Τηλεόραση Ραδιόφωνο
carcass

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο η έκθεση του εικαστικού Γιάννη Σακέλλη με τίτλο "a carcass / το ψοφίμι" στην Γκαλερί Blue Iris, στην Πάφο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «η νέα δουλειά του Σακέλλη αξιοποιεί την παραδοσιακή αντίληψη για το γυναικείο σώμα ως κατεξοχήν σύμβολο κάλλους, αλλά επικεντρώνεται στη φθορά του, αποτελώντας επί της ουσίας μια μελέτη θανάτου που αφορά τη γενική ανθρώπινη κατάσταση».

Όπως αναφέρεται, τα έργα της έκθεσης συνομιλούν με το ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ υπό τον ίδιο τίτλο, «Une Charogne», «Το ψοφίμι», και διερευνούν τις προοπτικές μιας συσχέτισης ανάμεσα στην ομορφιά και τη θνητότητα.

Τα έργα αναφέρει ο εικαστικός Γιάννης Σακκέλης «παρουσιάζουν το γυμνό γυναικείο σώμα μέσα σε αντικρουόμενες συνθήκες, απεικονίζοντας τη γοητεία της ζωής και τον αναπόφευκτο εναγκαλισμό του θανάτου».

«Αυτή η αντίφαση προκαλεί τις συμβατικές αντιλήψεις για την ομορφιά, αντανακλώντας όμως και όλο το εύρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Στη σειρά χρησιμοποιούνται τεχνικές σχεδίου και ζωγραφικής διπλού επιπέδου, παρουσιάζοντας ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα τις δύο αντίθετες όψεις της κοινής ανθρώπινης βιολογίας», προσθέτει.

Εμπνευσμένος από την ικανότητα του Μπωντλαίρ να διακρίνει την ομορφιά και μέσα στη σήψη, ο καλλιτέχνης συνεχίζει η ανακοίνωση, «εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία που συνοδεύει το θέμα του θανάτου, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα για τη ζωή μέσα από τη λειτουργία της μνήμης».

Την έκθεση προλόγισε η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος2017 και τώρα Αντιπρόεδρος του Οργανισμού "Λεμεσός 2030" Γεωργία Ντέτσερ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Μαρτίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 -13:00 / 15:00-17:00. Σάββατο (by appointment) : 11:00  - 13:00.