Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεστιβάλ μανταρινιού

Το φεστιβάλ Μανταρινιού επιστρέφει δυναμικά στο χωριό Διερώνα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με ξεχωριστές εκδηλώσεις και δράσεις. Το όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού παρουσιάζει το τρίτο φεστιβάλ Μανταρινιού με πολύ κέφι, παραδοσιακές δραστηριότητες, επιλεγμένα προϊόντα από μανταρίνια, μουσική και χορούς.

Το 3ο φεστιβάλ Μανταρινιού στη Διερωνα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023  από τις 11π.μ μέχρι τις 6μ.μ.

φεστιβάλ μανταρινιού

Μεταξύ των πολλών προϊόντων που θα παρουσιαστούν ξεχωρίζει το κέρασμα με  μανταρίνια και ζιβανια μανταρινιού για όλους τους επισκέπτες. Μαρμελάδες μανταρινιού, λικέρ μανταρινιού, κρέμες, γλυκά, απόσταγμα και άλλα εδέσματα με βάση το μανταρίνι θα διατίθενται στην αγορά που θα στηθεί τη μέρα του φεστιβάλ. Όλα θα μυρίζουν… μανταρίνι!

Παραδοσιακή μουσική από τον Μιχάλη Τερλικά και παραδοσιακοί χοροί με τον Ξάνθο Ξάνθου θα ψυχαγωγήσουν όσους παρευρεθούν.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Διερώνας μαζί με τον Περιφερειακό Σύλλογο Γυναικών και Νέων Ημιορεινής Λεμεσού και τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας.

φεστιβάλ μανταρινιού

Πως θα πάτε

Η Διερώνα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού, στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 730 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βόρεια συνορεύει με το χωριό Αρακαπά, στα βορειοανατολικά με το χωριό Επταγώνια, στα ανατολικά με το χωριό Πραστειό Κελλακίου, στα νότια με το χωριό Ακρούντα, στα νοτιοδυτικά με το χωριό Μαθικολώνη, στα δυτικά με το χωριό Αψιού και στα βορειοδυτικά με το Καλό Χωριό.

φεστιβάλ μανταρινιού

Ήταν ένα από τα φέουδα των Ναϊτών Ιπποτών

Οι πρώτες αναφορές για τη Διερώνα άγονται στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Το χωριό ήταν ένα από τα φέουδα των Ναϊτών Ιπποτών. Στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή των ιπποτών του τάγματος των Ιωαννιτών. Η ονομασία του χωριού την εποχή εκείνη ήταν Ιερώνα. Ο Λουί ντε Μας Λατρί (1862) σε χάρτη του αναγράφει τον οικισμό ως Πάνω Ιερώνα και μια τοποθεσία νοτιοδυτικά ως Κάτω Ιερώνα, που όμως δεν ήταν οικισμός. Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες αφιερωμένες στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η μία βρίσκεται έξω από το χωριό και είναι εγκαταλελειμμένη.

φεστιβάλ μανταρινιού
φεστιβάλ μανταρινιού

 

φεστιβάλ μανταρινιού
φεστιβάλ μανταρινιού