Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εκδηλωση ΘΟΚ Ελλαδα 2

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη (06/12) στην Αθήνα από τον ΘΟΚ και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, η εικαστική εγκατάσταση ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ με την οποία η Κύπρος απέσπασε το βραβείο Golden Triga στην έκθεση Κουατριενάλε Πράγας 2023.

Το βραβευμένο εικαστικό έργο «SPECTATORS IN A GHOST CITY» παρουσίασαν την Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου.

«Το εικαστικό έργο κατάφερε από την μια να αγγίξει τις καρδίες μας, έχοντας ως αφετηρία ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που πονά όλους μας. Και από την άλλη να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία στρέφοντας την ματιά στο μέλλον», ανέφερε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου.

αντιγονη παπαφιλιππου

Το έργο με όνομα: «Θεατές σε πόλη φάντασμα» είναι εμπνευσμένο από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, και είναι βασισμένο στην αρχική ιδέα της Επιμελήτριας Μαρίνας Μαλένη, με καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση της Μελίτας Κούτα, και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη ως Τεχνικού Συμβούλου.  

«Είναι διπλή η χαρά μας γιατί φιλοξενούμε αυτή την εγκατάσταση που έχει πάρει ένα τόσο σημαντικό βραβείο και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την Κύπρο», είπε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος.

Γιάννης Μόσχος

Το SPECTATORS IN A GHOST CITY τιμήθηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών με τη σημαντικότερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών, αποσπώντας το παγκοσμίου κύρους βραβείο Golden Triga στην έκθεση Κουατριενάλε Πράγας 2023.

«Η διάκριση αυτή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία παρόλο που γνωρίζαμε πως είχαμε εμποτίσει την δουλειά μας και κάθε συστατικό της με όλη την φροντίδα την έρευνα την υπόσταση που θα μπορούσαμε και το στοίχημά ήταν να μιλήσει στον κάθε επισκέπτη για τον δικό του χώρο τραύματος», δήλωσε η επιμελήτρια του spectators in a ghost city Μαρίνα Μαλένη.

Το βραβευμένο εικαστικό έργο θα εκτίθεται στο φουαγέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου κατά τις ώρες που το κτήριο θα είναι ανοικτό για παραστάσεις.

«Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που η επιβλητική αυτή εγκατάσταση παρουσιάζεται στην μητρόπολη του Ελληνισμού και μάλιστα στο Εθνικό Θέατρο», ανέφερε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Σταύρος Αυγουστίδης.

Πρεσβης Κυπρου στην Ελλαδα

Η παρουσίαση και η έκθεση του εικαστικού έργου τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού Βασιλικής Κασσιανίδου.