Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θοκ

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας - Τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου – Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργανώνουν σεμινάριο θεάτρου για τους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων στα σχολεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας το σεμινάριο είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς που προετοιμάζουν θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο των 24ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου.

Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν και θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο θα έχει τρία μέρη και σε αυτό θα διδάξουν ο Σάββας Κυριακίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ - Θεατρολόγος, ο Νεοκλής Νεοκλέους, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης και η Μάχη Δημητριάδου Lindahl, Χορογράφος.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στο Κτίριο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαρβιηλίδης

(Κτίριο ΘΟΚ: Οδός Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 1096 Λευκωσία)

Δηλώσεις συμμετοχής: υπόψη Σπ. Αντωνέλλου, ΠΛΕ, Προϊσταμένος Πολιτισμού και Αθλητισμού ΜΓΕ. φαξ: 22428268

Απαραίτητα στοιχεία για δήλωση συμμετοχής:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πληροφορίες: 22864320-21

Προσέλευση: 8:45

Χώροι Στάθμευσης

Λόγω της έναρξης εργασιών ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ από τον Δήμο Λευκωσίας δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο και τα Γραφεία του ΘΟΚ υπάρχουν οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:

●Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

●Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

●Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Μέρος 1ο, 9 -11 π.μ. Από το θεατρικό κείμενο στη σκηνική αναπαράσταση,

ΣΑΒΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ - Θεατρολόγος

Α) Από το λογοτεχνικό/θεατρικό κείμενο στο κείμενο παράστασης.

Β) Βασικοί δραματουργικοί κανόνες.

Γ) Η σύνδεση με την ομάδα και τις αντικειμενικές συνθήκες.

Δ) Ο Α υποδύεται τον Β ενώ ο Γ παρακολουθεί.

Ε) Προσεγγίζοντας την παράσταση χωρίς στερεότυπα.

Μέρος 2ο, Σκηνοθετική προσέγγιση, 11:30-1:30

ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, Σκηνοθέτης Ηθοποιός

Α) Ασκήσεις φωνής (ζέσταμα) – Σωματικές Ασκήσεις

Β) Η Σύνθεση της Παράστασης.

(Μονόπρακτο - Πρόταση Γάμου του Α. Τσέχοφ)

-Ο σκηνοθέτης αναλύει τη σκηνή

-Τεχνική Ανάγνωση του κειμένου

Γ) Πως προσεγγίζουμε ένα ρόλο.

-Φύλλο Ρόλου – η βιογραφία του

-Ανάγνωση – Ερμηνεία ρόλου

-Ζωντάνεμα του ρόλου (Κίνηση-Φωνή)

Το μονόπρακτο πρέπει να το έχουν όλοι διαβάσει πριν έρθουν στο εργαστήρι, όπως επίσης και να έχουν όλοι ένα αντίτυπο μαζί τους (για την διαδικασία της ανάλυσης και σύνθεσης της Παράστασης η οποία εμπεριέχει όλα τα στοιχεία (Α - Γ))

Θα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να έρθουν με άνετα ρούχα και παπούτσια ώστε να μπορούν να κινηθούν και να ξαπλώσουν στο πάτωμα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 1:30-15:00 (ΕΛΕΥΘΕΡΟ)

Μέρος 3ο, Κίνηση στο Αρχαίο Δράμα, 15:00-17:00

ΜΑΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ LINDAHL

Πώς μπορεί να ζωντανέψει το κείμενο ενός χορικού και να δημιουργηθεί μέσα από τον αυτοσχεδιασμό λόγου/κίνησης μια αναπαράσταση/δράση.

Απλές ασκήσεις αναπνοής, κίνησης και ήχου/ φωνής. Το σώμα μας ως όχημα και μέσο έκφρασης νοημάτων, καταστάσεων, συναισθημάτων του κειμένου.

Αυτοσχεδιασμοί πάνω στα πέντε βασικά συναισθήματα και τρόποι συλλογικής και ατομικής έκφρασης.

Ρυθμός και σώμα, ρυθμός και λόγος.

Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί σε χορικά των Ικέτιδων του Αισχύλου και των Ορνίθων του Αριστοφάνη (πάροδος/επίθεση πουλιών)

17:00 ΛΗΞΗ, ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σύντομα Βιογραφικά Εισηγητών:

ΣΑΒΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο (DEA) Θεατρικών Σπουδών στις «Τέχνες του Θεάµατος» («Arts du spectacle») του Πανεπιστηµίου Paris III (Sorbonne Nouvelle), Πτυχίο (Licence / Maîtrise) Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Paris III (Sorbonne Nouvelle) και Πτυχίο της Νοµικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ από το 2017, εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, από το 1999 μέχρι το 2017, όπου υπήρξε υπεύθυνος, διαδοχικά, στα τµήµατα ∆ραµατολογίου (2007-2009), ∆ραµατολογίου, Αρχείου, Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης (2009-2014) και Καλλιτεχνικού Έργου-∆ραµατολογίου (2014-2017). Υπήρξε υπεύθυνος του έργου της Ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου, έργο που βραβεύτηκε µε Βραβείο Αριστείας Έργων Ψηφιακού Πολιτισµού από το Υπουργείο Πολιτισµού.

Από το 2002 μέχρι το 2017 δίδασκε ανελλιπώς Ιστορία Θεάτρου και ∆ραµατολογία στη ∆ραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει διασκευάσει για το θέατρο τα µυθιστορήµατα ανάμεσα στα οποία Ο µεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη (Εθνικό Θέατρο, 2010, και ΘΟΚ, 2016, µε τη συνεργασία του Τάκη Τζαµαργιά), Το τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή (ΘΟΚ, 2014) και Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου (ΘΟΚ, 2015).

Έχει δηµοσιεύσει πρωτότυπα κείµενα, αναλύσεις και µεταφράσεις κειµένων σε έντυπα και προγράµµατα του Εθνικού Θεάτρου και άλλων οργανισµών.

Ο Νεοκλής Νεοκλέους είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Σπούδασε στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου και Θεάτρου από όπου αποφοίτησε με άριστα αποκτώντας τον τίτλο Master of Fine Arts, με ειδικότητα στην υποκριτική τέχνη. Το 2016 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό στις Θεατρικές Σπουδές (Κατεύθυνση Υποκριτική-Σκηνοθεσία) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνεχίζει τις σπουδές του για το διδακτορικό στις Θεατρικές Σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις.

Ως ηθοποιός συμμετείχε σε περισσότερες από εκατό πενήντα θεατρικές παραστάσεις.

Συνεργάστηκε με το Σατιρικό Θέατρο μέχρι το 1997, κατόπιν εντάχθηκε στο δυναμικό του ΘΟΚ, και σήμερα είναι Διευθυντής του Θεάτρου Αντίλογος και μέλος του Δ.Σ. του Σατιρικού θεάτρου, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με ιδιωτικά θέατρα και όλα τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια σε τηλεταινίες και καθημερινές σειρές.

Έλαβε μέρος σε τρεις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Υποκριτικής για την ερμηνεία του στον ρόλο του Μπέκμαν στο έργο «Έξω από την πόρτα» (Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2003-2005).

Διδάσκει Αυτοσχεδιασμό και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl

Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Αθηνών, υπότροφος του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σπούδασε σύγχρονο χορό στο Merce Cunningham Dance Foundation στην Νέα Υόρκη, release technique, contact improvisation, ενεργειακές / θεραπευτικές τέχνες.

Το 1996 ίδρυσε στο Παρίσι τις Ασώματες Δυνάμεις. Παρουσίασε έργα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Dansenshus Στοκχόλμης, CCS Παρίσι, Avignon Les Hivernalles, Maison de la Musique et de la Danse Στρασβούργο, Dance Bridges Festival Kolkata, Πλατφόρμα Χορογραφίας, Κύπρια, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, Cyprus Choreography Showcase κ.α.

Χορογράφησε για το θέατρο παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος και σύγχρονου ρεπερτορίου. Δίδαξε σύγχρονο χορό, κινησιολογία, αυτοσχεδιασμό στην ΚΣΟΤ, στην Balletakademie Στοκχόλμης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στη Δραματική Σχολή του Σατιρικού θεάτρου.

Τιμήθηκε για το video dance «Χειρογραφίες» από το 15 Festival ASHBERG/ UNESCO. Μέλος της Νέας Κίνησης Χορευτών και Χορογράφων. Μέλος του Δ.Σ του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου 2011-20. Μέλος και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Χορού IDC του ITI/UNESCO 2011-17. Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Στέγης Χορού Λευκωσίας από το 2020.