Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτρ

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού προωθεί στρατηγικές για την ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας, συνείδησης και έκφρασης στη νεότερη γενιά καθώς είναι σαφές ότι ο πολιτισμός και η παιδεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ανοιχτών, δημοκρατικών και δημιουργικών κοινωνιών, δήλωσε η Υφυπουργός Λίνα Κασσιανίδου.

Η Υφυπουργός χαιρέτισε εκδήλωση, την Πέμπτη το βράδυ, του Κέντρου Κλασσικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων του Παγκύπριου Γυμνασίου και εγκαινίασε τοιχογραφία μαθητών «Γνωρίζω την Πόλη μου: Χρονογραμμή εμβληματικών μνημείων της Λευκωσίας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Δρος Stephan Schmid, καθηγητή αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με τίτλο: «Τα κυπριακά ταξίδια του Γερμανού ανατολιστή και διπλωμάτη Paul Schröder το 1870 και το 1873: μια άγνωστη πηγή πληροφοριών για την Κύπρο της ύστερης Οθωμανικής Εποχής».

Η Υφυπουργός τόνισε στο χαιρετισμό της ότι η εμπλοκή των παιδιών με την τέχνη και τον πολιτισμό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή και ενσυναίσθηση.

Ανακοίνωσε σειρά δράσεων πολιτιστικής παιδείας μέσω και του προγράμματος «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού- Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», το οποίο προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής εκπαίδευσης στον εκπαιδευτικό κύκλο.

Επιθυμία μας, πρόσθεσε, είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό τους, αρχαίο και σύγχρονο, έτσι ώστε να αποτελέσει μέρος της διαδικασία διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους.

"Να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες, να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ένας θησαυρός του παρελθόντος, αλλά και ένας ζωτικός πόρος για το μέλλον μας", ανέφερε.

Η Διευθύντρια του Παγκύπριου Γυμνασίου Μαρία Μορφή στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι το σχολείο, λόγω της ιστορίας, της παράδοσης, της θέσης του στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, της αρχιτεκτονικής του, των υποδομών που διαθέτει και των σύγχρονων προγραμμάτων που αναπτύσσει για την πολιτιστική αγωγή των μαθητών του, μπορεί επάξια να αναδειχθεί σε Σχολείο Πρεσβευτή Πολιτισμού.

Σημείωσε ακόμη ότι εδώ και δύο χρόνια μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιστορία και Αρχαιολογία, επισκέπτονται και ξεναγούνται από τον Καθηγητή Σμιντ στην ανασκαφή του στο Ιδάλιο.