Τηλεόραση Ραδιόφωνο
EΞΩΦΥΛΛΟ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣΗΣ

Οι εκδόσεις «Αιγαίον», το Έρμα και η Σχολική Εφορεία Αιγιαλούσης διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιωάννας Αλεξάνδρου με τίτλο: «Ελληνικόν Γυμνάσιον Αιγιαλούσης 1948 - 1976» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 19:00. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (οδός Βασιλέως Γεωργίου Β’ - έναντι πάρκου Χρυσαλινιώτισσας, παλιά Λευκωσία).

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό:

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Αν. Διευθυντής Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

Βάσος Ν. Πτωχόπουλος, Εκδότης.

Παναγιώτης Χατζηπαντελής, Κοινοτάρχης Αιγιαλούσης, Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Αιγιαλούσης.

Δρ Βαρνάβας Λοϊζίδης, απόφοιτος του Γυμνασίου Αιγιαλούσης.

Πρόδρομος Προδρόμου, τέως Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει:
Δρ Κωνσταντίνος Γεωργίου
, Ερευνητής στο Αρχείο Ιστορίας Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνων

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τη συγγραφέα.

Το βιβλίο αποτελεί μια περιπτωσιολογική μελέτη καταγραφής της ιστορίας και λειτουργίας σχολείων Μέσης Παιδείας που τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω της τουρκικής εισβολής. Το Γυμνάσιο Αιγιαλούσης ιδρύθηκε την περίοδο της Αγγλικής κατοχής, 1948, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από τους Βρετανούς. Το σχολικό κτήριο κτίστηκε χάρη στις ενέργειες του Διευθυντή του Γυμνασίου, Παύλου Ξιούτα, την οικονομική ενίσχυση και την εθελοντική εργασία των κατοίκων της κοινότητας αλλά και των γύρω περιοχών. Το βιβλίο χαρτογραφεί τη βραχύβια ιστορία του Γυμνασίου Αιγιαλούσης από την ίδρυση του το 1948 και εξετάζει τη λειτουργία του πριν και μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμβολή της σχολής στους Εθνικούς Αγώνες, τις δράσεις της μαθητικής κοινότητας μέχρι και τον τερματισμό της λειτουργίας του το 1976.
Με την έκδοση αυτή οι εκδόσεις Αιγαίον αλλά και η Σχολική Εφορεία Αιγαιλούσης στοχεύουν να διατηρήσουν άσβεστη την τοπική μνήμη μέσω της συγγραφής της ιστορίας του σχολείου.