Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγρ

Συνεχίζουν τα συλλυπητήρια μηνύματα από αξιωματούχους και φορείς του πολιτισμού για τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία, η οποία απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 86 ετών. Σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παραλιμνίου αποφάσισε η κηδεία να τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, αύριο, Κυριακή, στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.

Για μία σημαντική απώλεια στο παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι κάνει λόγο ο Υφυπουργός Πολιτισμό, Γιάννης Τουμαζής, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφέρει ότι η Κυριακού Πελαγία, γεννημένη στις 8 Ιουλίου του 1936 στο Παραλίμνι, ήταν από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου, σημειώνοντας ότι και οι γονείς της διακρίνονταν στην παραδοσιακή μουσική και τα «τσιαττιστά» τραγούδια.

«Από 15 χρονών άρχισε να τραγουδά σε συγγενικούς και φιλικούς της γάμους, σε διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε τοπικά πανηγύρια», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Τουμαζής, προσθέτοντας ότι ως «η φωνή της κυπριακής υπαίθρου», η Κυριακού Πελαγία έτυχε αποδοχής ή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του λαού «και αυτό είναι για τον δημιουργό η μεγαλύτερη τιμή και καταξίωση», όπως αναφέρει.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζει την προσφορά της Κυριακούς Πελαγία, σημειώνοντας ότι «προικοδότησε το χώρο του παραδοσιακού πολιτισμού και ιδιαίτερα της δημοτικής μουσικής με ποίηση, δίστιχα, ερωτικά τραγούδια και άλλα δημιουργήματά της». Υπογραμμίζει, δε, ότι είχε «τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι και το κοινό, διεισδύοντας και επηρεάζοντας θετικά τους νέους καλλιτέχνες με την αυθεντικότητα, τις εμπειρίες και το αστείρευτο ταλέντο της».

«Ο θάνατος της Κυριακούς Πελαγία αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι. Το έργο που αφήνει πίσω της θα συνεχίσει να εμπνέει εμάς και τις επόμενες γενιές. Η δημιουργός του πέρασε στην Αθανασία, αφήνοντάς μας ένα πολύτιμο κληροδότημα και για αυτό της είμαστε αιώνια ευγνώμονες», καταλήγει.

«Τεράστια απώλεια, μεγάλο κενό για το Παραλίμνι, την Επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο», χαρακτηρίζει ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι η λαϊκή ερμηνεύτρια είναι «ο κύριος λόγος που η παράδοση μας κρατήθηκε και ενισχύθηκε», καταλήγοντας πως «έφυγε, αλλά θα είναι πάντα μαζί μας».

Επίσης, σε συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο της Κυριακού Πελαγίας, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος - Για την Κύπρο» αναφέρει ότι «η Κύπρος σύσσωμη υποκλίνεται στο αντίο της μαστόρισσας του κυπριακού τραγουδιού», προσθέτοντας ότι «η φωνή της Κύπρου δεν σίγησε», αλλά «πέρασε στην αιωνιότητα, εκεί που της αρμόζει». Σημειώνει, ακόμα, ότι η Κυριακού Πελαγία έβαλε το κυπριακό τραγούδι, την κυπριακή παράδοση σε κάθε σπίτι και για κάθε ηλικία, με ταπεινότητα και σκληρή δουλειά, και καταλήγει εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους της λαϊκής ερμηνεύτριας.

Ο ερμηνευτής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης αποχαιρετά με μήνυμά του στο facebook την Κυριακού Πελαγία, τη «φωνή της Κύπρου», όπως γράφει. «Η φωνή που κράτησε ζωντανή τη μουσική κυπριακή παράδοση», προσθέτει στη συνέχεια, αναφέροντας ότι θα θυμάται «πάντα με αγάπη και νοσταλγία» τα ντουέτα που ερμήνευσαν.

Ο Δήμος Παραλιμνίου σε ανακοίνωση του «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της "φωνής της κυπριακής παράδοσης", Κυριακούς Πελαγία σε ηλικία 86 ετών». 

«Σε έκτακτή του συνεδρίαση σήμερα Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, οι σημαίες του δημοτικού μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραστεί στην κηδεία και ο Δήμαρχος θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο» προστίθεται.

Σημειώνεται πως «η Κυριακού Πελαγία ήταν κόρη του εξαίρετου παραδοσιακού τραγουδιστή Δαμιανού Κουζαλή και κόρη της Μαρίας Κουτσόλουκα που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιχάλης Πασιαρδής, "η Κυριακού Πελαγία είναι μια γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπαίθρου, η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς μες τα περβόλια τζιαι τα ορμάνια"».

«Η "Μαστόρισσα" έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι το οποίο αφενός χάρη στην αυθεντικότητα και την καθαρότητα της φωνής της και αφετέρου χάρη στην πραότητα και την καλοσύνη που τη διέκρινε, κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του δημοτικού τραγουδιού» συνεχίζει.

«Η Κυριακού Πελαγία αγάπησε και ανέδειξε το Παραλίμνι, την επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο μας γενικότερα και κατάφερε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο για την κυπριακή παράδοση. «Αιωνία της η μνήμη» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου.