Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Έλλη Κοτζαμάνη Όρεν Άνολικ

Τα πολλαπλά πρόσωπα της χώρας του, μας συστήνει ο Πρέσβης του Ισραήλ, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον ΑΝΤ1, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται στη Λευκωσία, αφού ταξίδεψε ήδη σε Λάρνακα και Λεμεσό.

Η έκθεση, με φωτογραφίες από δύο παγκοσμίου φήμης Ισραηλινούς φωτογράφους, οργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75 χρόνια ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ. Και ο πρέσβης, Όρεν Ανόλικ, μιλά στον ΑΝΤ1 για τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τον πολιτισμό, και πώς αυτός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ χωρών και λαών. 

Η υπαίθρια έκθεση «Diversity: A State o Mind», που φιλοξενείαι στην πλατεία Ελευθερίας, και αποτελεί συνδιοργάνωση της πρεσβείας του Ισραήλ με την BPRats Cultural Management, αποτελείται από φωτογραφίες τις οποίες υπογράφουν δύο διαπρεπείς Ισραηλινοί φωτογράφοι, ο Natan Dvir και ο Gabi Ben Avraham.

έκθεση φωτογραφίας πρεσβείας Ισραήλ

«Θεωρήσαμε πως είναι μια καλή ευκαιρία να συστήσουμε στους κύπριους πολίτες την ποικιλόμορφη κοινωνία του Ισραήλ. Καταλήξαμε σε αυτή την ιδέα: να παρουσιάσουμε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στο Ισραήλ, από διάφορα μέρη και διάφορες πλευρές της ζωής. Μπορείς, λοιπόν, να γνωρίσεις εδώ ανθρώπους πιστούς ή και βαθιά θρησκευόμενους, μπορείς να βρεις Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς. Μπορείς να βρεις ποικίλους ανθρώπους στο Ισραήλ. Και θεωρήσαμε ότι θα ήταν υπέροχο, διότι αυτές είναι φωτογραφίες που λήφθηκαν έξω στους δρόμους, σε δημόσιους χώρους, και ότι θα ήταν ωραίο να εκτεθούν σε δημόσιους χώρους εδώ στην Κύπρο», σχολιάζει στον ΑΝΤ1 ο πρέσβης του Ισραήλ.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, ενώ μέχρι τις 4 Ιουνίου μπορεί κανείς να την περιδιαβάσει, στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Οι δυο φωτογράφοι, μέσα από το έργο τους, παρουσιάζουν τις ιδιαιτερότητες και τις συναρπαστικές διαφορές και ομοιότητες της ποικιλόμορφης ισραηλινής κοινωνίας, όπως αυτές αποτυπώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

έκθεση φωτογραφίας πρεσβείας Ισραήλ

Η ποικιλομορφία του Ισραήλ

Ο Πρέσβης του Ισραήλ ρωτήθηκε εάν η ποικιλομορφία μπορεί να είναι όχι μόνο κατάσταση μυαλού αλλά και τρόπος ζωής. «Αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Υπάρχουν μέρη στο Ισραήλ όπου ακόμα και ο τρόπος ζωής είναι πολύ διαφορετικός. Μπορείς να βρεις στην ίδια γειτονιά ή στην ίδια πόλη ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, εθνότητες ή θρησκείες, να ζουν μαζί. Μπορείς, την ίδια ώρα, να βρεις περιοχές όπου ζουν άνθρωποι ομοιογενείς. Για παράδειγμα, ολόκληρες πόλεις όπου όλοι οι άνθρωποι είναι βαθιά θρησκευόμενοι (Ορθόδοξοι Εβραίοι) ή κυρίως Άραβες. Παράλληλα, στο Ισραήλ μπορείς να βρεις και μέρη όπως το Τελ Αβίβ και η Τζάφα, όπου υπάρχει μια τεράστια γκάμα, μια τεράστια ποικιλία ανθρώπων, να ζουν μαζί στην ίδια πόλη.

- Ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μια οδός συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης ή διαφορετικής θρησκείας και παράδοσης; Πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η ποικιλομορφία με όρους καθημερινότητας;

- Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα. Φέραμε πέρσι εδώ στην Κύπρο το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ Habima. Ανέβασαν μια παράσταση που είχε ως κεντρικό το θέμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της παράστασης και ήταν εκπληκτικό αυτό που μας είπαν. Όταν παρουσίαζαν αυτό το έργο στο Ισραήλ, έξω από το Τελ Αβίβ - και αυτό γιατί στο Τελ Αβίβ δεν υπάρχει ζήτημα, είναι μια προοδευτική πόλη - η αντίδραση που λάμβαναν ήταν... «Ω! Αυτή είναι η δική μου ιστορία! Αυτό είναι που αισθάνομαι και εγώ!» Και αυτό δεν είχε να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Είχε να κάνει με το «πώς μπορώ να πω στους γονείς μου ποιός είμαι». Ακούσαμε παρόμοια πράγματα και εδώ στην Κύπρο, όταν ανεβάσαμε την παράσταση. Παρόλο που γνωρίζαμε ότι ήταν μια ιστορία για ανθρώπους από μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική θρησκεία, διαφορετικά προβλήματα, εντούτοις τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα ήταν εκεί. Και ο καθένας μπορούσε να βρει σύνδεση με αυτά τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτό λειτουργεί σίγουρα ως γέφυρα μεταξύ μας, αυτό που εγώ λέω από άνθρωπο σε άνθρωπο.»

έκθεση φωτογραφίας πρεσβείας Ισραήλ

Οι άνθρωποι = Η δύναμη του Ισραήλ

Ο Πρέσβης του Ισραήλ εξηγεί, στη συνέντευξή του, γιατί θεωρεί πως οι άνθρωποι είναι η δύναμη του Ισραήλ, και πως συνδυάζονται η ποικιλομορφία και η δύναμη με τη χώρα του.

«Εμείς λέμε ότι το Ισραήλ είναι το σημείο τήξης. Διότι ο εβραϊκός λαός ήρθε πίσω στην αρχαία πατρίδα του από τόσα πολλά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν πάρω τον εαυτό μου ως παράδειγμα, έχω από τη μια παππούδες και γιαγιάδες που έφτασαν από την Πολωνία και τη Λιθουανία, και από την άλλη οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου έφτασαν από το Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μείγμα όλων αυτών των τόπων. 

έκθεση φωτογραφίας πρεσβείας Ισραήλ

Η δύναμη, από αυτή την άποψη, σχετίζεται με το γεγονός ότι προερχόμαστε από τόσα πολλά μέρη, τόσους πολλούς πολιτισμούς, τόσους διαφορετικούς τρόπους αντίληψης του κόσμου. Και όλα αυτά μας φέρνουν μαζί. 

Το δεύτερο στοιχείο, που είναι η δύναμη, σχετίζεται με το γεγονός ότι το Ισραήλ για πάρα πολλά χρόνια δεν είχε κανένα φυσικό πόρο. Τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε το φυσικό αέριο, όμως στο παρελθόν δεν είχαμε καθόλου φυσικούς πόρους. Οι κύριοι πόροι στους οποίους μπορούσαμε να βασιστούμε ήταν ο ανθρώπινοι πόροι. Ως εκ τούτου επενδύσαμε μαζικά σε αυτό τον πόρο. Στην παιδεία, στην εκπαίδευση, στην προσπάθεια να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε από αυτό το κράμα ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο κατορθώσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας και να φτάσουμε σε διάφορα είδη καινοτομίας, διάφορα επιτεύγματα... στην τεχνολογία, στην επιστήμη και άλλους τομείς που μας βοηθούν να επιβιώσουμε μέσα στο περιβάλλον των προκλήσεων στο οποίο πρέπει να ζήσουμε».

- Και πώς συνδυάζετε την ποικιλομορφία και τη δύναμη, την οποία μας περιγράψατε, σήμερα στο Ισραήλ και με αφορμή τα 75 χρόνια της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ...

- Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν είναι ένας εύκολος συνδυασμός. Δεν πρόκειται απαραίτητα απλώς για μια πηγή δύναμης ή για κάτι από το οποίο απλώς έχεις κέρδος... Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι άνθρωποι ο ένας τον άλλο. Δημιουργούν μια πολύ ζωντανή κοινωνία, όπου οι άνθρωποι έχουν την τάση να διαφωνούν συχνά μεταξύ τους. Βλέπετε, τις τελευταίες εβδομάδες, τους τελευταίους μήνες, πως οργανώνονται πολύ δυναμικές διαδηλώσεις στους δρόμους... διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και πιστεύω πως η δύναμη της δημοκρατίας επιμετράται ακριβώς σε αυτές τις στιγμές. Πώς μπορούμε να βρούμε τον τρόπο, παρά τις διαφορές και παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, να συνεχίζουμε να ζούμε ως ένα έθνος, ως μια χώρα...».

έκθεση φωτογραφίας πρεσβείας Ισραήλ

Το Ισραήλ και οι γείτονές του

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο Πρέσβης Όρεν Ανόλικ ρωτήθηκε για την αντανάκλαση της ποικιλομορφίας του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις σχέσεις του με την Κύπρο.

«Πιστεύω ότι, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, και σε αυτό το ζήτημα μπορούμε να δούμε κάποια φώτα και κάποιες σκιές. Υπάρχουν απειλές, υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή μας. Είναι καλά γνωστά. Όλοι γνωρίζουμε ποιός είναι η απειλή. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε κάποιες πολύ σημαντικές θετικές εξελίξεις».

Μια από αυτές αφορά την ίδια τη Μέση Ανατολή. Είναι οι Abraham Accords, οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με αριθμό γειτονικών χωρών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων συμφωνιών με τους Άραβες γείτονές μας, και μπορούμε να συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και άλλους...

Επιπλέον, τα τελευταία 10-15 χρόνια συνδυάζουμε τη δική μας ποικιλομορφία με την Ανατολική Μεσόγειο. Αν στο παρελθόν αυτή η πειροχή ήταν ένα σύνορο, που χώριζε την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, σήμερα αυτή έχει γίνει μια περιοχή όπου μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα, το Ισραήλ... η Κύπρος φυσικά... μαζί με τις χώρες που ανέφερα προηγουμένως. Και θέλουμε να εργαζόμαστε μαζί. Να φέρνουμε μαζί ο κάθε ένας τη δική του δύναμη και να επωφελούμαστε από όλη αυτή τη δύναμη όλοι μαζί», καταλήγει ο Όρεν Ανόλικ