Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ολλανδια

Πες μου για την πρώτη εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό σου, όταν ακούς τη λέξη Άμστερνταμ.

Κανάλια. Και όχι άδικα, αφού η πρωτεύουσας της Ολλανδίας, η οποία αποκαλείται και «Βενετία του Βορρά», διαθέτει ένα δίκτυο καναλιών συνολικού μήκους εκατό χιλιομέτρων, που ρέουν ανάμεσα σε ενενήντα νησιά τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με 1,500 γέφυρες.

H περιοχή που ονομάζεται «δακτυλίδι καναλιών», στο κέντρο του Άμστερνταμ, και που περιλαμβάνει τις συνοικίες Keizersgracht, Herengracht, Prinsengracht και Jordaan, ανάγεται στον 17ο αιώνα, και από το 2010 έχει περιληφθεί στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ολλανδια

Τουλίπες. Λογικό, αφού αποτελούν το εθνικό λουλούδι της Ολλανδίας. Υπήρξαν από τον 17ο αιώνα η πρώτη εμπορική βιομηχανία της χώρας, με εξαγωγές παγκοσμίως. Χάρη στο υγρό κλίμα και το άφθονο νερό που διαθέτει η Ολλανδία, ευδοκιμούν εκεί και τα περίπου εκατό είδη τουλίπας που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.

Ο Απρίλιος λέγεται πως είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσει κανείς το θέαμα που προσφέρουν οι τουλίπες στους ανθισμένους αγρους γύρω από το Άμστερνταμ. Ενώ στη συνοικία Prinsengracht λειτουργεί ακόμα και ένα υποτυπώδες Μουσείο της Τουλίπας.

Ποδήλατο. Το πλέον κατάλληλο, αφού, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για τη ζωή σου από βιαστικούς οδηγούς αυτοκινήτων που κορνάρουν στους ποδηλάτες ή τους αγνοούν, μπορείς με ένα ποδήλατο να γνωρίσεις σπιθαμή προς σπιθαμή το Άμστερνταμ.

Μπορείς να κάνεις αρχή με στάσεις στα μνημεία που σχετίζονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως το Σπίτι της Άννας Φρανκ (φρόντισε, όμως, να κλείσεις τα εισιτήριά σου νωρίτερα μέσω διαδικτύου, γιατί η ουρά αναμονής είναι μερικών χιλιομέτρων).

Θαύμασε, στη συνέχεια, τα πιο γνωστά έργα τέχνης, όπως τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκοχ στο ομώνυμο μουσείο, ή πάρε έναν αέρα βασιλικό στο Παλάτι του Άμστερνταμ που είναι καθημερινά ανοικτό για τους… κοινούς θνητούς.

Πιες την μπύρα ή τον καφέ σου σε μπυραρίες και ιδιαίτερα καφέ, θαύμασε την μοναδική αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων γύρω από τα κανάλια, και άκουσε ιστορίες… ποδηλάτων από γνωστούς και αγνώστους.

Όχι άδικα το Άμστερνταμ αποκαλείται και η πόλη των ποδηλάτων.

Οι κάτοικοι της μοιάζουν κυριολεκτικά να έχουν γεννηθεί στα καλαθάκια των ποδηλάτων που χειρίζονται με μαεστρία οι μητέρες τους. Και όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και κοινωνικής θέσης, αισθάνονται σαν ένα με το ποδήλατό τους, όταν κάνουν πετάλι κάτω από τον απρόσμενα θερμό ήλιο του Ιούλη ή κάτω από βροχή.

ολλανδια

Σύμφωνα με τον τελευταίο σχετικό απολογισμό από την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (CBS), το 2015 τα 442,693 νοικοκυριά του Άμστερνταμ είχαν στην ιδιοκτησία τους συνολικά 847,000 ποδήλατα. Όσο για τον απώτερο στόχο της δημοτικής αρχής του Άμστερνταμ, είναι να μετατραπεί σε μια πόλη ελεύθερη από αυτοκίνητα και με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Στόχος που ευνοούν τα γραφικά δρομάκια και οι γέφυρες ανάμεσα στα κανάλια του Άμστερνταμ, όπου εμφανίζεται σπάνια αυτοκίνητο, όπως και η ελευθερία στη διακίνηση των ποδηλάτων και οι πολλοί δωρεάν χώροι στάθμευσης, δεδομένα που ωθούν και τους τουρίστες να προσαρμοστούν στη συνήθεια.

Φρόντισε μόνο να ασφαλίσεις καλά το ενοικιασμένο ποδήλατό σου, γιατί το ίδιο διαδεδομένη με την χρήση είναι και η κλοπή ποδηλάτων. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 50,000 κλοπές ποδηλάτων μόνο στο Άμστερνταμ, ενώ ένας αριθμός ποδηλάτων από 12,000 μέχρι 15,000 ανασύρεται από τα κανάλια.

Η Βενετία του Βορρά είναι έτοιμη να σε δελεάσει και να σε καλωσορίσει και με πολλά άλλα θεατά και αθέατα.

Καλό σου ταξίδι, αλλά με μια προειδοποίηση: φρόντισε να έχεις αντοχές στις ουρές της πολύωρης αναμονής στο αεροδρομιο του Άμσντερνταμ, που είναι ίσως το πρώτο στη λίστα με τα μεγάλα αεροδρόμια της ταλαιπωρίας και του χάους για το φετινό καλοκαίρι, όπως φρόντισε και να ταξιδέψεις μόνο με χειραποσκευή, εάν δεν θες η βαλίτσα σου να καταλήξει στη… θάλασσα από αποσκευές στα υπόγεια και τον πρώτο όροφο του διεθνούς αεροδρομίου Schiphol.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΛΗ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

ολλανδια

Πατήστε στις φωτογραφίες πιο κάτω για να τις δείτε σε μεγέθυνση:

ολλανδια
ολλανδια
ολλανδια
ολλανδια
ολλανδια
ολλανδια
ολλανδια
ολλανδια