Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πολιτικό

Τα Σαββατοκύριακα είναι για εξορμήσεις. Είναι μια ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψετε καινούργια μέρη αλλά και να δημιουργήσετε αναμνήσεις. Το μικρό νησί μας είναι γεμάτο από τόπους που σε περιμένουν να τους επισκεφθείς. 

Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Πολιτικό, ένα γραφικό χωριό που έχει πίσω του μεγάλη ιστορία και ανεκτίμητη ομορφιά. 

Πιο κάτω σου προτείνουμε πολύ καλούς λόγους για να εντάξεις το χωριό στην λίστα με τις εξορμήσεις σου.
 

1. Ταμασσός: Ανακάλυψε την ιστορική αρχαία πόλη-βασίλειο της Κύπρου

Το Πολιτικό είναι κτισμένο στον ίδιο χώρο που απλωνόταν η αρχαία πόλης της Ταμασού και θεωρείται ο διάδοχος οικισμός της. Σημειώνεται ότι η Ταμασσός ήταν ένα από τα 10 Ελληνικά βασίλεια της Κύπρου και σήμερα αποτελεί αρχαιολογικό χώρο που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τους τρεις υπόγειους τάφους που βρίσκονται εκεί καθώς και διάφορα αγαλματίδια που σώθηκαν. 

ταμασος

Για την ιστορία, η πόλη γνώρισε ακμή κυρίως λόγω εκμετάλλευσης των μεταλλείων της περιοχής της, αλλά επέζησε και μετά το τέλος της Αρχαιότητας. Σημειώνεται ότι άγνωστο παραμένει πότε και από ποιους ιδρύθηκε η πόλη της Ταμασσού, εξού και δεν μπορεί με ακρίβεια να καθοριστεί πότε το Πολιτικό αντικατέστησε την Ταμασό. 

Φωτογραφία από τους υπόγειους τάφους

Μάλιστα το Πολιτικό με την αρχαία του ονομασία Ταμασός αναφέρεται ως έδρα επισκόπου μέχρι το 1220, όταν επίσκοπος ήταν ο Ταμασού Νείλος, μετέπειτα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας γύρω στο 1222, καταργήθηκε η επισκοπή Ταμασού εξαιτίας των διώξεων των Λατίνων κατά της ορθόδοξου εκκλησίας, έτσι η Ταμασός δεν αναφέρεται πλέον ως πόλη, οπότε μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι τερματίζεται και αρχίζει η ιστορία του Πολιτικού. 

ταφοι

Πάντως, για το πώς πήρε την ονομασία του το χωριό, εικάζεται ότι παραπέμπει στην αρχαία πολιτεία δηλαδή την Ταμασσό. Επειδή στο χωριό ήταν εγκατεστημένοι, οι βασιλείς, και η πολιτική ηγεσία του βασιλείου της Ταμασού, από εκεί πιστεύεται ότι προέρχεται το όνομα «πολιτικό».

ταμασος

2. Επίσκεψη στην Μονή Αγίου Ηρακλειδίου


Στον τόπο όπου έζησε, περπάτησε και μαρτύρησε ο Άγιος Ηρακλείδιος, κτίστηκε αφιερωμένο στο όνομα του το μοναστήρι, που σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο.

αγιος

Στο σπήλαιο όπου έχει ζήσει ο Άγιος έχει ταφεί και από τότε μέχρι σήμερα ο χώρος έγινε πηγή αγιασμού και θεραπείας. Πιστοί έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν, ενώ πολλοί ξαπλώνουν εκεί που βρίσκονται τα λείψανα του και επικαλούνται την βοήθεια του, οι αναφορές για θαύματα που έκανε ο Άγιος πολλές. 

αγιος
αγιος

Για την ιστορία ο Άγιος Ηρακλείδιος ήταν γιος ιερέα ειδωλολάτρη, και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ταμασσού από τον Απόστολο Παύλο και Απόστολο Βαρνάβα. Μαρτύρησε σε ηλικία 60 ετών και θάφτηκε στο σπήλαιο όπου είχε ζήσει. Το 400 μ.Χ. κτίστηκε μια εκκλησία στην τοποθεσία του τάφου του.

αγιος

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτήριο καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές, ενώ το σημερινό κτήριο χρονολογείται από το 1773. Τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στο εσωτερικό του ναού.Η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ηρακλειδίου στις 17 Σεμπτεβρίου.

3. Το εγκαταλελειμμένο Φιλάνι  

Το Φιλάνι είναι οικισμός που βρίσκεται στην διοικητική επικράτεια του χωριού Πολιτικό και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος. Για την ιστορία πιστεύεται ότι οι κάτοικοι που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να εγκατέλειψαν τον οικισμό όταν στο χωριό ξέσπασε λοιμώδης ασθένεια. 

Φωτογραφία από Κοινοτικό Συμβούλιο Πολιτικού

Σήμερα αυτό που αντικρίζει κανείς είναι ερειπωμένα σπίτια κάτι που μαρτυρεί ότι κάποτε υπήρξε ζωή εκεί και σε κάνει να αναρωτηθείς τι απέγιναν τελικά οι κάτοικοι και γιατί εγκατέλειψαν τον οικισμό. Μάλιστα άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς κτίστηκε το Φιλάνι, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων γύρω στο 1850-1900 το Φιλάνι είχε γύρω στους 20 μόνιμους κατοίκους. 

φιλανι

4. Μια στάση για «μπούκωμα» στο «Φιλήμων Γεύσεις» 

Αν βρεθείς Σαββατοκύριακο στο Πολιτικό τότε οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις μια στάση για κυπριακό πρωινό στο «Φιλήμων Γεύσεις». Πρόκειται για ένα μαγαζί που αρχικά προοριζόταν ως σημείο πώλησης κυπριακών αλλαντικών με την επωνυμία «Παραδοσιακά Αλλαντικά Φιλήμων Γεύσεις».

μνασωνας

Ο εγγονός της οικογενειακής επιχείρησης Μνάσωνας Φιλήμωνος βάζοντας τις δικές του πινελιές μεταμόρφωσε το μαγαζάκι με σκοπό να προσφέρει τα αλλαντικά δικής τους παραγωγής μέσα από το κυπριακό πρωινό. 

πολιτικο