Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τηνος

Έχει το χάρισμα να μαγεύει τους ταξιδιώτες της με την ομορφιά και τους κρυμμένους θησαυρούς της αποδεικνύοντας γιατί η Ελλάδα είναι ίσως η ομορφότερη χώρα στον κόσμο. Ο λόγος για την Τήνο, το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο.  

Στο άκουσμα του ονόματος της, αμέσως στο μυαλό μας έρχεται η Παναγία της Τήνου που χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται για να πραγματοποιήσουν το τάμα τους στη Μεγαλόχαρη.

τηνος

Την πανελλήνια εορτή της Παναγίας στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο πλαισιώνουν όλο το καλοκαίρι μικρά πανηγύρια (του Τσικνιά στα εννιάμερα της Παναγίας), το Φεστιβάλ του Εξώμβουργου και οι χαρακτηριστικές γιορτές γαστρονομίας, όπως της Αγκινάρας, του Ρακιού (στο Φαλατάδο) και του Μελιού (στον Κάμπο), που δεν πρέπει να χάσετε.

τηνος παναγια
τηνος

Το νησί της μαρμαροτεχνίας

Το νησί είναι γνωστό για την μαρμαροτεχνία του και τους μεγάλους Τηνιακούς καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφους, που κατέκτησαν με την τέχνη τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ο Γύζης, ο Λύτρας, ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης και ο Σώχος.

μαρμαροτεχνία

Η χάρη της Τήνου σε όλο τον κόσμο

Tην αυθεντικότητά της Τήνου αναδεικνύουν δύο αγγλόφωνα μέσα που καλύπτουν τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στην ηλιόλουστη παραλία και να απολαύσει τη γαλάζια θάλασσα», γράφει σε ρεπορτάζ για τη "Μούσα του Αιγαίου" το καναδικό "The Travel" με πάνω από 4 εκατομμύρια αναγνώστες.

Και προσθέτει ότι η Τήνος «έχει διατηρήσει ακόμα την αυθεντική της γοητεία. Είναι ένα μέρος που προορίζεται για όσους απολαμβάνουν την ηρεμία και τις απρόσκοπτες παραλίες».

«Η Τήνος παραμένει στην κορυφή της τουριστικής προβολής και αυτό δεν συμβαίνει τυχαία» δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος. «Προετοιμαζόμαστε, μελετάμε τις κινήσεις μας και προχωράμε σε επαφές και δράσεις που αναδεικνύουν την Τήνο μας σε όλο τον κόσμο. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι – καταλήγει ο Δήμαρχος – ότι κάθε επισκέπτης του νησιού μας γίνεται και φανατικός υποστηρικτής του. Και αυτό το οφείλουμε, όχι μόνο στο μοναδικό τουριστικό μας προϊόν αλλά και στο επαγγελματικό έμψυχο δυναμικό που κάνουν την Τήνο ακαταμάχητη».

Έτσι πήρε το όνομα της

Η Τήνος έλαβε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο, αρχηγό Ιώνων αποίκων από την Καρία της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στο νησί.

Σχετικά προσωνύμια που αναφέρονται στο κυριότερο χαρακτηριστικό του νησιού, το αποκαλούν «Υδρούσσα», αντί Δρυούσσα εξαιτίας της άφθονης δενδροκάλυψής του, αλλά και «Οφιούσσα» ή «Φιδούσσα» από το πλήθος των «φίδων» ή «εφίδων» ένα είδος κέδρου που ευδοκιμούσε στο νησί (σήμερα το συναντούμε µόνο στην περιοχή του Πανόρμου). Μάλιστα, την ξεχωριστή θέση που κατέχει αυτό το φυτό-θάμνος στη ζωή των Τηνιακών, μπορούµε να τη διαπιστώσουµε από την ευρεία χρήση του σε οικοδομήματα, όπως σπίτια και στάβλους, αφού είναι γερό και ανθεκτικό σε υγρασία και σκώρο. Στην αρχαιότητα η Τήνος αναφέρεται, επίσης, από τον Αριστοφάνη ως «Σκορδοφόρος» για τα εκλεκτά της σκόρδα, από τον Καλλίμαχο ως «Αγαθούσσα» από σύγχυση με τη νήσο Τήλο, από τον Αριστοτέλη ως «Υδρούσσα» και από τον Δημοσθένη και τον Αισχίνη ως «Ερούσσα» ή Ερεικούσσα. Σήμερα, η Τήνος φέρει και το προσωνύμιο «νησί του Αιόλου» για τους δυνατούς βοριάδες της.

Τι να κάνετε στην Τήνο

Να απολαύσετε εκδρομές στα γραφικά χωριά της. Στην Τήνο θα συναντήσετε υπέροχα ορεινά χωριά και αμμώδεις παραλίες και φυσικά παραδοσιακό ελληνικό φαγητό στις ταβέρνες του νησιού.

Μερικά από τα χωριά της που θα σας κλέψουν την καρδιά

Φαλατάδος

Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου είναι γνωστό για τη ρακή και τα εξαιρετικά κρασιά του. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας με τον μπλε τρούλο ξεχωρίζει από μακριά, ενώ το Σπίτι του Σκίτσου, που λειτουργεί ως Μουσείο Γελοιογραφίας, είναι από τα μοναδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

φαλαταδος
φαλαταδος
μουσειο του σκιτσου

Βώλακας

Ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας, με το σεληνιακό τοπίο που δημιουργούν οι χιλιάδες γρανιτένιοι ογκόλιθοι, που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή, να τραβά αναπόφευκτα το ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών.

βωλακας

Πύργος

Το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές χωριό της Τήνου διατηρεί αναλλοίωτη την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, ενώ οι μαρμάρινες κρήνες, τα τέμπλα και οι προσόψεις των σπιτιών το κάνουν να μοιάζει με υπαίθρια έκθεση Τέχνης.

πυργος

Υστέρνια

Αμφιθεατρικά χτισμένα, 18 χλμ. από τη Χώρα, προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά, με τα ερείπια των γραφικών διατηρητέων ανεμόμυλων να ξεχωρίζουν από μακριά.

υστερνια
ανεμομυλοι

Οι παραλίες της βόρειας Τήνου

Τις μέρες που δε φυσάει πολύ, αξίζει τον κόπο να πάτε στις βόρειες παραλίες της Τήνου. Θα βρεις την Αγία Θάλασσα (στην ακτή του Πανόρμου) και το Καβαλουρκό (από εδώ μπορείς να πας κολυμπώντας στο μικρό νησάκι Πλανήτης). Μια ακόμα όμορφη εναλλακτική είναι η Ρόχαρη με το cool beach bar της. Στα βορειοανατολικά θα βρεις τη Λιβάδα, μια από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της Τήνου, ενώ ένα ποτάμι δίπλα στην ακτή την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Κολυμπήθρα – Η πιο διάσημη παραλία της Τήνου

Ακριβώς στο κέντρο της βόρειας ακτής βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία της Τήνου που η ομορφιά της μοιάζει σαν να βγήκε από πίνακα κάποιου καλλιτέχνη. Πιο συγκεκριμένα είναι χωρισμένη σε δύο παραλίες, την Μικρή και τη Μεγάλη Κολυμπήθρα.

κολυμπηθρα
κολυμπηθρα

Η μικρότερη από τις δύο διαθέτει οργανωμένες υποδομές και ταβέρνα, μιας και είναι πιο προστατευμένη από τους ανέμους. Η μεγάλη από την άλλη, έχει ένα πιο boho στιλ, με ξαπλώστρες και ομπρέλες φτιαγμένες από φυσικά υλικά και ένα beach bar που εναρμονίζεται άψογα με το φυσικό τοπίο.

Με πληροφορίες από discovergreece, Wikipedia.