Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υφυπουργος πολιτισμου

Το κοινό πλαίσιο των προτεραιοτήτων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού καθόρισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Γιάννης Τουμαζής στην πρώτη συνάντηση εργασίας αντιπροσωπειών την Τρίτη στη Λευκωσία.

Οι δύο πλευρές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να εργαστούν συστηματικά στη βάση ενός οργανωμένου πλαισίου συνεργασίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω πολιτιστική προσέγγιση και ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την εμβάθυνση σε νέα πεδία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

«Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας ως αυταπόδεικτου στοιχείου της ταυτότητας των δύο χωρών, αλλά και των αμοιβαία επωφελών προοπτικών που προσφέρει μια κοινή πολιτιστική στρατηγική», σημειώνεται.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται οι συμπράξεις στους τομείς σύγχρονου πολιτισμού, η σύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, η αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών και η σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία, η ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών, η ενίσχυση των συνεργασιών με ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και η κοινή στόχευση σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών.

Περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία δικτύου πολιτιστικών διαδρομών στην Κύπρο και η συμμετοχή της σε πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο ψηφιακής χαρτογράφησης των πολιτιστικών αγαθών, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον πολιτισμό, η ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ανέφερε ότι το Υπουργείο της θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά με μια πρώτη διερεύνηση των πεδίων πολιτιστικής συνεργασίας.

«Σύντομα θα λάβει πιο δομημένο χαρακτήρα στη βάση ενός γενικού πλαισίου αρχών και δράσεων. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου της επιτρέπει να αναδειχθεί σε κόμβο πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια προοπτική που θα της προσδώσει πολλαπλά προστιθέμενη αξία», ανέφερε.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής είπε ότι θα γίνουν συνέργειες που θα αναδείξουν την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα και ιστορία και θα ενδυναμώσουν την πολιτιστική παρουσία της Κύπρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

«Βασική μας επιδίωξη είναι, μέσα από την εξωστρέφεια και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να καταστήσουμε την Κύπρο κόμβο πολιτιστικής δημιουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας τη συνεχή ροή ιδεών, ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών στη λεκάνη της Μεσογείου», ανέφερε.

Νωρίτερα, η κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, και τον Υφυπουργό Πολιτισμού επισκέφθηκε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία που φιλοξενεί μια πλούσια σε αριθμό και περιεχόμενο συλλογή αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

υφυπουργος πολιτισμου
υφυπουργος πολιτισμου
υφυπουργος πολιτισμου
υφυπουργος πολιτισμου