Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2025 στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» εκδήλωση με θέμα: Ποιητικές Διαδρομές: Ένα Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Ποιητική Δημιουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία είχε στόχο να φέρει στο προσκήνιο τη δημιουργική φωνή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο της ποίησης ακούγοντας μοναδικά ποιήματα από ποιητές και ποιήτριες οι οποίοι/ες ενθουσίασαν το κοινό με τις απαγγελίες τους.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Υπεύθυνη Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης κα. Μικαέλα Χαραλάμπους καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε τη σημασία της ποίησης ως έκφρασης στη ζωή των ανθρώπων. Στη συνέχεια, σε σύντομο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα. Έλενα Διομήδη - Παρπούνα τόνισε την σπουδαιότητα διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων για τη Βιβλιοθήκη αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα. Ευχαρίστησε την ομάδα εκδηλώσεων για τη διοργάνωση αλλά και τους ποιητές/ποιήτριες για την συμμετοχή τους.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε παρουσιάσεις οι οποίες είχαν σκοπό να αναδείξουν τη βαρύτητα της ποίησης αλλά και τη συνεισφορά της στην δημιουργικότητα και την εξέλιξη της ζωής. Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Δρ Ζέλεια Γρηγορίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. H παρουσίασή της με θέμα: Κάνοντας ξανά ποίηση: το καρίκωμα του κόσμου ήταν ένα σύντομο ταξίδι σε αναμνήσεις της παιδικής της ηλικία μέσω της ποίησης.
Η δεύτερη παρουσίαση είχε θέμα: Έμπνευση και δημιουργία: οι πηγές έμπνευσης των ποιητών, με ομιλητή τον Ανδρέα Κ. Ανδρέου (Καπανδρέου), Βιβλιοθηκονόμο του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγγραφέα. Ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας πολλά ποιήματα και αναφορές, σε διάφορες πηγές έμπνευσης των ποιητών με τις οποίες εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια σειρά είχε η ομιλία της Δρ Μαρίας Κούβαρου, Ειδικής Επιστήμονα Διδασκαλίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγγραφέα, με τίτλο: Ψάχνοντας την προσωπική φωνή μέσα από την ποίηση. H Δρ Κούβαρου τόνισε την σπουδαιότητα της ποίησης ως προσωπικής έκφρασης αλλά και ανάγκης του ατόμου για εκτόνωση, επικοινωνία και συναισθηματική αποφόρτιση. Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την κα. Μαρίνα Χρυσή, Ειδική Επιστήμονα Υποστήριξης Έργου στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγγραφέα με θέμα: Από την έμπνευση στην έκδοση: Διαδρομές, προκλήσεις και συμβουλές για νέους/ες ποιητές/τριες. Η τοποθέτηση της ήταν μια λεπτομερής επεξήγηση όλων των σταδίων συγγραφής και έκδοσης ενός ποιήματος ή ενός συγγράμματος.
Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ποιήματα από καταξιωμένους ποιητές/ποιήτριες: Μαρία Κούβαρου, Μαρίνα Χρυσή, Ζέλεια Γρηγορίου, Σταύρος Ξ. Πέτρου, Ανδρέας Κ. Ανδρέου, Αντωνίνη Σμυρίλλη, Όλγα Οικονομίδου, Χριστιάνα Ξενοφώντος και Χριστίνα Γεωργίου.
Η ομάδα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, με συντονίστρια την βιβλιοθηκονόμο Μικαέλλα Χαραλάμπους και μέλη της τις: Φλώρα Δημητρίου, Γεωργία Ανδρέου, Αλεξία Λουκά και Στέλλα Στυλιανού, ευχαριστούν θερμά όλους τους προσκεκλημένους ποιητές και ποιήτριες καθώς και όλους/όλες όσους/όσες συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η ομάδα εκδηλώσεων πληροφόρησε το κοινό ότι θα ακολουθήσουν ποικίλης θεματολογίας εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν σκοπό την ενδυνάμωση της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση του πολιτισμικού χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.