Η Πάρος, ένα ακόμη διαμάντι της Ελλάδος και ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο Αιγαίο. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και κλέβει τις εντυπώσεις με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, το πεντανόστιμο φαγητό της, τα κρυστάλλινα νερά και τα εντυπωσιακά τοπία της.
Πρωτεύουσα του νησιού, η Παροικιά, με τα γραφικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά. Το κέντρο του οικισμού στεφανώνει το ενετικό κάστρο του 13ου αι. με την καταπληκτική θέα.
Στην Παροικιά βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας, η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής (του 6ου αι. μ.Χ.) με τις 99 φανερές πόρτες και μία μυστική. Κτήτορες του ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, είναι οι Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη.
Η επίσημη ονομασία του ναού στις μέρες μας είναι Εκατονταπυλιανή και σύμφωνα με την παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα σχετικά με την ονομασία αυτή, έχει ως εξής: «Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη»…
Τι να δείτε επίσης στην Πάρο. Μερικά από τα πιο φημισμένα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της:
Το φράγκικο κάστρο της Παροικιάς
Το κάστρο της Παροικιάς ή Φραγκοκάστελο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πάρου, στο νοτιοδυτικό μέρος της Παροικίας, στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου σώζονται τα θεμέλια αρχαίων ναών και μέρος ενός πύργου από το ενετικό κάστρο.
Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 1260 από τους Ενετούς, όταν το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου.
Το παλιό λιμάνι και οι πειρατές του
Το παλιό λιμάνι της Νάουσας που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Ελλάδας, κάποτε ήταν άνδρο πειρατών. Αν τύχει και βρίσκεστε εκεί στις 23 Αυγούστου, μην τρομάξετε αντικρίζοντας τους πειρατές, καθώς πρόκειται για αναπαράσταση της επιδρομής του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα στη Νάουσα, το 1537.
Η μυκηναϊκή ακρόπολη στις Κουκουναριές
Αποτελεί έναν σημαντικό οικισμό της περιόδου μετά το 1200 π.Χ., οχυρωμένος με «κυκλώπεια» τείχη και ανάκτορο. Ο οικισμός καταστράφηκε από πυρκαγιά μετά από επίθεση και πολιορκία και εγκαταλείφθηκε. Ένα τμήμα του οικισμού κατοικήθηκε πάλι το 1100 π.Χ. για σύντομο χρονικό διάστημα. Μια νέα πόλη άκμασε κατά τη Γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.) και χτίστηκε ναός για τη θεά Αθηνά.
Θαυμάστε το μεγαλείο της φύσης και μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες στο νησί.
Ο βιότοπος της κοιλάδας με τις πεταλούδες
Οι πεταλούδες της Πάρου, που ξεχωρίζουν από τα υπέροχα χρώματά τους (καφέ-μαύρο, με κιτρινόλευκες άκρες και κατακόκκινα φτερά όταν τα έχουν ανοικτά) εμφανίζονται από τα τέλη Μαΐου έως και τα τέλη Ιουλίου, ενώ εξαφανίζονται τον Αύγουστο για να τις ξαναδούμε τον Σεπτέμβρη. Αυτό συμβαίνει επειδή, οι θηλυκές αναζητούν μέρος για να αφήσουν τα αυγά τους και μετά πεθαίνουν. Οι κάμπιες βγαίνουν από τα αβγά τον Οκτώβριο και γίνονται πεταλούδες τον Μάιο. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο μένουν πάνω στους κορμούς των δέντρων, για να ζευγαρώσουν τον Αύγουστο, συνεχίζοντας τον κύκλο της αναγέννησης.
Η τοποθεσία Πεταλούδες, ένα μοναδικό μνημείο της παριανής φύσης που αξίζει να γνωρίσετε.
Οι παραλίες με τις χρυσές αμμουδιές
Η Πάρος έχει πολλές παραλίες και για όλα τα γούστα. Από οργανωμένες με μεγάλα beach bar μέχρι πιο απομονωμένες για χαλάρωση και ηρεμία. Σε αρκετές από αυτές μπορείς να κάνεις θαλάσσια σπορ.
Κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάρου είναι:
Κολυμπήθρες: μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με μοναδικό φυσικό τοπίο. Πρόκειται για 3 μικρές ακτές με πεντακάθαρα, δροσερά νερά και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν γλυπτά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Χρυσή Ακτή: η μεγαλύτερη παραλία της Πάρου, με χρυσαφένια αμμουδιά και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι οργανωμένη και διαθέτει υποδομές για θαλάσσια σπορ.
Πούντα: μεγάλη παραλία με κρυστάλλινα νερά, ιδανική για windsurfing και kitesurfing λόγω των δυνατών ανέμων. Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, καφέ και σχολή καταδύσεων.
Φάραγγας: μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Είναι μεγάλη, προστατευμένη από τους ανέμους και έχει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και ελεύθερο χώρο.
Καλόγερος: γνωστή για την αργιλώδη άμμο της, που θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Τα επιβλητικά βράχια προσφέρουν σκιά από το απόγευμα και μετά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, γι' αυτό φροντίστε να έχετε μαζί τα απαραίτητα.
Λογαράς: μια από τις ομορφότερες και πιο δημοφιλείς παραλίες της Πάρου. Είναι μεγάλη, με ψιλή ξανθή άμμο, καταγάλανα νερά και μεγάλα αρμυρίκια που προσφέρουν άφθονη σκιά. Ο εντυπωσιακός βυθός είναι ιδανικός για καταδύσεις.
Φαγητό στην Πάρο
Η Πάρος φημίζεται για τη γαστρονομία της και οι επιλογές σε φαγητά είναι πολλές. Μερικά από τα παραδοσιακά φαγητά της είναι:
- Ρεβυθάδα (ρεβύθια του φούρνου σε πήλινο σκεύος)
- Σαλατούρι (ψαροσαλάτα με σαλάχι)
- Χταπόδι με μυρμητζέλι (χειροποίητο πιλάφι της Πάρου)
- Κολόπια ή χορτοφουσκωτές (πίτες στο φούρνο γεμιστές με χόρτα)
- Λαγός στιφάδο
- Καράβολοι (σαλιγκάρια) σκορδαλιά
- Κακαβιά (ψαρόσουπα)
Το μέλι, ο μούστος και η μυζήθρα κυριαρχούν στα γλυκά της Πάρου, όπως οι μυζηθρόπιτες, τα παστέλια, τα μουστοκούλουρα. Ενώ επίσης σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα σαμωτά σύκα (ψητά σύκα με σουσάμι).