Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Το Νησί του Πάσχα

Προορισμός, Νησί του Πάσχα. Ένα από τα πιο απομακρυσμένα κατοικημένα νησιά του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1960, το νησί άνοιξε για να υποδεχθεί έναν μεγάλο αριθμό τουριστών που ενθουσιάζονται να εξερευνήσουν τα περίφημα μονολιθικά του αγάλματα και να γνωρίσουν τα μαγευτικά γραφικά τοπία στα οποία είναι κτισμένα.

Φυσικά το νησί του Πάσχα δεν προσφέρεται μόνο για εντυπωσιακές φωτογραφίες για αυτό αν έχετε στη λίστα σας το Νησί του Πάσχα, βρείτε πιο κάτω όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε το ταξίδι σας αξέχαστο.

Που είναι το Νησί του Πάσχα

Το νησί του Πάσχα είναι ένα απομακρυσμένο νησί που βρίσκεται 2.300 μίλια από τη δυτική ακτή της Χιλής και 2.500 μίλια από την ανατολική ακτή της Ταϊτής. Θεωρείται το ανατολικότερο νησί στον κόσμο των νησιών της Πολυνησίας.

Το διάσημο νησί σχηματίστηκε από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες στάθηκαν η αρχή ώστε να δημιουργηθούν αργότερα τα δραματικά και εντυπωσιακά αγάλματα που βλέπουμε σε όλο το νησί σήμερα.

Η αρχική ονομασία του νησιού ήταν Ράπα Νούι ενώ η ονομασία Νησί του Πάσχα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1722 όταν Ολλανδοί εξερευνητές αποβιβάστηκαν στις ακτές του την ημέρα του Πάσχα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το νησί προσαρτήθηκε από τη Χιλή, της οποίας εξακολουθεί να παραμένει μια ιδιαίτερη περιοχή.

Η ιστορία του Νησιού

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ιστορία λέει ότι ο πρώτος βασιλιάς του Ράπα Νούι ήταν ο Χότο-Μάτουα, ο οποίος κυβερνούσε μια υποομάδα Πολυνησίων. Αυτός και η οργανωμένη ομάδα των μεταναστών του έφτασαν στην παραλία της Ανάκαινας μεταξύ 400 και 800 μ.Χ., αφού ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια με πλοίο.

Οι απόγονοι του Χότο Μάτουα και της ομάδας του ήταν αυτοί που εγκαταστάθηκαν στο νησί και διαμόρφωσαν μια ξεχωριστή και πλούσια κουλτούρα, η οποία στη συνέχεια δημιούργησε τα γιγάντια πέτρινα αγάλματα για τα οποία έχει γίνει διάσημο το νησί.

Ο Jacob Roggeveen ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που επισκέφτηκε το νησί και είναι υπεύθυνος για την ονομασία του.

Τι μπορείτε να δείτε στο Νησί του Πάσχα

  • Τα κεφάλια του νησιού του Πάσχα
ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το νησί είναι διάσημο για τα κεφάλια που βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα μέρη του νησιού. Το ύψος τους είναι από 3 έως 5 μέτρα ενώ υπάρχουν αγάλματα τα οποία είναι 10-12 μέτρα με πλάτος 1,6 μέτρα. Έχουν καταγραφεί περίπου 900 γλυπτά τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1250 και του 1500. Στα γλυπτά υπάρχουν επιγραφές στη γραφή και γλώσσα Ραπανούισκομ- rapanuyskom-, η οποία δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.

Αυτές οι πέτρινες προτομές έχουν τοποθετηθεί πάνω από τελετουργικές πέτρινες πλατφόρμες, γνωστές ως αχούς.

Αν και είναι γνωστά ως «τα κεφάλια στο Νησί του Πάσχα» τα αγάλματα έχουν κορμό, που φτάνει μέχρι την κορυφή των μηρών. Ένας μικρός αριθμός αγαλμάτων είναι ολόκληρες φιγούρες που γονατίζουν με τα χέρια στο στομάχι τους. Κάποια όρθια μοάι έχουν θαφτεί μέχρι τον λαιμό λόγω της μεταβολής του εδάφους.

ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σχεδόν όλα τα μοάι (το 95%) είναι σκαλισμένα από συμπιεσμένη, εύκολα επεξεργασμένη στερεοποιημένη ηφαιστειακή τέφρα και τούφα που βρέθηκε στην πλαγιά του εξαφανισμένου ηφαιστείου Rano Raraku. Οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού που τα σκάλισαν χρησιμοποίησαν πέτρινες σμίλες, κυρίως από βασάλτη που υπήρχε σε όλο το λατομείο.

Διαπιστώθηκε ότι τα Μοάι δεν κοιτούν προς τη θάλασσα, όπως πιστεύεται, αλλά προς την ενδοχώρα. Μερικά από τα Μοάι είναι πράγματι τεράστια αφού το μήκος τους είναι μεγαλύτερο από 20 μέτρα. Και αυτό αποτελεί ένα εντυπωσιακό στοιχείο της κατασκευής και της μετακίνησής τους από τους ντόπιους.

Η πιο διάσημη τοποθεσία για να δείτε μερικά από τα κεφάλια είναι το Ahu Tongariki. Εκεί βρίσκεται μια μεγάλη σειρά από 15 αγάλματα που βρίσκονται στην κορυφή του μεγαλύτερου αχού του νησιού και είναι το καλύτερο μέρος για να τραβήξετε τις εμβληματικές φωτογραφίες που επιθυμείτε.

  • Ράνο Κάο
ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο νησί του Πάσχα είναι το Ράνο Κάο και είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο Νησί.  Σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Hanga Rao, ο κρατήρας Ράνο Κάο προσφέρει όμορφη θέα στην πόλη και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο Ράνο Κάο θα βρείτε επίσης το λατομείο μοάι στο οποίο σκαλίστηκαν τα κεφάλια του νησιού του Πάσχα πριν μεταφερθούν σε διάφορα σημεία. Μερικά ωστόσο από τα μοάι δεν έφτασαν ποτέ στις θέσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν. Περίπου 400 μη ολοκληρωμένα κεφάλια εγκαταλείφθηκαν στο σημείο και είναι ορατά για το κοινό. 

  • Υπαίθριες δραστηριότητες & Πεζοπορία
ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Από το Ράνο Κάο, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι Μοάι, τον δρόμο δηλαδή τον οποίο ακολουθούσαν οι κάτοικοι για την μεταφορά των αγαλμάτων από το λατομείο στους τελικούς προορισμούς τους. Το μονοπάτι χρειάζεται μία ώρα περίπου για να το περπατήσει κάποιος, αλλά η γραφική διαδρομή θα αποκαλύψει μερικές από τις πιο απίστευτες όψεις που έχει να προσφέρει το νησί.

Ωστόσο, η πεζοπορία και οι ευκαιρίες για εξερεύνηση στους εξωτερικούς χώρους δεν σταματούν εκεί. Περίπου 7.000 εκτάρια από τα συνολικά 16.628 εκτάρια του νησιού προστατεύονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Ράπα Νούι όπου μπορείτε να το εξερευνήσετε με ξεναγό. Το πάρκο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1995.

  • Παραλίες
ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Οι παραλίες στο νησί του Πάσχα είναι διάσημες για τη λευκή άμμο με τα κοράλλια και τα τιρκουάζ νερά. Οι ζεστοί και όμορφοι καλοκαιρινοί μήνες κάνουν αυτές τις παραλίες το τέλειο μέρος για να περάσετε ένα χαλαρό απόγευμα ή ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, αλλά η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι η Άνακενα, η οποία έχει στορική σημασία.

Η Ανακένα είναι το σπίτι των αρχαιολογικών χώρων Ahu Ature Huki και του Ahu Nau Nau. Ο πρώτος είναι μια πέτρινη εξέδρα που στεγάζει ένα μοάι και ο δεύτερος είναι μια παρόμοια πέτρινη εξέδρα με επτά μοάι να στέκονται πάνω της. Σε συνδυασμό με το φόντο του ωκεανού, αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις πιο πανέμορφες τοποθεσίες στο νησί.

  • Πολιτισμός Rapa Nui
ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Οι ιθαγενείς του νησιού του Πάσχα ονομάζονται Ράπα Νούι. Περίπου το 60% των ανθρώπων που ζουν στο νησί σήμερα είναι άμεσοι απόγονοι των αρχικών αποίκων του νησιού και διατηρούν μεγάλο μέρος των πολιτιστικών τους παραδόσεων.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βιώσετε αυτές τις παραδόσεις είναι να παρακολουθήσετε τη γιορτή Tapati Rapa Nui που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. Γεμάτο με διαγωνισμούς και παιχνίδια που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω, το φεστιβάλ είναι ένα σημαντικό μέσο για τη διατήρηση και τον εορτασμό του ιερού πολιτισμού του νησιού.

Με πληροφορίες από kuodatravel.com