Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καππαδοκια

Η Καππαδοκία είναι η περιοχή των παραμυθιών, με τις πανέμορφες κοιλάδες και τα σπίτια των νεραϊδών. Είναι ο ιδανικός προορισμός για ερωτευμένα ζευγάρια και προσφέρει τα πιο όμορφα σημεία για να ζητήσετε το άλλο σας μισό σε γάμο. Βρίσκεται στα όρια του σημερινού τουρκικού κράτους άλλα σημάδια της ελληνικής παρουσίας υπάρχουν παντού θυμίζοντας ότι μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 οι Έλληνες δημιουργούσαν σ' αυτή την παραμυθένια γη.

Η Καππαδοκία πήρε το όνομά της από το περσικό Κατπατούκα, λέξη ουσιαστικά άγνωστης ετυμολογίας η οποία από κάποιους νομίζεται πως σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων». Είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ.

Για όσους θα βρεθούν στην παράξενη γη της Καππαδοκίας υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που "μιλούν" για το ελληνικό παρελθόν του τόπου και την μακραίωνη ιστορία του αλλά και σύγχρονες, θεαματικές και πολύχρωμες δραστηριότητες.

Βόλτα με αερόστατο

Η νούμερο ένα δραστηριότητα των τουριστών οι οποίοι συρρέουν από όλο τον κόσμο για να ζήσουν αυτή τη υπέροχη εμπειρία, να ταξιδέψουν με αερόστατο και να ξεναγηθούν από τον πιλότο για όλα όσα θα βλέπουν από ψηλά. Μαγικές εικόνες χαρίζει ο ήλιος που ανατέλλει πάνω από τις κοιλάδες. Όσοι το έχουν ζήσει μιλούν για μια περιπέτεια που θα θυμούνται μια ζωή.

καππαδοκια

Παρακολουθήστε τα αερόστατα από μια οροφή και τραβήξτε εντυπωσιακές φωτογραφίες

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει γίνει αρκετά διάσημη για τις μαγικές φωτογραφίες από στέγες, καθώς τα αερόστατα υψώνονται στο βάθος.

Πάνω από 150 μπαλόνια όπως τα αποκαλούν, ανεβαίνουν στο ουρανό σχεδόν κάθε μέρα και το καλύτερο μέρος για να τα δείτε να ανεβαίνουν είναι ακριβώς πάνω από τις ταράτσες των καταλυμάτων που υπάρχουν στην περιοχή και προσφέρουν αυτή την μαγική θέα.

καππαδοκια

Μείνετε σε ένα ξενοδοχείο–σπηλιά

Ο μαλακός ψαμμίτης στην Καππαδοκία διευκόλυνε τους ντόπιους να χαράξουν σπήλαια αρκετά μεγάλα ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους σπίτια μέσα.

Έτσι στις μέρες μας η περιοχή της Καππαδοκίας είναι γνωστή για τις σπηλιές και τους  βραχώδεις σχηματισμούς τους που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία.

καππαδοκια

Επισκεφτείτε τα μαγαζιά με τα ιδιαίτερα χαλιά

Οι φωτογραφίες με τα μοναδικά χαλιά της Καππαδοκίας έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος με τα χαλιά, έχει κάτι σαν ‘’κανόνα’’ όπου για να επιτρέψει στους επισκέπτες να τραβήξουν φωτογραφίες πρέπει πρώτα να αγοράσουν και κάτι από τα προϊόντα του.  

καππαδοκια

Εξερευνήστε την κοιλάδα της αγάπης (Love Valley)

Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Γκιόρεμε, το Love Valley κέρδισε το όνομά του λόγω των βράχων που έχουν σχήμα καμινάδας και που φτάνουν σε ύψος 100 πόδια (30 μέτρα).

Αυτές οι παράξενες ψηλές βραχώδεις κατασκευές είναι στην πραγματικότητα διαβρωμένη ηφαιστειακή τέφρα που χρονολογείται πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια.

Λέγεται επίσης ότι το Λιβάδι της αγάπης είναι δημοφιλές για τις προτάσεις γάμων που γίνονται εκεί.

καππαδοκια

Απολαύστε την θέα από το κάστρο Ουχισάρ

Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Γκιόρεμε υπάρχει το κάστρο Ουχισάρ. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάστρο αλλά ένας τεράστιος σκαλισμένος βράχος μέσα στον οποίο έχουν δημιουργηθεί δωμάτια όπου κάποτε κατοικούσαν άνθρωποι. Επειδή υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων η είσοδος σε αυτά τα δωμάτια δεν επιτρέπεται. Ωστόσο η θέα από την κορυφή είναι μοναδική ενώ η ανάβαση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

καππαδοκια

Επισκεφτείτε την ελληνική Σίνασο

Η Σίνασος υπήρξε ένα από τα 18 ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας έχοντας πάνω από 3.000 Έλληνες κατοίκους πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Σήμερα λέγεται Μουσταφάπασά αλλά ακόμα υπάρχουν εκεί σημάδια της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας όπως τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια με τις διακοσμημένες προσόψεις που δένουν απόλυτα με το περιβάλλον.

σινασος

Επίσκεψη στις υπόγειες κοιτοικίες της ελληνικής κοινότητας στη Μαλακοπή

Η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, που φθάνει σε βάθος τα 85 περίπου μέτρα και διαρθρώνεται σε 8 επίπεδα που έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος και περιλαμβάνουν αποθήκες, σπίτια καθώς επίσης και πλήθος εκκλησιών. Η Μαλακοπή αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές κοινότητες με τους Έλληνες κατοίκους της να υπερβαίνουν αριθμητικά τον τουρκικό πληθυσμό και να μιλούν ένα αρχαιότατο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας μέχρι το 1924. 

μαλακοπη

Την πόλη μπορούσαν να την σφραγίσουν από μέσα με μεγάλες πέτρινες πόρτες. Διέθετε επίσης αποθήκες, πηγές και φρεάτια εξαερισμού που έφταναν μέχρι 30 μ. βάθος, έτσι καθιστούσαν δυνατή τη μακροχρόνια παραμονή σ’ αυτές. Η υπόγεια πόλη στη Μαλακοπή (Melegubu ή Derinkuyu) είναι η μεγαλύτερη που έχει ανασκαφτεί στην Τουρκία.

Το συγκρότημα έχει συνολικά 11 επίπεδα, αν και πολλά από αυτά δεν έχουν ανασκαφεί. Καλύπτει μια έκταση 2.000 τετραγωνικών ποδών, η οποία πιθανόν να φτάνει τα 7.000 τετραγωνικά πόδια (650 τετρ. μέτρα). Κάθε επίπεδο θα μπορούσε να κλείσει ανεξάρτητα από τα άλλα. Η πόλη είναι συνδεδεμένη με άλλες υπόγειες πόλεις με σήραγγες πολλών χιλιομέτρων.

μαλακοπη