Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καραγιαν

Για την σημαντική προσφορά του Ανδρέα Καραγιάν στις Τέχνες και τα Γράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία επάξια έχει εκπροσωπήσει ο καλλιτέχνης διεθνώς και με αφορμή τα 80 χρόνια του και την 50ετή του δημιουργία, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει αναδρομική έκθεση της ζωγραφικής του. Τα εγκαίνια της έκθεσης συνδυάζονται με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Συνείδησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στις 18:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη με τίτλο “Karayan: The Golden Eras”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η κ. Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού.

Εισαγωγή στην έκθεση θα εκφωνήσουν: Δρ Νάτια Αναξαγόρου, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού και ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη.

Για τη ζωγραφική του Ανδρέα Καραγιάν έχουν γράψει καταξιωμένοι ιστορικοί τέχνης, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό όπως οι: Δρ Άντρη Μιχαήλ, Χρύσανθος Χρήστου, Νίκος Ξυδάκης, Kiro di Nardo, Manfred Pantforder, Andreas Maydorn, Dr Friedrich Rothe, Davide Callo, Vitaliano Corbi μεταξύ άλλων.

Έργα από τις 8 ενότητες ζωής και τέχνης του καλλιτέχνη

«Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν, έχει κατακτήσει στην συνείδησή μας τη θέση του στην ιστορία της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης με την επιβλητική παρουσία έργων του στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεθνώς. Τόσο η ζωγραφική του όσο και ο ίδιος, βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο άλλοτε έμμεσα και συχνά άμεσα με τους μεγάλους δασκάλους από την Ελλάδα και το σύγχρονο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Ο Καραγιάν έχει εκθέσει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης όπως τους Άνσελμ Κίφερ, Βανέσα Μπίκροφτ, κ.α. Ενώ, στη γνωριμία τους με τον Γιάννη Τσαρούχη κατά την πρώτη ατομική του έκθεση στην ιστορική γκαλερί “Ώρα” (Αθήνα 1978) όπως έχει καταγραφεί, εισήγαγε το ανδρικό γυμνό στην Κυπριακή ζωγραφική και έλαβε την αναγνώριση και τα εύσημα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Στην παρούσα αναδρομική του έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις 8 ενότητες της ζωής και της Τέχνης του καλλιτέχνη», αναφέρει ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος ο οποίος συνεργάστηκε κατά την υλοποίησή της με τον καλλιτεχνικό συντονιστή του έργου του Ανδρέα Καραγιάν, κ. Μοχάμεντ Ελ Σααντάνι.

Η ψυχή και η ύλη...

«Οι δημιουργοί και όλοι μας ως πολίτες, συνυπάρχουμε σε τούτα τα Τοπία και τα Σώματα που ζωγραφίζω σαν γεωγραφία, αλλά και αντικατοπτριζόμαστε στην Εικόνα τους οντολογικά ως συνειδήσεις. Δίχως την ύλη, δεν μπορεί να βρει η Ψυχή μας ανταπόκριση και κίνητρο να εκφραστεί ελεύθερα. Δεν είναι υγειές να αποκλείουμε όσα οι αισθήσεις μας υπαγορεύουν στο πνεύμα μας», αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για την ζωγραφική του.

«Οι πίνακες ζωγραφικής του Ανδέρα Καραγιάν που παρουσιάζουμε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη αλλά και τα λογοτεχνικά του έργα, αποτελούν δίκαια αναπόσπαστο μέρος και παρακαταθήκη στην συνείδηση της Κυπριακής Σύγχρονης Τέχνης και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Ενώ, χρωματίζονται ταυτόχρονα από τα βιώματα, τις εμπειρίες και την ψυχή του καλλιτέχνη στο χώρο και το χρόνο, διαπνέονται και από τα ιστορικά γεγονότα που βιώνει ο ζωγράφος με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο σε Ελλάδα, Κύπρο και το εξωτερικό κατά την πορεία της ζωής του», αναφέρει ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού για τον καλλιτέχνη και την έκθεση.

Είναι γνωστό, ότι ο Ανδρέας Καραγιάν, εκπροσώπησε επιτυχώς την Κυπριακή Δημοκρατία στην Μπιενάλε Βενετίας το 2001 και στην Μπιενάλε του Καΐρου το 2007. Όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες σημαντικές διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό κατά την μακρά καλλιτεχνική του πορεία όπου επίσης διακρίθηκε πολλές φορές. Ενώ ως συγγραφέας, έχει επίσης καταξιωθεί και βραβευθεί το 2011 και το 2014 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα βιβλία του «Ανήθικες Ιστορίες Λονδίνο – Αλεξάνδρεια» εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2011 και «Σκοτεινές ιστορίες» από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, Αθήνα 2013. Τον Ιανουάριο του 2023 ολοκλήρωσε και την αυτοβιογραφική και μυθιστορηματική πενταλογία του, την οποία συνέγραφε από το 2004 ως παρακαταθήκη του στην νέα γενιά και εξιστορεί την αναζήτηση της καλλιτεχνικής ταυτότητας του αφηγητή σε ένα εναλλασσόμενο κόσμο του δεύτερου ημίσεος του 20 αιώνα έως σήμερα.

“Η ζωή είναι το έργο” για τον Ανδρέα Καραγιάν και όχι το αντίστροφο

«Η κριτική ματιά του πνευματικού ανθρώπου και η αναλυτική παρατήρηση του ζωγράφου – ιατρού αντικατοπτρίζονται στο ρεαλιστικό σχέδιο του Καραγιάν. Οι ανατροπές που επιλέγει να κάνει στα δεδομένα της ζωής του, οι απόψεις του για την ελευθερία του ατόμου, το χιούμορ του, διαμορφώνουν ένα άλλο «Τοπίο» χαρακτήρα καλλιτέχνη από αυτό το ρεαλιστικό το οποίο φαίνεται να λειτουργεί για τον ίδιο δημιουργικά και πλαστικά αλλά τον βοηθάει επίσης να μεταδώσει σε όλους εμάς ως κοινωνία, το παράδειγμά του μέσα από την Τέχνη του η εικονογραφία της οποίας είναι ανατρεπτική για την εποχή του. Ο ζωγράφος Καραγιάν είναι η θετική εικόνα μιας συνειδητής προσωπικότητας, η προσπάθεια της οποίας εστιάζει διακαώς και εναγωνίως στην μετουσίωση του προσωπικού σε συλλογικό με σκοπό την ελευθερία. Καταφέρνει μέσα από την ζωγραφική του, την στάση ζωής και τη φιλοσοφία του ως δημιουργός, να αναχθεί ο ίδιος παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του σε έναν αδιαμφησβήτητα σημαντικό και πρωτοπόρο για την Κυπριακή και την νέο-Ελληνική ζωγραφική καλλιτέχνη. “Η ζωή είναι το έργο” για τον Ανδρέα Καραγιάν και όχι το αντίστροφο. Η ζωή και το έργο είναι ένα Τοπίο-Σώμα, το οποίο ζωγραφίζει εμφυσώντας του την Ψυχή του με ενατένιση προκειμένου να διατηρήσει στην μνήμη του και συνειδητά στην μνήμη μας,την “Ψυχή των Στιγμών” οι οποίες μας διαπερνούν ως εφήμερα γεγονότα και όλοι επιθυμούμε να τις μετατρέψουμε σε αιώνιες ιστορίες στο διηνεκές όταν για λίγο αφυπνιστούμε και αισθανθούμε την σπουδαιότητά τους» σημειώνει ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος στον κατάλογο της έκθεσης.

καραγιαν

Το ζωγραφικό αυτό παράδειγμα του Ανδρέα Καραγιάν μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας με τα ίδια του τα μάτια στα έργα του ζωγράφου στην έκθεση, καθώς και σε εκείνα τα οποία βρίσκονται σε σημαντικές Κρατικές Πινακοθήκες στην Κύπρο και το εξωτερικό και σε αναγνωρισμένες συλλογές Τέχνης ανά την υφήλιο, σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, όπως και στις επίσημες ιστορικού περιεχομένου δημοπρασίες του διάσημου οίκου δημοπρασιών Bonham’s στο Λονδίνο όσον αφορά την Νεότερη Ελληνική Ζωγραφική.

Η έκθεση διαρκεί από τις 05/04 έως και τις 11/05/2024 και η είσοδος σε αυτήν είναι ελεύθερη.

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις δωρεάν για το κοινό θα πραγματοποιηθούν από τον Επιμελητή παρουσία του καλλιτέχνη στους χώρους της έκθεσης, τις Τρίτες, 9-16-23 & 30/4/2024 από τις 14:30-15:30.

Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Παρασκευή, 10:00 – 18:00 και Σάββατο, 10:00 – 14:00.