Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βιβλίο Συμπόσιο

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το πέμπτο βιβλίο στη σειρά διατέχνης του Χρίστου Σ. Ρωμάνου, με τον τίτλο Το Συμπόσιο (εξέλιξη και πολιτεία) στην 5η Διάσταση.

Στο βιβλίο η ποίηση συναντά την πρόζα, την εικαστική τέχνη και τη μουσική. Όπως αναφέρει ο Ρωμάνος σε σημείωμά του, «τα ποιήματα στοχάζονται τον άνθρωπο από τη Γένεση μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, από τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν ως τη μελλοντική αναχώρηση των ανθρώπων από τη γη. Στοχάζονται όμως τον άνθρωπο και μέσα στην καθημερινή ζωή».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σχοινοβάτης, σε περιορισμένη έκδοση 250 αριθμημένων αντιτύ- πων. Η έκδοση, μέσα από το σχεδιασμό, την επιλογή χαρτιών, τη βιβλιοδεσία, τη στοιχειοθεσία κ.λπ., συνδιαλέγεται με την υλικότητα του βιβλίου-αντικειμένου, διερευνώντας τα εγγενή χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη έκδοση, ένα βιβλίο που μερικές στιγμές δεν θυμίζει βιβλίο. Μια ενότητα νοημάτων, μηνυμάτων αναφορών στην ποίηση, τη φιλοσοφία, την ιστορία και τη μουσική. Τα λόγια και οι  εικόνες απλώνονται σε 315 σελίδες. Παρουσιάζονται ποιήματα, πεζά, διάλογοι αλλά και φωτογραφίες από καλλιτεχνικές δημιουργίες του συγγραφέα σε ξύλο και άλλα υλικά ακόμα και καθημερινών αντικειμένων που μεταπλάθοντα, αναπροσδιορίζονται, ανατοποθετούνται. 

Πιο κάτω το ποίημα:

Η εξέλιξη των ανθρώπων ΙΙΙ

Επιζητούσα

τη μετάθεση των ορίων.

Τώρα την πολεμώ.

Φάσκω και αντιφάσκω. 

Μιλούσα όμως 

για όρια ανθρώπινα.

Ερεύνησα

το μεταβιολογικό στάδιο

της εξέλιξης.

Στις ηλεκτρονικές οθόνες,

ο άνθρωπος

αδύναμο βιολογικό σύνολο.

Ερείπιο στον Ταϋγετο.

Η μεταλλαγή

ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Δεν αναζητώ

θρύψαλα της αιωνιότητας,

την εξέλιξη

στα όρια της θεότητας, 

ούτε λαχταρώ

τη μακρόχρονη ανία

της Σίβυλλας.

Όρισα τη ζωή μου

μια εφήμερη επίσκεψη

στο βιότοπο των ανθρώπων.

Μ' αισθήσεις και τη νόηση

το σύμπαν

μας έχει δημιουργήσει.

Θα έχω άραγε την εκλογή 

τότε 

σαν άνθρωπος να ζήσω; 

 

Ποιος είναι ο Χρίστος Ρωμάνος

Ο Χρίστος Ρωμάνος γεννήθηκε στη Λάπηθο, σπούδασε στο Berkley και στο Columbia, και κατέχει διδακτο- ρικό στη συγκριτική λογοτεχνία από το New York University. Ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Poetics of a Fictional Historian (Peter Lang, 1985) και Human Boundaries:
Oral Song, Text, Hypertext (Nostos Books, 2004). Το πρώτο ασχολείται με το έργο του Αλέξανδρου Κοτζιά, το δεύτερο με τις μορφές της ανθρώπινης έκφρασης: προφορική, γραπτή, ηλεκτρονική.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν Το σύμπαν και τ’ ανθρώπινο (2007). Ακολούθησαν ο Αντιφωνητής (2011) το Ασυνέχειες και σειρές (2014) και το Κενά (2016). To Μετέωρα (2019) συμπληρώνει την τετραλογία που άρχισε με τον Αντιφωνητή.