Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεα υορκη

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων. Μας συντροφεύει σε κάθε εμπειρία, από την πιο απλή, την πιο ευχάριστη, την πιο δυσάρεστη, την πιο συγκινητική. Σε δημόσιους χώρους, στα ακουστικά μας ή και μέσα στο μυαλό μας πολλές φορές σιγοτραγουδάμε αγαπημένους στίχους. Είναι η καλύτερη συντροφιά στα ταξίδια μας και η παρέα μας σε μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες διάσημοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν μερικά από τα πιο χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια. 

Μέρη και διαδρομές που οι ίδιοι αγάπησαν και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, πήραν την μορφή στίχων και μελωδιών, τα οποία χάρισαν αργότερα στο μουσικόφιλο κοινό, για να το συντροφεύει σε κάθε του διαδρομή.

Elvis Presley – Viva Las Vegas (1964)

Το «Viva Las Vegas» ηχογραφήθηκε το 1964 από τον Elvis Presley για την ομότιτλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε την ίδια χρονιά. Αν και ο «Βασιλιάς της Ροκ» δεν το ερμήνευσε ποτέ ζωντανά, το κομμάτι έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια. Έχει συνδεθεί με χαρούμενες στιγμές και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε σταθερή βάση σε ταινίες και σειρές.


The Mamas & the Papas – California Dreamin’ (1965)

Το «California Dreamin’» των The Mamas & the Papas είναι ένα ονειρικό τραγούδι μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Το τραγούδι γράφτηκε το 1963 ενώ ο John Phillips και η Michelle Phillips ζούσαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα κρύου χειμώνα νοσταλγώντας την ηλιόλουστη Καλιφόρνια.

Το κομμάτι γράφτηκε το 1963, όταν ο John Phillips και η Michelle Phillips ζούσαν στη Νέα Υόρκη. Ο Τζον ονειρεύτηκε το τραγούδι και ξύπνησε τη Μισέλ για να τον βοηθήσει να γράψει το τραγούδι. Είναι ουσιαστικά μια ονειρική μπαλάντα αγάπης για την Καλιφόρνια και το θερμό κλίμα της, ενώ είναι επίσης ένα παράπονο για τις «χειμωνιάτικες μέρες» της Νέας Υόρκης.


The Beatles – Strawberry Fields Forever (1967)

Ο Λένον βάσισε το τραγούδι στις παιδικές του αναμνήσεις που έπαιζε στον κήπο του Strawberry Field, ένα παιδικό σπίτι του Στρατού της Σωτηρίας στο Λίβερπουλ. Ξεκινώντας τον Νοέμβριο του 1966, το συγκρότημα πέρασε 45 ώρες στο στούντιο, σε πέντε εβδομάδες, δημιουργώντας τρεις εκδοχές του κομματιού. Η τελική ηχογράφηση συνδύαζε δύο από αυτές τις εκδοχές, οι οποίες ήταν εντελώς διαφορετικές σε ρυθμό, διάθεση και μουσικό κλειδί.


Frank Sinatra – New York, New York (1980)

Το περίφημο «New York, New York», είναι το μουσικό θέμα της ομότιτλης ταινίας του Martin Scorsese από το 1977 και τραγουδήθηκε από την Liza Minelli, αλλά έγινε γνωστό τρία χρόνια αργότερα όταν το πήρε ο Frank Sinatra και το προσάρμοσε ιδανικά στον…εαυτό του.

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, ωστόσο κάθε τι που κάνει ξεχωριστή τη Νέα Υόρκη μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στους στίχους αυτού του τραγουδιού. Πρόκειται για μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που σε καλεί να γίνεις μέρος της και καθώς είναι το επίκεντρο του δυτικού κόσμου, νιώθεις ότι αν τα καταφέρεις και βρεθείς εκεί, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η γοητεία της Νέας Υόρκης παραμένει παντοτινή και το ίδιο συμβαίνει και με το «New York, New York».


Toto – Africa (1982)

Το «Africa» των Toto είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτια όλων των εποχών. Η ιδέα για τη δημιουργία του τραγουδιού αποτελείται από ένα λευκό αγόρι που προσπαθεί να γράψει ένα τραγούδι για την Αφρική, αλλά αφού δεν έχει ταξιδέψει ποτέ εκεί, περιορίζεται σε ό,τι έχει δει στην τηλεόραση.