Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαμενοι κηποι

Ένα καταπράσινο, μαγευτικό τοπίο κάπου στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Μια εξωτική ζούγκλα, η οποία περιλαμβάνει σήραγγες από μπαμπού και ένα πεζόδρομο που… αιωρείται πάνω από φυτείες μπανάνας «χωμένες» στα άδυτα της άγριας φύσης. Οι χαμένοι κήποι του Heligan είναι η αιτία πολλών μύθων, αλλά και παραμυθιών της παιδικής μας ηλικίας…

Οι επισκέπτες τους κάνουν λόγο για ένα τοπίο που μπορεί να σε παρασύρει σε μέρη όμορφα και ειδυλλιακά. Μιλούν για μια απέραντη φυσική ομορφιά που όμοια της δεν υπάρχει άλλη. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να αποκαλέσει τους «χαμένους κήπους» και μαγικούς…

Ένας «χαμένος» κόσμος 

Οι «χαμένοι κήποι» του Heligan ιδρύθηκαν από την οικογένεια Tremayne τον 18ο αιώνα και είναι ένας από τους πιο διάσημους βρετανικούς βοτανικούς κήπους. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Tremanynes απασχολούσαν 22 κηπουρούς για να διατηρήσουν το κτήμα σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, πολλοί από τους κηπουρούς αγωνίστηκαν στο μέτωπο. Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο αριθμός των κηπουρών μειώθηκε και το κτήμα ερειπώθηκε. Το 1990, όταν ο Tim Smit, ο John Nelson και ο απόγονος του Tremayne, John Willis, έκαναν μια περιπέτεια σε μια κατάφυτη έρημο, ανακάλυψαν έναν «χαμένο» κόσμο, ο οποίος επρόκειτο να αποκατασταθεί με αγάπη και να μετατραπεί στο μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης κήπων της Ευρώπης μέχρι σήμερα.

Το πιο διάσημο στοιχείο των «χαμένων κήπων» είναι οι πέτρινες κατασκευές που διαθέτει. «The Giant's Head», «Mud Maid» και «Grey Lady». Αυτά είναι τα ονόματα των μοναδικών γλυπτών που βρίσκονται κατά μήκος του Woodland Walk και μοιάζουν σαν να περιμένουν να ανακαλυφθούν ξανά. Πρόκειται για δημιουργήματα φτιαγμένα από πέτρα που περιβάλλονται από φύλλα και αναδύονται από το έδαφος των «χαμένων κήπων».

Mud Maid – Μια κοιμισμένη γυναίκα στους χαμένους κήπους

Το γλυπτό έχει σκοπό να φέρει μια αίσθηση μυστηρίου στους «χαμένους κήπους», καθώς και να ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών στο πανέμορφο δάσος.

Αντιπροσωπεύει μια κοιμισμένη γυναίκα, ενώ πρόκειται για ένα «ζωντανό» γλυπτό, αφού όταν αλλάζει εποχή αλλάζει και αυτό χρώματα και εμφάνιση.

Για την κατασκευή του Mud Maid χρειάστηκε να στηθεί ένα πλαίσιο από ξύλο και ανεμοφράκτη δίχτυ. Στη συνέχεια, οι αδερφοί γλύπτες τοποθέτησαν σε αυτό κολλώδη λάσπη.

Το πρόσωπο του γλυπτού είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα λάσπης, τσιμέντου και άμμου.

Fun fact: Το γλυπτό αρχικά, ήταν επικαλυμμένο με γιαούρτι για να αναπτυχθούν οι λειχήνες. Εν τω μεταξύ, το κεφάλι της καμαριέρας είναι γεμάτο με Woodsedge και Montbretia, τα ρούχα της είναι φτιαγμένα από κισσό. 

Ανακαλύψτε τους χαμένους κήπους και την κοιμισμένη γυναίκα μέσα από τις εικόνες που ακολουθούν:

Δείτε βίντεο από το Heligan.com:

 

Δείτε πώς μοιάζει η Mud Maid στα τέλη της Άνοιξης…

mud maid ανοιξη
Πηγή εικόνας: Daderot

...Το φθινόπωρο...

mud maid φθινοπωρο
Πηγή εικόνας: joanna_eden

...Και τον χειμώνα!

mud maid χειμωνας
Πηγή εικόνας: Pete & Sue Hill

Πώς χτίστηκε το Mud Maid

mud maid βαση.jpg
Πηγή εικόνας: Pete & Sue Hill
mud maid βαση δυο
Πηγή εικόνας: Pete & Sue Hill

 

Οι γλύπτες, ο αδερφός και η αδελφή Pete και η Sue Hill

γλυπτες
Πηγή εικόνας: Pete & Sue Hill

*Με πληροφορίες από Bored Panda

mud maid
Πηγή εικόνας: Pete & Sue Hill
mud maid
Πηγή εικόνας: nela.fernweh

mud maid
Πηγή εικόνας: Stuart Richards
mud maid
Πηγή εικόνας: Wulan Nephin
χαμενοι κηποι
χαμενοι κηποι
χαμενοι κηποι
χαμενοι κηποι
χαμενοι κηποι
χαμενοι κηποι