Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ

Με το μεγάλο Βραβείο GOLDEN TRIGA επέστρεψε ο ΘΟΚ από την φημισμένη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας στην Πράγα, Prague Quadrennial 2023. Η εγκατάσταση του ΘΟΚ Spectators in a ghost city (Θεατές σε μια πόλη φάντασμα) εμπνευσμένο από την κατεχόμενη Αμμόχωστο πήρε το πρώτο βραβείο. Στη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Μεγάλη τιμή, χαρά και συγκίνηση για την Κύπρο, τους δημιουργούς της, τους επιμελητές της φετινής συμμετοχής και του ΘΟΚ, η χθεσινή διάκριση με το υψηλού κύρους μεγάλο βραβείο Golden Triga στην εγκατάσταση SPECTATORS IN A GHOST CITY.  Η Εθνική Συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας με  Επιμελήτρια την Μαρίνα Μαλένη, τη Μελίτα Κούτα στην Καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη τιμήθηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών με τη σημαντικότερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών.

ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ

Αντιγόνη Παπαφιλίππου: Τιμή για όλους τους δημιουργούς της Κύπρου

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου βαθιά συγκινημένη ανέφερε «η μοναδική αυτή διεθνής διάκριση μας κάνει περήφανους και τιμά όλους τους δημιουργούς της Κύπρου, το Κρατικό της Θέατρο και τους εργάτες της τέχνης που εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την μεγάλη αυτή κατάκτηση».

ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ

Σκεπτικό Βράβευσης Κριτικής Επιτροπής

Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής: «Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως. Προσκαλεί αυτοκριτικά τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν τη θέση τους ως θεατές πραγματικών ή αναπαραγόμενων τόπων συγκρούσεων και τραυμάτων. Παρακολουθώντας το παρελθόν, το παρόν και τα πιθανά μέλλοντα της τοποθεσίας μέσα από τα στενά τετράγωνα ανοίγματα των κτιρίων, το έκθεμα προκαλεί συναισθήματα αγωνίας ενώ υποδηλώνει τη ΣΠΑΝΙΑ δυνατότητα για ελπίδα».

ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ

Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Μαρίνα Μαλένη - Μελίτα Κούτα: Ακόμα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει

Για την τεράστια και σημαντική αυτή διάκριση της Κύπρου μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», η Μαρίνα Μαλένη Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ και η Μελίτα Κούτα, σκηνογράφος. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, «ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κερδίσαμε το πρώτο βραβείο».

Οι συντελεστές της εγκατάστασης

Επιμελητής - αρχική ιδέα: Μαρίνα Μαλένη

Καλλιτεχνική έρευνα-Εικαστική Εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα

Συνεργαζόμενος τεχνικός σύμβουλος: Χάρης Καυκαρίδης

Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα: Γιώργος Λάζογλου

Βίντεο απόδοσης των καλλιτεχνών: Pascal Caron και Μελίτα Κούτα

Γραφικός σχεδιασμός και σχεδιασμός ιστοσελίδας: Φίλιππος Βασιλειάδης

Τεχνική υποστήριξη στην Πράγα: Δώρος Τσολάκης

Τεχνική υποστήριξη στη Λευκωσία: Τεχνικές υπηρεσίες ΘΟΚ

ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Πράγα την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ΘΟΚ η Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου Μαρίζα Παρτζίλη.

ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ

Τη δημιουργική ομάδα συνόδευσαν στην Πράγα η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου και το Μέλος του Δ.Σ. Θεοδώρα Σάββα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Πράγα έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας και της δουλειάς για τη δημιουργία της εικαστικής εγκατάστασης, την οποία ανάμεσα σε άλλους παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πράγα Γιώργος Γιάγκου καθώς και ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Πράγα. Την εικαστική εγκατάσταση της Κύπρου επισκέφθηκαν επίσης και οι Πρέσβεις της Ελλάδας, Δανίας, Σλοβενίας, Σαουδικής Αραβίας και Τυνησίας.  

ΘΟΚ ΠΡΑΓΑ