Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Mare Nostrum
Από την παράσταση «Χωρίς Ταυτότητα» της Ομάδας Χορού Διάσταση

Το ant1live προτείνει μουσικές, θεατρικές, κινηματογραφικές και εικαστικές επιλογές για να οργανώσεις την Τρίτη σου!

 

Χορός:

«Εν Κινήσει Ποίηση» - Ομάδα Χορού Διάσταση – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

Ο Πολιτιστικός Όμιλος "Διάσταση",  φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια προσφοράς  στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Θα πραγματοποιηθούν διάφορες  εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του χρόνου.

Τα ανείπωτα που εκφράζονται μέσα από την σιωπή της κίνησης,  η ποίηση τα κάνει λόγο.

Κοινά χαρακτηριστικά των δύο τεχνών,  το μέτρο, ο ρυθμός και οι αισθήσεις, δίνουν ένα αποτέλεσμα:  εν κινήσει ποίηση.

Η ομάδα χορού  της Διάστασης,  μας ταξιδεύει  σε ένα ταξίδι  γεμάτο φώς από τον κόσμο της Ελληνικής ποίησης,  δένοντας τον λόγο με την κίνηση . Η παράσταση σκιαγραφεί την ψυχή  του ποιητικού ελληνικού έργου  και την παρουσιάζει στο κοινό με σεβασμό και χορογραφική αυθεντικότητα.

 

Φωτογραφία:

«Water towers: mysterious architectures» - Αποθήκες Παπαδάκη - Λεμεσός

Εμπνευσμένη από την κυρίαρχη παρουσία του υδατόπυργου της Λεμεσού είναι η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Water towers: mysterious architectures» που διοργανώνει από τις 23 Φεβρουαρίου στις Αποθήκες Παπαδάκη ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός CATHRINE.

Η έκθεση προσδοκά να ανακαλύψει εκ νέου την παρουσία των υδατόπυργων στις πόλεις μας, την παράξενα οικεία αλλά πάντα διαφορετική εξωτερική μορφή που δίνει σε κάθε υδατόπυργο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τέλος να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό αυτών των υπέροχων κατασκευών, έναν κόσμο που μόνο λίγοι γνωρίζουν.

Είναι ένα γεωγραφικό και πολιτιστικό ταξίδι μέσα από τα μάτια τριών φωτογράφων: οι Δημήτρης Λούτσιος (Κύπρος), Τζο Μπρούνενμπερχ (Ολλανδία) και Φονς Μπράσερ (Ολλανδία), φωτογραφίζουν υδατόπυργους της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, απεικονίζοντας τις παράξενες κατασκευές τους, μαζί με το υπέροχο μηχανικό εσωτερικό τους.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών- Αποθήκες Παπαδάκη (25367700). Διάρκεια: μέχρι 21 Μαρτίου (Δευτέρα-Παρασκευή 10π.μ.- 6μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 2μ.μ.)

Επιμέλεια έκθεσης: Ουντ Αζό

 

Εικαστικά:

«a carcass / το ψοφίμι» του Γιάννη Σακέλλη – Γκαλερί Blue Iris – Πάφος

Η γκαλερί Blue Iris παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Σακέλλη με τίτλο a carcass / το ψοφίμι, που θα λάβει χώρα κατά τον Μάρτιο του 2024.

Η νέα δουλειά του Σακέλλη αξιοποιεί την παραδοσιακή αντίληψη για το γυναικείο σώμα ως κατεξοχήν σύμβολο κάλλους, αλλά επικεντρώνεται στη φθορά του, αποτελώντας επί της ουσίας μια μελέτη θανάτου που αφορά τη γενική ανθρώπινη κατάσταση.

Τα έργα της έκθεσης συνομιλούν με το ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ υπό τον ίδιο τίτλο, “Une Charogne”, “Το ψοφίμι”, και διερευνούν τις προοπτικές μιας συσχέτισης ανάμεσα στην ομορφιά και τη θνητότητα. Τα έργα παρουσιάζουν το γυμνό γυναικείο σώμα μέσα σε αντικρουόμενες συνθήκες, απεικονίζοντας τη γοητεία της ζωής και τον αναπόφευκτο εναγκαλισμό του θανάτου.

Διεύθυνση: Γκαλερί Blue Iris, Ιωάννη Αγρότη 20 Εγκαίνια: Σάββατο 2 Μαρτίου, 7μ.μ. Διάρκεια: έως 16 Μαρτίου. Δευτέρα– Παρασκευή: 11π.μ.- 1μ.μ./ 3-5μ.μ., Σάββατο (με κράτηση): 11π.μ.- 1μ.μ.)

 

«Be the hacker of yourfuc(king) mind» του Βαλεντίνου Βασιλείου – Exhibit8 - Λεμεσός

Tη νέα ατομική εικαστική έκθεση του Βαλεντίνου Βασιλείου, υπό τον τίτλο «Be the hacker of yourfuc(king) mind» προτείνει από την Παρασκευή 1η Μαρτίου η γκαλερί Exhibit8 στη Λεμεσό.

Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να αναλογιστεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συνθήκης και να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο σε σχέση με τους κόσμους που κατοικούμε.

Ο καλλιτέχνης εξετάζει εκ νέου είδωλα που ανήκουν τόσο στην ποπ κουλτούρα, όσο και σε θρησκευτικές και εθνικές κουλτούρες, και φέρουν ένα σημαντικό συμβολικό φορτίο, με στόχο να δημιουργήσει ανατρεπτικά σχόλια με αναφορές σε ζητήματα της μεταμοντέρνας συνθήκης.

Διάρκεια: μέχρι 16 Μαρτίου (Τρίτη– Παρασκευή 10π.μ.- 11μ.μ. / Σάββατο: 12 – 11μ.μ.)

«On Being Blue» του Χριστόφορου Χρίστου – Edit Gallery - Λεμεσός

Την ατομική έκθεση του Χριστόφορου Χρίστου με τίτλο «On Being Blue» παρουσιάζει τον Μάρτιο η Edit Gallery στη Λεμεσό.

Το έργο του Χρίστου προκαλεί τα παραδοσιακά πλαίσια της προσωπογραφίας, και καλεί τους θεατές να εμβαθύνουν πέρα από τις επιφανειακές εντυπώσεις, εξερευνώντας τα βάθη της ύπαρξης και της εμπειρίας.

Η έκθεση «On Being Blue» αποτελεί μια αριστοτεχνική σύνδεση μεταξύ της υλικότητας και της ενδοσκόπησης, αντλώντας το όνομα της από το ομότιτλο βιβλίο του Γουίλιαμ Χάουαρντ Γκας. Ο Χρίστου εμπνέεται από τα οξυδερκή λόγια του Γκας (1976): «Το μπλε είναι το χρώμα του μυαλού σε δανεισμό του σώματος. Είναι το χρώμα που καθίσταται η συνείδηση όταν χαϊδεύεται.»

Διάρκεια: έως 30 Μαρτίου (Τρίτη- Παρασκευή 3-7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)

«Τιτάνια» του Βασίλη Καρακατσάνη – Γκαλερί Μορφή - Λεμεσός

Τη φαντασίωση του ζωγράφου πάνω στις έννοιες του ταξιδιού και της ελευθερίας αφορά η ατομική έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη, που παρουσιάζει από την 1η Μαρτίου η γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

Είναι η 17η ατομική έκθεση του ζωγράφου στην Κύπρο, ενός καλλιτέχνη με μακρά παρουσία στη Λευκωσία και την Λεμεσό, από το 1991 έως σήμερα. Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Διάρκεια: έως 16 Μαρτίου (Δευτέρα- Παρασκευή 10π.μ.- 12.45μ.μ. & 4-7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)

«Το τοπίο μου ανάμεσα σε δύο κόσμους» της Ανθής Χαραλάμπους – Γκαλερί Αποκάλυψη – Λευκωσία

Την 3η ατομική έκθεση της Ανθής Χαραλάμπους με τίτλο «Το τοπίο μου ανάμεσα σε δύο κόσμους» φιλοξενεί από τις 28 Φεβρουαρίου η γκαλερί Αποκάλυψη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 19:30 το βράδυ.

Η έκθεση ταξιδεύει τον θεατή  εξωτικά μέρη, φωτίζει το μυαλό με τα εκρηκτικά κραυγαλέα χρώματα και αποτελεί ύμνο προς την κυπριακή ύπαιθρο.

Η ζωγράφος αποτυπώνει επί τόπου τα έργα της μέσα σε υπαρκτούς χώρους και προχωρά ένα βήμα παραπέρα επαναπροσδιορίζοντας τις εικόνες της μέσα από προσωπική της παρέμβαση.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου και θα ειναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη – Παρασκευή 11.00π.μ. - 1μ.μ. Σάββατο 10.30π.μ. - 1μ.μ. (Δευτέρα Κλειστά).

Έκθεση «Ένα παρατεταμένο χάδι» - Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή – Λευκωσία

Τα έργα επτά προσκεκλημένων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Κύπρο μαζί με χαρακτικά από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή συνεχίζουν να φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Ένα παρατεταμένο χάδι».

Σε συν-επιμέλεια του Ευαγόρα Βανέζη και της Νίκολας Μητροπούλου, οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης ενσωματώνουν τη χαρακτική στην πρακτική τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για να θίξουν θέματα εντοπιότητας και μνήμης, αγάπης και έρωτα, τη διασύνδεση του ανθρώπου με μη ανθρώπινους παράγοντες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έβελυν Αναστασίου, Παναγιώτης Ανδρέου, Κυριακή Κώστα, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Παναγίδου, Σιμώνη Φιλίππου, Κοραλλία Στεργίδη.

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 17:00, Δευτέρα, Κυριακή: Κλειστό

Η έκθεση συνεχιστεί μέχρι 15 Μαρτίου.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Αμμοχώστου 55-59, Λευκωσία 1016

 

Πολυχώρος Παλιάς Ηλεκτρικής – «Το Παλαιό Μέλλον Έχει Παρέλθει» - Πάφος

Η ομαδική έκθεση τέχνης φιλοξενεί τα έργα δέκα δημιουργών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός ότι αναπόφευκτα θα γίνουν αλλαγές στο τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε, και σχετιζόμαστε με τη φύση, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω των απρόσμενα σοβαρών συρράξεων, την άνοδο μισαλλόδοξων τάσεων, την οικονομική ανασφάλεια, τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών.

Λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Αντρέας Σάββα (Κύπρος), Κριστίφ Μπρίνγκελ (Ελβετία), Γιάννος Οικονόμου (Κύπρος), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Elektromoon (Ουγγαρία/ Πολωνία), Έλλη Κοντού (Ελλάδα), Ευγενία Βασιλούδη (Κύπρος), Κυριάκος Καλλής (Κύπρος), Πατρίσια Γιέγκι (Ελβετία), Ράχμε Βεζίρογλου (Κύπρος). Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της ομάδας IN SUTU.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου (καθημερινά εκτός Δευτέρας 11π.μ.- 6μ.μ.).

Κινηματογράφος:

«The Peasants» – Κινηματογράφος Πάνθεον

Πανέμορφη αισθητικά και αξιοθαύμαστη τεχνικά, η νέα ταινία της ομάδας που μας έδωσε το Loving Vincent είναι ένα υπερθέαμα που μετατρέπει χιλιάδες ελαιογραφίες σε κινούμενες εικόνες, για τη μεταφορά του βιβλίου του βραβευμένου με Νόμπελ Βλάντισλαβ Ρέιμοντ

Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του. Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της.

Από 29 Φεβρουαρίου έως 06 Μαρτίου καθημερινά στις 8.30μ.μ. και Σαββατοκύριακα 6.00μ.μ. και 8.30μ.μ.

 

Οι ταινίες στους κινηματογράφους Rio και K Cineplex:

 

IMAN -

19:40 (Rio Limassol)

19:45 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos, Limassol)

Dune: Part Two -

17:30, 20:00 & 21:30 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos & Limassol)

17:45, 20:00 & 21:00 (Rio Nicosia)

19:30 & 22:00 (Rio Limassol)

20:00 & 21:30 (K Cineplex Prime Strovolos)

Land of Bad  -

22:15 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Paphos, Prime Strovolos, Larnaca & Limassol)

22:30 (Rio Limassol)

Red Right Hand -

22:15 (K Cineplex Larnaca)

When Evil Lurks -

22:00 (Rio Limassol)

22:15 (Rio Nicosia) 

Madame Web –

17:15 (K Cineplex Paphos & Limassol)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

19:45 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca)

Bob Marley: One Love –

19:30 (K Cineplex Prime Strovolos)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

19:45 (K Cineplex Larnaca)

19:45 & 22:00 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Paphos & Limassol)

Anyone But You –

19:40 (Rio Limassol)

19:45 & 22:00 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Limassol, Paphos, The Mall of Cyprus, Prime Strovolos, Larnaca)

Poor Things –

21:45 (K Cineplex Prime Strovolos)

Wonka –

17:15 (K Cineplex Larnaca, The Mall of Cyprus, Paphos & Limassol)

Inspector Sun and the Curse of the Black Widow -

17:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos & Limassol)

17:30 (Rio Nicosia)

Wish –

17:30 (Rio Nicosia)

Migration –

17:30 (Rio Nicosia)

Cats in the Museum –

17:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

17:30 (K Cineplex Larnaca)

17:30 (Rio Nicosia)

 

Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώνετε την ώρα έναρξης της κάθε εκδήλωσης γιατί ενδέχεται να υπάρξουν έκτακτες ακυρώσεις ή αναβολές από τους διοργανωτές.