Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος μετατρέπεται και αυτή τη χρονιά σε ένα υπαίθριο καλοκαιρινό κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους, με μια σειρά προβολών με βραβευμένες παραγωγές από κύπριους σκηνοθέτες καθώς και ταινίες σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου
Οι ταινίες που θα προβληθούν φέτος είναι:
«Ο Μικρός Νικόλας και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού»
Πέμπτη 1/8/24- 20:00
Ο εννιάχρονος Νικόλας λατρεύει να παίζει με τα φιλαράκια του από το σχολείο, μια τρελο-συμμορία με το όνομα Οι Ανίκητοι. Όταν ο πατέρας του Νικόλα παίρνει ξαφνικά προαγωγή, η οποία απαιτεί τη μετακόμισή τους στον γαλλικό Νότο, ολόκληρος ο κόσμος του Νικόλα έρχεται τούμπα. Για να μη χάσει τους φίλους του, καταστρώνει μαζί τους το απόλυτο σχέδιο για να εμποδίσουν την απαίσια μετακόμιση: ένα κυνήγι θησαυρού.
Κατηγορία : Περιπέτεια, Οικογενειακή / Διάρκεια: 95’ λεπτά
Mεταγλωττισμένη στα ελληνικά
«Αναζητώντας τον Χέντριξ”
Πέμπτη 8/8/24- 20:30
Με φόντο τη διχοτομημένη Λευκωσία, μια καθαρόαιμη κωμωδία σατιρίζει τον παραλογισμό που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της, χωρίς να προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό. Άνετος και απολαυστικός ο Αδάμ Μπουσδούκος («Soul Kitchen») στον κεντρικό ρόλο. Ο Γιάννης είναι ένας ξοφλημένος μουσικός. Η κοπέλα του τον έχει εγκαταλείψει, ενώ οι «δανειστές» του, τού έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, τον Τζίμι. Όταν όμως ο σκύλος το σκάει προς τα κατεχόμενα, ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια Ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων στις ελεύθερες περιοχές. Εγκλωβισμένος, αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της πρώην φιλενάδας του καθώς επίσης και ενός Τούρκου έποικου, για να φυγαδεύσουν τον Τζίμι.
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Tribeca του Robert De Niro, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας μυθοπλασίας! Στη Θεσσαλονίκη ήταν η μία από τις τρεις ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο – τιμήθηκε εντέλει με ειδική μνεία. Η ταινία κέρδισε ακόμα το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Κεμπέκ στον Καναδά και ειδική μνεία στο φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Τέλος, βραβεύτηκε με το Βραβείο Σεναρίου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώ προτάθηκε για τις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάριος Πιπερίδης
ΚΑΣΤ: Αδάμ Μπουσδούκος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Φατίχ Αλ, Οζγκιούρ Καραντενίζ, Τόνι Δημητρίου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
«Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές»
Πέμπτη 29/08/24- 20:00
Μια σχολική χρονιά, πολύ κοπιαστική, τελείωσε. Ο Νικόλας πήρε τον έπαινο ρητορικής, που τον επιβράβευε όχι τόσο για την ποιότητα όσο για την ποσότητα, και αποχαιρέτησε τους συμμαθητές του: τον Αλσέστ, τον Ρούφους, τον Εντ, τον Ζοφρουά, τον Μεξάν, τον Ζοακίμ, τον Κλοταίρ και τον Ανιάν. Βιβλία και τετράδια μπήκαν στα συρτάρια και τώρα όλοι σκέφτονται τις διακοπές.
Μεταγλωττισμένη στα ελληνικά
Κατηγορία : Περιπέτεια, Οικογενειακή / Διάρκεια: 95’ λεπτά
«Η Πολυαγαπημένη»- «SIN» με την Raquel Welch-
Τετάρτη 18/9/24-20:30
H ταινία «Η Πολυαγαπημένη» με πρωταγωνίστρια την όμορφη χολιγουντιανή σταρ Ράκελ Γουέλς (Raquel Welch), αλλά και με Κύπριους ηθοποιούς και με κομπάρσους, κατοίκους του κατεχόμενου τώρα χωριού, που τότε ήταν μικρά ξυπόλυτα παιδιά, με σώματα και μαλλιά γεμάτα ήλιο και αλμύρα της κερυνειώτικης θάλασσας γυρίστηκε στην Κύπρο το 1970 στο χωριό Κάρμι στην Κερύνεια με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και είχε αποτελέσει μεγάλης σημασίας γεγονός για την Κύπρο.
Η ταινία προέβαλε έντονα το νησί, τις παραλίες, τους ντόπιους, τα ήθη και τα έθιμα τους. Στην ιστορία παρακολουθούμε έναν Κύπριο που ζει στο Λονδίνο να επιστρέφει στην πατρίδα του για να διευθετήσει κληρονομικά ζητήματα κι εκεί να γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας παντρεμένης, η οποία όμως είχε υπάρξει παιδική φίλη του. Και έτσι γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας.
“Beloved day documentary-Πολυαγαπημένες Μέρες»
Πέμπτη 19/09/24 -20:30
Μια ταινία γυρισμένη το 1970 στο κατεχόμενο πλέον από τους Τούρκους χωριό Κάρμι της Κύπρου, λειτουργεί ως το καλειδοσκόπιο του ντοκιμαντέρ, εισάγοντας εικόνες εκείνης της μαγικής εποχής και του πολλά υποσχόμενου μέλλοντος του νησιού ως κινηματογραφικού προορισμού: ένα μέλλον που τερματίστηκε απότομα με την τουρκική εισβολή του 1974.
Το 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι στην Κύπρο ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας “Πολυαγαπημένη”, με συνεργείο και ηθοποιούς του Hollywood, όπως Ράκελ Γουελς, Ρίτσαρτ Τζόνσον κ.α. Το ντοκιμαντέρ, σαν καλειδοσκόπιο, μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής αλλά και των τραυματικών αλλαγών που βίωσαν οι κάτοικοι του νησιού μετά την τουρκική εισβολή. Σαράντα χρόνια μετά, επισκέπτονται με νοσταλγία τις πολυαγαπημένες εκείνες μέρες.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πατσαλίδης
Σενάριο και παραγωγή: Γιώργος Αβραάμ
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μιτίδης/Πάτρικ Κέρτις/Μαρτσέλο Γκάτι/Richard Johnson/Νίκος Σάφκαλης/Emilio Lari
Θανάσης Δρακόπουλος ως Μαρτσέλο Γκάτι/Χάρις Ευρυπίδου -Στρατιώτης/Γιάννης Ιωάννου - χωρικός από την Κάρμη/Σοφοκλής Κωμοδρόμος - Χωρικός από την Κάρμη/Ανδρέας Νικολαΐδης ως Γιώργος Παν Κοσμάτος
Χώρος κινηματογραφικών προβολών: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού και είναι προσβάσιμες σε εμποδιζόμενες ομάδες.
Οι προβολές ξεκινούν στις 20:30, ενώ οι πόρτες εισόδου θα ανοίγουν από τις 20:00.
Oι παιδικές κινηματογραφικές προβολές ξεκινούν στις 20:00.
Είσοδος ελεύθερη
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.