Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πιτκαιρν

Με μόνο 50 κατοίκους και με ομορφιά επίγειου παραδείσου το νησί Πίτκαιρν είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο! Είναι η ιδανική τοποθεσία για όποιον θέλει να ξεφύγει για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να ζήσει σε ένα από τα πιο ήσυχα και πανέμορφα μέρη στον πλανήτη. Το Πίτκαιρν είναι μία μικρή κουκκίδα στον πλανήτη και συγκεκριμένα στον Ειρηνικό, μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού με μόλις 50 κατοίκους.

Ο όμιλος των νησιών Πίτκαιρν είναι μια Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια. Περιλαμβάνει τα νησιά Πίτκαιρν, Χέντερσον, Ντούσι και Οένο. Το Πίτκαιρν είναι το μόνο κατοικημένο νησί από τα τέσσερα. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1790. Είναι μεν βρετανική αποικία, ωστόσο έχει κάποια νομική αυτονομία και για αυτό το λόγο θεωρείται η μικρότερη χώρα στον κόσμο από πλευράς πληθυσμού.

Πρόκειται για ένα επίγειο παράδεισο, πνιγμένο στο πράσινο και απόλυτα ασφαλή αφού όλοι οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους και ποτέ δεν κλειδώνουν τα σπίτια τους. Το νησί είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο και υπάρχει χώρος για…πολλούς ακόμα.

πιτκαιρν

Όσοι θα ήθελαν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι και δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς με το νησί καλούνται να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο του νησιού και τον Διοικητή. Το νησί που βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό κήρυξε πτώχευση το 2004.

Η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει πολύ ακριβά ενώ ο πληθυσμός του νησιού γερνάει με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι πάνω από τα 65 έτη. Οι νεότεροι που θα πρέπει να πάνε γυμνάσιο μετακομίζουν στη Νέα Ζηλανδία, ενώ γενικά, τα παιδιά που μένουν στο Πίτκαιρν είναι ελάχιστα… Πρόσφατα το ενδιαφέρον του πλανήτη έπεσε στην κουκίδα αυτή του Ειρηνικού καθώς ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει το γάμο των ομοφυλοφίλων.

Η Μεράλντα Γουόρεν, μία 70χρονη κάτοικος, λέει χαρακτηριστικά πως κανένας γάμος ομοφυλοφίλων δεν έχει γίνει από τότε που πέρασε ο νόμος στο νησί και πιστεύει πως ποτέ δεν θα γίνει. Μάλιστα, ανέφερε πως κανείς στο νησί δεν είχε ασχοληθεί με το γεγονός μέχρι που τις τελευταίες μέρες άρχισε να γίνεται λόγος γι’ αυτό από τα διεθνή μέσα. Όπως υποστηρίζει η Γουόρεν μόνο ένας κάτοικος του νησιού υπήρξε γκέι και αυτό ήταν πολλά χρόνια πριν.

Η ιστορία του νησιού Πίτκαιρν και πως απέκτησε την ονομασία του:

Η παρουσία λίθινων εργαλείων, τάφων, βραχογραφιών και άλλων τεχνουργημάτων υποδηλώνει ότι το νησί Πίτκαιρν κατοικούνταν πιθανώς από Πολυνήσιους, πριν την ανακάλυψή του από Ευρωπαίους εξερευνητές.

Το βρετανικό πλοίο HMS Swallow βρήκε το νησί το 1767 και ο καπετάνιος του, Philip Carteret, το ονόμασε Πίτκαιρν για τον ναύτη που το είδε πρώτος. Ο πληθυσμός του προέρχεται από τους στασιαστές του βρετανικού πλοίου HMS Bounty και των Ταϊτών πολυνησιακών συντρόφων τους.

Η ανάπτυξη του οικισμού:

Τα πλοία άρχισαν να επισκέπτονται περιστασιακά από τη Βρετανία φέρνοντας βιβλία και άλλες προμήθειες. Ο πληθυσμός αυξήθηκε και οι φυσικοί πόροι του νησιού έγιναν ολοένα και περισσότεροι. Οι ηγέτες της κοινότητας πρότειναν μαζική μετανάστευση στην Ταϊτή ή στην Αυστραλία, αλλά μετά την επανεγκατάσταση των νησιωτών στην Ταϊτή (1831), αρκετοί επέστρεψαν στο Πίτκερν.

Ο κύριος οικισμός του νησιού:

Το Adamstown είναι ο κύριος οικισμός του νησιού και βρίσκεται στη βόρεια ακτή κοντά στον κόλπο Bounty, ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορούν να αγκυροβολήσουν τα μεγάλα πλοία. Οι νησιώτες επιβιώνουν με ψάρια, προϊόντα κήπου και καλλιέργειες, όπως γλυκοπατάτες, ζαχαροκάλαμο, τάρο, πορτοκάλια, μπανάνες και καφέ.

πιτκαιρν

Το Adamstown, ο κύριος οικισμός του νησιού

bounty bay

Ο κόλπος Bounty

Υπάρχει και η ενασχόληση με την μελισσοκομία. Η πώληση γραμματοσήμων, νομισμάτων και τοπικών προϊόντων, όπως το μέλι, σε διερχόμενα πλοία και μέσω διαδικτυακών τοποθεσιών αγορών αποφέρει έσοδα σε μετρητά, όπως και ο τουρισμός. Το νησί λαμβάνει επίσης σημαντική δημοσιονομική βοήθεια από τη βρετανική κυβέρνηση. Κοιτάσματα μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού, χρυσού, αργύρου και ψευδαργύρου έχουν ανακαλυφθεί στις υπεράκτιες περιοχές. Η απούσα γαιοκτησία και η μείωση του πληθυσμού καθώς οι νησιώτες μεταναστεύουν στη Νέα Ζηλανδία είναι συνεχή προβλήματα. Το νησί είχε περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο έως ότου οι κάτοικοι απέκτησαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2002.

πιτκαιρν

Νησιώτες του Πίτκαιρν. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1915.

με πληροφορίες από www.britannica.com και in.gr

πιτκαιρν
πιτκαιρν
πιτκαιρν
πιτκαιρν
πιτκαιρν
πιτκαιρν
bounty bay
πιτκαιρν
πιτκαιρν
πιτκαιρν