Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιώργος-Θεοφάνους

Μεγάλη μέρα για την Κύπρο η σημερινή καθώς τιμά τον αγώνα των ανθρώπων για ελευθερία από όταν ξεκίνησε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1955-59. Σαν σήμερα ακόμα, πριν από τρία χρόνια, έφυγε από τη ζωή η μεγάλη Κύπρια ποιήτρια Κλαίρη Αγγελίδου η οποία αγωνίστηκε κατά τον Αγώνα της ΕΟΚΑ στην περιοχή της Καρπασίας.

Πριν από δύο χρόνια ο διάσημος συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους είχε κυκλοφορήσει το μνημειώδες μουσικό έργο «Κυπραία Φωνή» με ποιήματα και κείμενα που χρονολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή και τη νεότερη λογοτεχνία της Κύπρου, έργα που κλείνουν μέσα τους την αγωνιστικότητα, την πίστη, τον πόνο και τον μόχθο.

Το συγκεκριμένο άλμπουμ περιείχε την παραγωγή «Χοές», μία σειρά ποιημάτων που έχει γράψει η αγωνίστρια και πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου και ερμηνεύουν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης και η Μαρίνα Βερζανλή, ενώ αφηγείται ο βραβευμένος ηθοποιός Γιώργος Τσουρής. Πρόκειται για 12 σπουδαίες ωδές σε εκείνους που θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του αγγλικού ζυγού κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και του θανάτου της Κλαίρης Αγγελίδου ο διάσημος Κύπριος συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε για τη σημερινή ήμερα: «τιμούμε την μνήμη τους καθως και της ποιήτριας-ηρωίδας ΚΛΑΙΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ που έγραψε για ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΑΥΤΩΝ που καπηλεύονται το όνομα τους σχεδόν 60 χρονια τώρα για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ μας πατρίδα.»