Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Όλες οι ενδείξεις είναι πως φέτος θα έχουμε το εντυπωσιακότερο καρναβάλι όλων των εποχών, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, στην παρουσίαση του προγράμματος των 11ήμερων εκδηλώσεων του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, που ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται στις 17 Μαρτίου.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε γιορτινή ατμόσφαιρα, με τραγούδια από τη χορωδία «Αρίονες» και χορό από τους παρευρισκόμενους Βασιλείς και Βασίλισσες περασμένων χρόνων καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, λειτουργούς του Δήμου και προσκεκλημένους.

Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, «μετά την εντυπωσιακή επιστροφή στο περσινό καρναβάλι, αφού είχαμε δυο χρόνια πανδημίας, το Λεμεσιανό Καρναβάλι συνεχίζει να γράφει ιστορία» και πρόσθεσε πως «φέτος, για ακόμα μια χρονιά, θα έχουμε το εντυπωσιακότερο καρναβάλι όλων των εποχών, αφού αυτό δείχνουν όλες οι ενδείξεις».

«Η Λεμεσός, για 11 μέρες, από τις 7 Μαρτίου μέχρι τις 17 Μαρτίου, φοράει τα γιορτινά της, φοράει τα καρναβαλίστικα της, γίνεται η πρωτεύουσα του καρναβαλιού και καλεί όλο τον κόσμο να έρθει στη Λεμεσό, να νιώσουν για λίγο Λεμεσιανοί, να διασκεδάσουν, να περάσουν όμορφα, να περάσουν μαγευτικές στιγμές, που μόνο το Λεμεσιανό Καρναβάλι ξέρει να προσφέρει», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε τους χορηγούς και τον Βασιλιά του Καρναβαλιού 2023, Δημήτρη Γιαννακού, ο οποίος θα παραδώσει το στέμμα του, την Τσικνοπέμπτη, στη νέα Βασίλισσα Χριστιάνα Χαραλάμπους, που θα φέρει τον τίτλο «η Βασίλισσα της Λεμεσού, το κόσμημα της Μεσογείου».

Από την πλευρά της, η Χριστιάνα Χαραλάμπους εξέφρασε την μεγάλη χαρά της και τιμή που επιλέχθηκε ομόφωνα από το Δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα της ότι «θα περάσουμε ένα αξέχαστο καρναβάλι» και κάλεσε όλο τον κόσμο να έρθει για να διασκεδάσει στη Λεμεσό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Μπορεί οι επίσημες εκδηλώσεις να ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη, ωστόσο ο Δήμος Λεμεσού θα μπει στο καρναβαλίστικο κλίμα από την Τετάρτη, 6 Μαρτίου (19:30),  στην αίθουσα τέχνης «Θεομάρια» με την καθιερωμένη 17η έκθεση καρναβαλίστικης μάσκας με θέμα «Το καρναβάλι είναι χρώμα! Χρώμα στη ζωή! Χρώμα στην τέχνη!» της Βέρας Ευθυμίου Παρλαλίδου.

Την Τσικνοπέμπτη, το Καρναβαλίστικο ξεφάντωμα ξεκινά στις 11:00, με μουσική και κέρασμα μπροστά από την Ελληνική Τράπεζα (οδός Γλάδστωνος) και την Τράπεζα Κύπρου (οδός Αγίου Ανδρέου έναντι εκκλησίας Αγίας Νάπας), ενώ στις 18:00 θα τελεστούν, στο Δημοτικό Μέγαρο, τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Ένωσης Αυτοδίδακτων Ζωγράφων με θέμα «Καρναβάλι 2024».

Την ίδια ώρα, στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) το κέφι θα ξεκινήσει να προθερμαίνει την τελετή στέψης της νέας Βασίλισσας του Καρναβαλιού, η οποία θα εισέλθει πανηγυρικά στην πόλη με το άρμα και τη συνοδεία της, στις 19:30. Θα ακολουθήσει ένα καρναβαλίστικο πάρτι με τραγούδι και χορό από το γνωστό Έλληνα τραγουδιστή Πασχάλη.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί, στις 19:00, η βραδιά κανταδόρων, στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου, ενώ εκδήλωση με καντάδες διοργανώνεται και το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στις 18:00, έξω από την Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.

Το Σάββατο εξάλλου, από τις 10:30, το τρενάκι του Δήμου θα πραγματοποιεί διαδρομές στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία την Ελληνική τράπεζα στην οδό Γλάδστωνος, ενώ στις 15:00, τα μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου Λεμεσού θα ποδηλατούν με καρναβαλίστικη διάθεση μέσα στην πόλη.

Την τιμητική τους θα έχουν τα παιδιά, την Κυριακή 10 Μαρτίου, καθώς θα πραγματοποιηθεί (11:30) η Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Την ίδια μέρα, στις 18:30, θα τραγουδούν οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου έξω από το «Πέραμα», ενώ ο Χαρουπόμιλος Λανίτη στολίζεται καρναβαλίστικα για να υποδεχθεί, την ίδια ώρα, έκθεση γελοιογραφίας και στις 20:30 την Ελληνίδα τραγουδίστρια Μπέσσυ Αργυράκη με πενταμελές σχήμα.

Με καρναβαλίστικη διάθεση και τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, ο χώρος του Χαρουπόμυλου θα φιλοξενήσει το Δώρο Δημοσθένους, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη  και εξαμελή μπάντα, στην μουσική παράσταση «Let me entertain you».

Η νυχτερινή παρέλαση της «πελλόμασκας», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου, με εκκίνηση στις 20:00 από την οδό Αγκύρας, ενώ θα ακολουθήσει «ο χορός της Τρίτης», στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, με μουσική, χορό και διαγωνισμό «πελλόμασκας» και «έξυπνης μάσκας».

Την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στις 20:30, η Ανδρική Τετραφωνία Λεμεσού θα τραγουδά στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, ενώ την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στις 20:00,  θα πραγματοποιηθεί η βραδινή καρναβαλίστικη ποδαράτη, με εκκίνηση την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου και τερματισμό την πλατεία Μεσαιωνικού κάστρου. Στις 20:30, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου θα πραγματοποιηθεί ο «χορός της Πέμπτης» με φιλοξενούμενο σχήμα «Ευρυδίκη - Μπλε Duets» και με διαγωνισμό «πελλόμασκας» και «έξυπνης μάσκας».

Παιδικές χορωδίες θα τραγουδούν στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 19:00, ενώ στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί, στην πλατεία ΤΕΠΑΚ, το «The big street party – Carnival edition vol.8», που διοργανώνουν ραδιοφωνικοί σταθμοί σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού.

Το Σάββατο, 16 Μαρτίου, θα επαναληφθούν οι διαδρομές στο κέντρο της πόλης με το τρενάκι του Δήμου, ενώ στις 15:00 η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου θα πραγματοποιήσει καρναβαλίστικη διαδρομή μέσα στην πόλη. Οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου στις 18:30 θα τραγουδήσουν χορωδίες και στις 19:00 κανταδόροι, ενώ στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί καρναβαλίστικο πάρτι στο Χαρουπόμυλο Λανίτη με ζωντανή μουσική και διάθεση ντίσκο από τους  Άντρια Αγγελή, Άννα Βιλανίδη, Βύρωνα Γιώρκα, Σωτήρη Κωνσταντή, Ανδρέα Πρωτοπαπά και Άντρια Σουρουλλά.

Αποκορύφωμα των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού θα είναι η μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση, την Κυριακή 17 Μαρτίου, επί της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τον αποχαιρετιστήριο χορό στην πλατεία του παλιού λιμανιού, στις 21:00.