Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick και την Έδρα UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου, διοργανώνει σειρά διαλέξεων με εισηγητή τον διακεκριμένο Καθηγητή Γλωσσολογίας, λεξικογράφο και Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, Καθ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Η σειρά διαλέξεων απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, σε μαθητές/μαθήτριες, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αλλά και στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις διαλέξεις στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick, σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η πρώτη διάλεξη θα δοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό και θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Θέμα της διάλεξης είναι: «Μιλώντας ‘Με τη γλώσσα για τη γλώσσα’ στην ποίηση: Ελύτης, Δημουλά, Μόντης». Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής της Έδρας UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Θα ακολουθήσουν οι διαλέξεις προς εκπαιδευτικούς στις 15 και 18 Σεπτεμβρίου (στο Πανεπιστήμιο Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα) και προς μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις 19 Σεπτεμβρίου (στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό).

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:

- 14 Σεπτεμβρίου, 19:00-21:00, Πανεπιστήμιο Frederick Λεμεσός: Μιλώντας «Με τη γλώσσα για τη γλώσσα» στην ποίηση: Ελύτης, Δημουλά, Μόντης» (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό)

- 15 Σεπτεμβρίου, 10:00-12:00, Πανεπιστήμιο Frederick Λευκωσία: Διδάσκοντας τη γλώσσα στο σχολείο: Βασικές έννοιες για την κατανόηση της λειτουργίας της γλώσσας (για εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης)

- 18 Σεπτεμβρίου, 09:30-11:30, Πανεπιστήμιο Frederick Λεμεσός: Ζούμε στο βασίλειο του ρήματος: Μια άλλη πρόταση για τη διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο (για εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης)

- 19 Σεπτεμβρίου, 10:00-12:00, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία: Επαναφέροντας «Τα ερωτήματα» στη διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο: Αναζήτηση της ουσίας της γλώσσας με διάλογο (για μαθητές και μαθήτριες Α’-Γ’ Λυκείων και Τεχνικών Σχολών)

Για την εκδήλωση της Πέμπτης, 14 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: [email protected] μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 22394394.

1

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Outreach Service T. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. [email protected]

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία.

Στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου προσφέρονται περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το 2022 κατατάχθηκε στην 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα Times Higher Education Impact Rankings 2023, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε σχέση με τον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως, ενώ σε σχέση με τον Στόχο για Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια κατατάχθηκε στην 100ή θέση.