Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θοκ

Συνεχίζονται οι παραστάσεις της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η παραγωγή θα περιοδεύσει στη Λεμεσό στις 27 Απριλίου 2024.

Πρόκειται για μια «θεατρική παραβολή», κατά τον συγγραφέα της, γραμμένη κατά το διάστημα 1926 -1941, που μοιάζει σήμερα εξίσου επίκαιρη και ιδεολογικά ισχυρή. Πώς συνδυάζει κανείς την καλοσύνη με τη σκληρότητα της πραγματικότητας, την ψυχική γαλήνη με την κοινωνική και ηθική κατάπτωση, και πώς μπορεί, τελικά, να ζήσει μέσα σε μια κοινωνία που δεν θα του επιβάλλει να φορέσει μια μάσκα για να επιβιώσει;

θοκ

«Η πρώτη μου επαφή με τον Καλό άνθρωπο του Σε Τσουάν έγινε το 2011, όταν, μαθητής ακόμα στο Θέατρο Τέχνης, δούλεψα πάνω στο συγκεκριμένο έργο, στο μάθημα της υποκριτικής. Τα ερωτήματα που θέτει το έργο τολμώ να πω ότι όχι απλώς στοίχειωσαν τη «θεατρική μου εφηβεία», αλλά επέδρασαν καθοριστικά και στον μετέπειτα τρόπο σκέψης μου. Μπορείς να είσαι καλός σ’ έναν κόσμο διεφθαρμένο; Τι σημαίνει, άραγε, να είσαι απόλυτα καλός; Μήπως χρειάζεσαι πάντα κι έναν δεύτερο, κακό εαυτό, τελικά, για να καταφέρεις να επιβιώσεις; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που ο Μπρεχτ χρησιμοποιεί ως αφετηρία για να ανοίξει τη μεγάλη βεντάλια ερωτημάτων που διαδοχικά μας παρουσιάζει στο έργο, καταλήγοντας σ’ ένα ανοιχτό τέλος που ρίχνει το μπαλάκι στους θεατές, προκαλώντας τους να ψάξουν μόνοι τους για τις απαντήσεις. «Να αλλάξει ο κόσμος, ή ο άνθρωπος ν’ αλλάξει; Μήπως κανείς; Μήπως οι Θεοί; Μήπως η νέα τάξη;». Ερωτήματα στα οποία επανερχόμουν συχνά– πυκνά μέσα στα χρόνια, ανοίγοντας το μικρό μαύρο βιβλιαράκι, με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ στο εξώφυλλο να καπνίζει ένα πούρο, σαν να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του μικρού καπνοπωλείου, σαν να είναι ο ίδιος η Σεν Τε και ο Σούι Τα.[…]»

Κώστας Σιλβέστρος, απόσπασμα από το σκηνοθετικό του σημείωμα

 

Για το έργο

Σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας, το Σε Τσουάν, η Σεν Τε αναμετριέται με τις αντιφάσεις της ζωής αλλά και της καθημερινότητας, στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Οι θεοί, που ταξιδεύουν στο Σε Τσουάν αναζητώντας καλές και γενναιόδωρες ψυχές, εντοπίζουν την καλόκαρδη πόρνη Σεν Τε, η οποία είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει. Για να την ευχαριστήσουν, της προσφέρουν χρήματα. Έχουν όμως έναν όρο: να συνεχίσει να υπηρετεί το καλό. Η Σεν Τε καταφέρνει να αγοράσει ένα μικρό καπνοπωλείο, το οποίο πολύ γρήγορα κατακλύζεται από δεκάδες συμπολίτες της και τα υπερβολικά αιτήματά τους. Της ζητούν όλο και περισσότερα. Τόσο πολλά, μάλιστα, ώστε αναγκάζεται, προκειμένου να κρατήσει το μαγαζί της όρθιο, να επινοήσει ένα άλλο πρόσωπο. Πλάθει, λοιπόν, το αντίθετό της και μεταμορφώνεται στον «ξάδερφό» της, τον στυγνό επιχειρηματία Σούι Τα. Όμως πόσο θα αντέξει αυτόν τον διχασμό;

θοκ

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος διεισδύει στο μπρεχτικό σύμπαν για να παρουσιάσει μια παράσταση εμπνευσμένη από το ιδεώδες του κορυφαίου συγγραφέα και ποιητή. Πρόθεσή του είναι να αφηγηθεί μια ιστορία με απήχηση στον σημερινό κόσμο, μέσα από την ενέργεια και τον παλμό ενός πολυφωνικού συνόλου έμπειρων και νεότερων ηθοποιών, με τον Αντώνη Κατσαρή και τον Σπύρο Σταυρινίδη στους ρόλους των θεών. Σεν Τε – Σούι Τα η Μαρίνα Αργυρίδου.

θοκ

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Σκηνικά: Μαρίζα Παρτζίλη

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Επιμέλεια στίχων: Σταύρος Σταύρου

Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρονίκου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

 

Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Ευαγόρου,

Άνθη Κάσινου, Αντώνης Κατσαρής, Σάββας Μενοίκου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος,

Ονησίφορος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταυρινίδης, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίλια Χαριδήμου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Βαρβάρα Χριστοφή

 

Συμμετέχει: Σάββας Παϊσίου

θοκ

ΘΟΚ TALK

Μια συζήτηση του σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρου με τη Θεατρολόγο του ΘΟΚ, Κική Αργυρού. Ερωτήματα που αφορούν το θέατρο και λειτουργούν ως αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα σε πεδία πέραν αυτού - την κοινωνία, την πολιτική, την ίδια τη ζωή.

Δείτε τη συζήτηση στο κανάλι μας στο YouTube στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/171nRWQhePo?si=nA0UpXrwNnBktxBh 

 

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:00

 

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 20:00

 

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

●Λευκωσία: Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)

Σάββατο 6 Απριλίου 2024 (ελληνικά)

 

●Λεμεσός: Σάββατο 27 Απριλίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια

●Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

 

●Λεμεσός: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy

Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ 77777745

 

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

 

Διευκόλυνση Θεατών για παραστάσεις του ΘΟΚ στη Λευκωσία

 

Χώρος Στάθμευσης Οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα για τις βραδινές παραστάσεις

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.

Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00. Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.

 

Άλλοι χώροι στάθμευσης

 

Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης: Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη) και Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη).

 

Θέσεις ΑΜΕΑ

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ταμείο ΘΟΚ στο 77 77 27 17 για την ευκολότερη πρόσβαση στο θέατρο.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

θοκ
θοκ
θοκ
θοκ
θεατρο