Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Η νικήτρια του διαγωνισμού Eurovision 1956, Lys Assia

Την Πέμπτη, 24 Μαΐου 1956, έγινε στο Teatro Kursaal, στο Λουγκάνο της Ελβετίας, ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος είχε τον τίτλο «Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1956». Την πρώτη θέση κέρδισε η φιλοξενούσα χώρα Ελβετία, με το τραγούδι “Refrain”, που ερμήνευσε η Lyz Assia.

Στην πρώτη εκείνη διοργάνωση καθεμιά από τις επτά χώρες συμμετείχε με δύο τραγούδια, κάτι που άλλαξε από την αμέσως επόμενη χρονιά. Το αποτέλεσμα αποφασίστηκε από μια και μόνο επιτροπή την οποία αποτελούσαν δύο μέλη από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Το κάθε μέλος της επιτροπής μπορούσε να δώσει από 1 μέχρι 10 βαθμούς. Ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής, ενώ η κατάταξη των υπόλοιπων τραγουδιών δεν έγινε γνωστή.

Τον διαγωνισμό παρουσίασε στην ιταλική γλώσσα ο Lohengrin Filipelo και ήταν η μοναδική φορά που παρουσιαστής ήταν μόνο ένας άντρας. Συμμετείχαν μόλις επτά χώρες, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Δυτική Γερμανία. Η Αυστρία και η Δανία είχαν εκφράσει την προθυμία να συμμετάσχουν, αλλά δεν κατάφεραν να δηλώσουν εμπρόθεσμα συμμετοχή. Ωστόσο μετέδωσαν τον διαγωνισμό, μαζί με τις χώρες που συμμετείχαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που μετέδωσε τον διαγωνισμό, δεν δήλωσε συμμετοχή, γιατί το BBC ήθελε να διοργανώσει δικό του μουσικό διαγωνισμό, το "Fesrtival of British Popular Songs".

Το θέατρο Teatro Kursaal, στο Λουγκάνο της Ελβετίας.
Το θέατρο Teatro Kursaal, στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός, παρόλο που ήταν τηλεοπτικός, έφτασε στο κοινό, των δέκα χωρών που τον μετέδωσαν, κυρίως ραδιοφωνικά, αφού ο πιο πολύς κόσμος τότε δεν είχε ακόμη τηλεοπτικό δέκτη. Ήταν μια ιδέα της EBU (European Broadcasting Union) να διοργανώσει έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό στα πρότυπα του ιταλικού διαγωνισμού τραγουδιού "Sanremo Music Festival".