Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λυσσασμένη Γάτα ΘΟΚ

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ Λυσσασμένη Γάτα του Αμερικανού συγγραφέα Τέννεσση Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου, την Παρασκευή  3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023.

Η παράσταση προσφέρει μια «ολοκληρωτική» εμπειρία στο θεατή, φέρνοντας σε διάλογο τη σκηνική δράση με τη ζωντανή κινηματογράφηση σε αθέατους χώρους του θεάτρου και τη μουσική που ερμηνεύεται από τετραμελή ορχήστρα. Η σκηνοθεσία καταθέτει μια ρηξικέλευθη ματιά πάνω σε ένα κλασικό έργο, το οποίο εστιάζει στη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο και τα φαντάσματα που στοιχειώνουν χώρες, οικογένειες, σχέσεις κι άτομα.

 

«Απόψε λοιπόν, το ψέμα θα το κάνουμε αλήθεια»

Η πραγματοποίηση του σκηνοθετικού οράματος υπήρξε ένας άθλος όχι μόνο για τους τεχνικούς, αλλά και για τους ηθοποιούς, οι οποίοι βρίσκονται επί τρεις και πλέον ώρες σε κοινή θέα και διαρκή κίνηση: μπαινοβγαίνουν στη σκηνή, μετακινούν αντικείμενα, συνδιαλέγονται, μονολογούν και συντονίζουν τους υποκριτικούς τους κώδικες, τόσο στη ζωντανή απόδοση, όσο και την κινηματογραφική. Ο συντονισμός και συγχρονισμός τους, τους εξασφαλίζει μια εξαιρετική σκηνική χημεία, ενώ όλοι ανεξαιρέτως απομακρύνονται με ευστοχία από τα καθιερωμένα κινηματογραφικά τους πρότυπα. 

Μαρία Χαμάλη, Πολίτης, 26/2/2023

[…] Το οπτικό και τεχνικό κομμάτι ήταν όπως το επιθυμούσε [ο σκηνοθέτης]: σαν ελβετικός σουγιάς, με πολλαπλές και παράλληλες χρήσεις. Ώθησε τους ηθοποιούς του σε πυρηνικές και ονειρικές ερμηνείες, στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Γιώργος Σαββινίδης, Φιλελεύθερος, 5/2/2023

Λίγα λόγια για το έργο

Στον αμερικανικό νότο, ένα αποπνικτικό καλοκαιρινό απόγευμα, η ευκατάστατη οικογένεια Πόλιτ έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τα εξηκοστά πέμπτα γενέθλια του ετοιμοθάνατου πατέρα. Ο πρωτότοκος γιος Γκούπερ κι η σύζυγός του Μέι επιθυμούν να διεκδικήσουν τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία, στερώντας από το δικό τους μερίδιο τον νεότερο γιο Μπρικ και τη σύζυγό του Μάγκι. Ο γάμος των δύο τελευταίων είσαι σε κρίση· ο Μπρικ, πρώην πρωταθλητής ποδοσφαίρου φθείρεται μέρα με τη μέρα, ανάπηρος σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά και πνίγει τον πόνο του στο αλκοόλ, ενώ η δυναμική Μάγκι παλεύει παθιασμένα να ξεφύγει από τη δυστυχία και το σκοτάδι. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, οι συγκρούσεις εντείνονται και το οικογενειακό οικοδόμημα διαβρώνεται.

Γραμμένη στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Λυσσασμένη γάτα είναι μια από τις πιο γνωστές κι αγαπημένες θεατρικές επιτυχίες του Αμερικανού δραματουργού. Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του ίδιου έτους στο Morosco Theatre της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν, χαρίζοντας στον συγγραφέα το Drama Critics Circle Award και το δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ. Λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους ηθοποιούς Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Πολ Νιούμαν.

Ο Τέννεσση Ουίλλιαμς φέρνει στην επιφάνεια τη βία των κοινωνικών κανόνων και των παραβιασμένων συναισθημάτων, συλλαμβάνοντας ένα έργο που εστιάζει στο εύθραυστο των οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων, την υποκρισία και το ψεύδος.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι
Κοστούμια: Shona Muir

Μουσική: Χρίστος Γερολατσίτης
Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου
Μουσική Διδασκαλία: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)

Video Art: Σταύρος Χαραλάμπους
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτις: Μάγια Κυριαζή

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

Μαρία Σκουλά (Μάγκι), Γιώργος Κριθάρας (Μπρικ), Μαρία Φιλίππου (Μέι), Έρικα Μπεγέτη (Μητέρα), Χάρης Πισίας (Πατέρας), Ανδρέας Βούλγαρης (Αιδεσιμότατος Τούκερ/Σκίπερ), Μάριος Μεττής (Γκούπερ), Σοφία Ιωάννου (Δόκτωρ Μπω)

Μουσικοί επί σκηνής

Χρίστος Γερολατσίτης, Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama), Κυριάκος Κέστας,

Όμηρος Μιλτιάδους

Συμμετέχουν τα παιδιά

Κωνσταντίνος Μπέλλο, Αλίκη Παπαγεωργίου, Σωτηρία Σπύρου, Αντρέας Χρίστου

Τρεις τελευταίες παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 στις 20:00 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στις 19:00

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στις 18:00

 

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες και 35 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων 2 διαλειμμάτων μετά το α’ και β’ μέρος.

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

 

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος