Τηλεόραση Ραδιόφωνο
greek

Τέσσερις παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» που συνδιοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η 27η διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου 2024 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’ (Σχολής Τυφλών) και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, φιλοξενώντας παραγωγές σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

greek

Οι παραγωγές της φετινής διοργάνωσης

Το Θέατρο Tony Bulandra της Ρουμανίας παρουσιάζει την ευριπίδεια τραγωδία, Ορέστης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, σε μια παραγωγή με βασικό πυρήνα το στοιχείο του μετέωρου όπου οι ήρωες διαρκώς βρίσκονται μεταξύ δύο συνθηκών, δύο καταστάσεων, δύο αποφάσεων. Η ρουμανική παραγωγή, η οποία αποτελεί την εναρκτήρια της φετινής διοργάνωσης, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 19 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’ (Σχολής Τυφλών) στις 21 Ιουλίου.

Ακολουθεί η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, πλαισιωμένη από εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές. Η παραγωγή του ΚΘΒΕ, η οποία παρουσιάζει με έναν ευφάνταστο τρόπο τη σάτιρα του κωμικού ποιητή πάνω στο ανθρώπινο όνειρο για πλούτη, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για δύο παραστάσεις, στις 26 και 27 Ιουλίου.

greek

Ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης και δάσκαλος, Θεόδωρος Τερζόπουλος, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και σκηνοθετεί την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος, σε μία ενιαία παράσταση και με ένα έξοχο επιτελείο 32 ηθοποιών επί σκηνής. Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του θεάτρου, καταθέτει άλλη μια εξαίσια σκηνοθετική πρόταση, ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό γεγονός, μια εμβληματική παράσταση διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, που έρχεται να διευρύνει τα όρια της τέχνης. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, Ορέστεια, θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 2 και 3 Αυγούστου.

Το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί, για πρώτη φορά, και τη δεύτερη επίσης καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών, έναν δυνατό θίασο 20 ηθοποιών και τριών μουσικών επί σκηνής, ο σκηνοθέτης διεισδύει στο μυστικιστικό και εκστατικό σύμπαν του έργου του Ευριπίδη και παρουσιάζει μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ευριπίδεια αυτή τραγωδία. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, Βάκχες, θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 9 και 10 Αυγούστου.

greek

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:

SOLDOUT TICKETS

▫ Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

▫ Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

 

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

 

Τιμές εισιτηρίων:

▫ €12 κανονικό

▫ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι)

▫ €35 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση τεσσάρων παραστάσεων)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ | Έναρξη παραστάσεων στις 21:00

 

TONY BULANDRA THEATRE, Ρουμανία

ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 19 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου (επίσημη έναρξη Φεστιβάλ)

▪ Δευτέρα, 21 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’ (Σχολής Τυφλών)

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη

▪ Παρασκευή, 26 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 27 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου

▪ Παρασκευή, 2 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 3 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 9 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 10 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

greek

Στόχος και επιθυμία των διοργανωτών, για ακόμα μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», με γνώμονα την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, την πρόσβαση κυπριακού κοινού και ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, καθώς και τη συμβολή του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας μας.

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, υποβλήθηκαν συνολικά 35 προτάσεις από θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες από 17 χώρες. Η επταμελής Επιτροπή Επιλογής, η οποία μελέτησε και αξιολόγησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Φεστιβάλ, διαμόρφωσε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα.

greek

Επιτροπή Επιλογής

Την επταμελή Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης αποτελούσαν ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού: Γεωργία Χόπλαρου, Πολιτιστική Λειτουργός Α’, Προεδρεύουσα της Επιτροπής, δύο εκπρόσωποι του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ): Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, Ακαδημαϊκός, Σκηνοθέτης, Γραμματέας Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ και Σταύρος Σταύρου, Διαχειριστής πολιτισμού, Στιχουργός, Φιλόλογος, Μέλος Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, ένας εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού: Μαρία Σωκράτους, Τουριστική Λειτουργός Α’ και τρία αριστίνδην μέλη: Έλενα Κατσούρη, Σκηνογράφος, Αντώνης Κ. Πετρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Αντώνης Τσακμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

greek
greek