "περιπάτου" του επισκέπτη, δίνοντας την αίσθηση ότι περνάει μέσα από το λιμάνι, τα εργαστήρια, τα σπίτια και, τέλος, τα νεκροταφεία της πόλης. Η Νικόπολη αποτέλεσε το σύμβολο της μεγάλης αλλαγής στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο πολιτικής προπαγάνδας από τον ιδρυτή της.

Την ξενάγηση στο Μουσείο ανέλαβε ο Μιχάλης Σαρδελής επίσημος ξεναγός του Δήμου Πρέβεζας.

Στο Μουσείο προβάλλεται η μεγαλοπρεπής ρωμαϊκή Νικόπολη, ως η πόλη-σύμβολο μιας μεγαλειώδους νίκης, που ιδρύθηκε για να επιδείξει την ισχύ του Οκταβιανού Αυγούστου. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η παλαιοχριστιανική πόλη, που μεταβάλλεται με την κατάρρευση των ρωμαϊκών συνόρων, τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας από τη Δύση στην Ανατολή και την επικράτηση του Χριστιανισμού, που ανασυντάσσεται κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο και ανακτά το μεγαλοπρεπή χαρακτήρα της, αποτελώντας καίριο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο.

Καθώς και τα όρια ανάμεσα στο ρωμαϊκό και τον παλαιοχριστιανικό κόσμο είναι συμβατικά και ο απόλυτος διαχωρισμός των δύο περιόδων με την αντίστοιχη κατανομή των ευρημάτων σχεδόν αδύνατος, επιλέγεται η εξελικτική (χρονολογικά και θεματικά) παρουσίασή τους μέσα στις δύο κύριες αίθουσες του Μουσείου.

Η ίδρυση της πόλης μέσα σε μία αίθουσα

Στην πρώτη κύρια αίθουσα, μέσα από αρχιτεκτονικά μέλη κιονόκρανα, θωράκια, βωμούς, αγάλματα και προτομές, καθώς και από νομίσματα, κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα, παρουσιάζεται αρχικά η ίδρυση της πόλης και, στη συνέχεια, η εξέλιξή της κατά τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική εποχή, μέχρι την παρακμή και την εγκατάλειψή της.

Η έκθεση του Μουσείου  αναπτύσσεται μέσω ενός τριμερούς σχήματος, όπως την Ναυμαχία του Ακτίου και το Μνημείο της Νίκης του Αυγούστου. Τη Ρωμαϊκή Πόλη και τις Υποδομές της και μετάβαση στην Παλαιοχριστιανική Πόλη.

Ακόμη  οι πρώιμοι βυζαντινοί χρόνοι, με το συνοικισμό της Νικόπολης, τη νομισματοκοπία, τα δημόσια κτίρια, τη λατρεία, το δημόσιο βίο, τη μετάβαση στη νέα εποχή, το θρησκευτικό βίο και τις Βασιλικές της Νικόπολης.

Δεύτερη αίθουσα: Ο βιός των κατοίκων της Νικόπολης

Στην δεύτερη κύρια αίθουσα προβάλλονται διαχρονικά οι επιμέρους τομείς και οι εκφάνσεις του βίου των κατοίκων της Νικόπολης, όπως η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα, η καθημερινή ζωή, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες των ανθρώπων, καθώς και η στάση τους απέναντι στο θάνατο.

Εκτίθενται αμφορείς, πλίνθοι, αγγεία καθημερινής χρήσης και οικοσκευή, κοσμήματα και σκεύη καλλωπισμού, εργαλεία, παιχνίδια καθώς και ταφικά σύνολα με σαρκοφάγους και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται Μαυσωλεία οικογενειακοί τάφοι πλουσίων ιδιωτών.

Δείτε φωτογραφίες από το Μουσείο:
 

μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης
μουσειο νικοπολης