Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θοκ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, χθες Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, στο Θέατρο Αποθήκες η επίσημη πρεμιέρα του έργου Το τέρας έρχεται που είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ, σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, στηριγμένο στους αυτοσχεδιασμούς της «Original Company». Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 από το θέατρο The Old Vic στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Bristol Old Vic.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα, το Μέλος Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

Για το έργο

Από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τη θεραπεία, ο δεκατριάχρονος Κόνορ Ο’ Μάλλεϋ φοβάται τη νύχτα και τους εφιάλτες της. Σχεδόν κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον επισκέπτεται ένα τέρας με τη μορφή ενός ίταμου, ενός αρχαίου δέντρου, για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες. Για τον Κόνορ, όμως, ο πραγματικός εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά: η μητέρα του δίνει μάχη με τον καρκίνο, η γιαγιά του είναι αρκετά παρεμβατική, ο πατέρας του έχει γίνει ένας ξένος, ενώ ο ίδιος εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Καθώς χάνεται μέσα στις διηγήσεις του τέρατος, ο Κόνορ συνειδητοποιεί ότι ο πραγματικός του δαίμονας είναι η δική του αλήθεια, μια αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του.

Το συγκλονιστικό νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011, διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του Old Vic Theatre από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης διαβάζουν με έγνοια το κείμενο για να υλοποιήσουν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί φιλοδοξούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση.

Το τέρας έρχεται είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Λευτέρης Μουμτζής

Κίνηση: Φωτεινή Περδικάκη-Hamilton Monteiro

Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Άννα Φωτιάδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ανδρονίκου, Ιάσονας Ασημακόπουλος,

Γιώργος Κυριάκου, Νίκος Μανωλάς, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου,

Αντρέας Πατσιάς, Μέλανη Στέλιου, Άννη Χούρη

 

Παραστάσεις

Λευκωσία

Θέατρο Αποθήκες

κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

 

ΘΟΚ TALK

Μια συζήτηση των σκηνοθετών Ειρήνης Ανδρέου και Γιάννη Καραούλη με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΘΟΚ, Σάββα Κυριακίδη. Ερωτήματα που αφορούν το θέατρο και λειτουργούν ως αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα σε πεδία πέραν αυτού - την κοινωνία, την πολιτική, την ίδια τη ζωή. Δείτε τη συζήτηση στο youtube εδώ.

To τέρας έρχεται έχει εκδοθεί στην Ελληνική γλώσσα από της Εκδόσεις Πατάκη (https://bit.ly/3Jt1GPa)

Φωτογραφίες: Αντώνης Αντωνίου

θοκ
θοκ
θοκ
θοκ
θοκ
θοκ
θοκ
θοκ
θοκ