Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεβεντειος

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη γιορτάζει δέκα χρόνια λειτουργίας της και ανοίγει τους ορίζοντές της με εκθέσεις, δρώμενα και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.

Μέσα σε 10 χρόνια η Λεβέντειος Πινακοθήκη κατόρθωσε να κατακτήσει υψηλούς στόχους, να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την προβολή και τη μελέτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να εδραιώσει συνεργασίες με καταξιωμένα μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού και να παρουσιάσει πλούσιο εκθεσιακό, εκδοτικό και ερευνητικό έργο.

Πέτυχε ακόμη να φέρει κοντά της το κοινό ανοίγοντας τους χώρους της σε όλους και να λειτουργήσει ως πομπός πολιτισμού στέλνοντας –με πρωτότυπο τρόπο– το μήνυμα πως ο κόσμος της τέχνης μπορεί και πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της πινακοθήκης, «το ταξίδι στην τέχνη ξεκίνησε από τις μόνιμες συλλογές και τους νέους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις.

Νέοι τρόποι επικοινωνίας καθιέρωσαν την πινακοθήκη στη συνείδηση του κόσμου. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν καινοτόμες δράσεις. Διοργανώθηκαν εκθέσεις, μικρές και μεγάλες, με πρωτοποριακή θεματολογία, επιμέλεια και οπτική.

Πρώτιστα, όμως, η Λεβέντειος Πινακοθήκη αναδείχθηκε στα χρόνια αυτά ως ένας χώρος διαλόγου και επικοινωνίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες και αυτό γιατί ο στόχος ήταν, πάντοτε με γνώμονα τον επισκέπτη, να προσφερθεί κάτι παραπάνω.

Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στη συμμετοχικότητα.

Στόχος για το 2024 είναι να προσκαλέσουμε το κοινό να κάνει μαζί μας αυτή την αναδρομή στην πρώτη δημιουργική μας δεκαετία· να ξαναζήσει, να θυμηθεί, να επαναπροσεγγίσει και να απολαύσει την κάθε στιγμή για αυτό και φέτος, οι πόρτες είναι πιο ανοιχτές από ποτέ – όπως και οι ορίζοντές της πινακοθήκης, αναφέρει.

Η έμφαση αυτή την επετειακή χρονιά δίνεται στην προσβασιμότητα ώστε να είναι η πινακοθήκη ένας χώρος που απευθύνεται στον καθένα ξεχωριστά με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που ενισχύουν την προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ, παράλληλα προσφέρονται ξεχωριστές δράσεις για την τρίτη ηλικία ή πρωτοβουλίες για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, γιατί πάνω από όλα, η Λεβέντειος  Πινακοθήκη είναι ένας χώρος που γεφυρώνει τις αντιθέσεις, που φέρνει κοντά τις γενιές και τους ανθρώπους.

Εκθέσεις και εκδηλώσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024

Προσωρινή έκθεση υπό τον τίτλο 1,2,3, Ζωγράφισε – 1,2,3 Paint τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται στις 5 Απριλίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 10 Ιουνίου.10/06 2024

Στο πλαίσιο της επετειακής προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης επιλεγμένα έργα από τις μόνιμες συλλογές της θα είναι διαθέσιμα για «αναπαραγωγή», αφού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ζωγραφίσει τα έργα με την καθοδήγηση των αριθμών. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στο φιλότεχνο και όχι μόνο κοινό να ζωγραφίσει και να ξαναζωντανέψει τα έργα των μεγάλων ζωγράφων μέσα στο χώρο αφήνοντας παράλληλα και μια δική του πινελιά.

«Ο δρόμος για το Παρίσι», είναι ο τίτλος για μια 2η προσωρινή έκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 25 Ιουνίου και παραμένει ανοικτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Κύπρο πραγματεύεται το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη ζωή και καθημερινότητα των αθλητών πριν – κατά -και μετά τους αγώνες καθώς και τη διαδρομή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Η 3η προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης παρουσιάζει τον Τηλέμαχο Κάνθο.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η Λεβέντειος Πινακοθήκη εγκαινιάζει το φθινόπωρο μια εμβληματική έκθεση με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, που αφορούν τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί μας τις δεκαετίες του 60 και 70.

Επίσης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσκαλεί σύγχρονους εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη διαίρεση της χώρας μας, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα εκθέσουν τη δουλειά τους στους χώρους της πινακοθήκης το δεύτερο εξάμηνο του 2024-αρχές του 2025 παράλληλα με την έκθεση για τον Τηλέμαχο Κάνθο. Επίσης, σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα της πινακοθήκης, θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα εντάσσεται η δράση με τίτλο: Πορτραίτα: Νέα σειρά δημιουργικών εργαστηρίων Φιλοσοφίας για παιδιά με τους «Μικρούς Φιλόσοφους».

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, η Μαρίνα Κατσαρή και η Ρεβέκκα Κατσαρή προσφέρουν στους μικρούς επισκέπτες  τρία μοναδικά εργαστήρια φιλοσοφίας για παιδιά με θέμα τη σχέση μεταξύ της αυτογνωσίας και της συνύπαρξης. Σκοπός των εργαστηρίων είναι τα παιδιά να προσεγγίσουν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως τρόπο ζωής στο σχολείο, στην οικογένεια, στο παιχνίδι. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε τρεις αυτοτελείς συναντήσεις.

Με το ερώτημα : «Θα ήθελες και εσένα η ζωγραφιά σου να γινόταν έκθεμα της Λεβεντείου Πινακοθήκης ζωγραφίζοντας το δικό σου μοναδικό πορτραίτο» η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει για άλλη μια φορά τις πόρτες της στους μικρούς μας φίλους και τους δίνει την ευκαιρία να εμπνευστούν από όλα τα πορτραίτα των συλλογών μας και να δημιουργήσουν το δικό τους πορτραίτο.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών από 6 έως και 18 χρονών.

Επίσης, στο πλαίσιο των Διαλέξεων της Τετάρτης, θα βρίσκεται διάλεξη δίνει η Δρ Ερατώ Σάββα – Πρύτανης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνα . Η Δρ Χατζησάββα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτήν τη θέση στα 186 έτη ιστορίας της μεγαλύτερης σχολής τέχνης στην Ελλάδα.

Αργότερα η διεθνούς φήμης stand-up comedian Κατερίνα Βρανά, θα θίξει με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη έχει πλέον καθιερώσει μια σταθερή, επιτυχημένη συνεργασία με την Alpha Square, λειτουργώντας ως στέγη για πολλές παραγωγές της, αφού ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της πινακοθήκης είναι η προαγωγή της διάδραση μεταξύ διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της τέχνης.

Για το 2024 ετοιμάζονται από την Alpha Square δυο ξεχωριστές παραγωγές, ειδικά για τα γενέθλια της πινακοθήκης.

Τέλος, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ετοιμάζεται να γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά διαδράσεων και εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σημειώνεται ότι ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.