Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, επιστρέφει ανανεωμένο το πολυαναμενόμενο 44 ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού® του Δήμου Σωτήρας.

Το Φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8:00μ.μ.στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας, μετρά πέραν του μισού αιώνα ζωής και αναμένεται και φέτος να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.

Το κοινό μεταξύ άλλων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Μάκης Δημάκης, η Βασιλική Νταντά και οι Droulias Brothers.

Το Φεστιβάλ έχει καταστεί θεσμός όχι μόνο για τα δρώμενα της Σωτήρας και της Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και για όλη την Κύπρο, αναδεικνύοντας ένα από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, το κολοκάσι, που ως γνωστό έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Π.Ο.Π. με την επωνυμία Κολοκάσι Σωτήρας/ Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας.

Ο Δήμος Σωτήρας ως ο πλέον μεγαλύτερος παραγωγός του παραδοσιακού αυτού προϊόντος με τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει διάφορες εκστρατείες προώθησης του κολοκασιού, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η αναβάθμιση του ομώνυμου Φεστιβάλ.

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα φεστιβάλ τα οποία διοργανώνονται στο νησί μας, ενώ φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει με δωρεάν γευσιγνωσία τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις εναλλακτικές συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες δημιούργησαν ειδικά για το Φεστιβάλ επαγγελματίες σεφ και bartenders.

Η είσοδος ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των €5 για άτομα άνω των 12 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν γευσιγνωσία κολοκασιού.
Εισιτήρια διατίθενται μόνο στην είσοδο του Φεστιβάλ. Τα ταμεία ανοίγουν στις 7:00μ.μ.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν περίπτερα από τα οργανωμένα σύνολα της Σωτήρας, στα οποία θα πωλείται άφθονο φαγητό, ποτό, γλυκά και άλλα εδέσματα.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου.

κολοκασι

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ:
Υφυπουργείο Τουρισμού

Στην ανάδειξη και προώθηση του κολοκασιού στοχεύει ο Δήμος Σωτήρας

Μέσω του Φεστιβάλ ο Δήμος Σωτήρας στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του προϊόντος αλλά και προώθησή του στο εξωτερικό. Ήδη από το 2016, όταν και ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των Προϊόντων Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) και ΚολοκάσιΠούλλες Σωτήρας (Π.Ο.Π.) ο Δήμος σε συνεργασία με τους παραγωγούς της Συνεργατικής Εταιρείας Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας (ΣΕΔΙΓΕΠ) έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκστρατείες προώθησης στο εξωτερικό, ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών για εξαγωγή και διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό.

Σημαντικές διακρίσεις κι πιστοποιήσεις

Το 2016 τα προϊόντα Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) και Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας (Π.Ο.Π.) έχουν ανακηρυχθεί ως «Καλύτερο Γεωργικό Προϊόν» κατά τα Βραβεία «Γαστρονόμος» ενώ έχει απονεμηθεί ο τίτλος «Προϊόν της Χρονιάς» κατά τα Time Out Eating Awards 2017.

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων, ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε στην Ευρωπαϊκή

Ένωση και η κατοχύρωση της επωνυμίας «Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού®» στον Δήμο Σωτήρας.

κολοκασι

2000 τόνοι ετησίως

Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές σημειώνεται πως το κολοκάσι σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια το 1191 μ.Χ. ενώ καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν από την καλλιέργεια πατάτας.

Τα καλύτερης ποιότητας κυπριακά κολοκάσια παράγονταν στη Λάπηθο και στην Πάφο. Σημαντικές όμως καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κολοκάσι υπήρχαν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974. Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την Απογραφή της Γεωργίας, η συνολική καλλιέργεια για το έτος 2012 στην Κύπρο ήταν 748 δεκαριά και 168 παραγωγοί, από τους οποίους τα 660 δεκαριά και οι 126 παραγωγοί προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου, εκ των οποίων σχεδόν όλοι ανήκουν στην ομάδα κολοκασοπαραγωγών της Σωτήρος. Η Σωτήρα με πιο απλά λόγια παράγει σήμερα περισσότερους από 2000 τόνους κολοκάσι ετησίως ενώ το 85% της καλλιέργειας του στην Κύπρο προέρχεται από τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή.

Αξιοσημείωτο για τη βιολογική αξία του κολοκασιού είναι ότι το κολοκάσι δε ψεκάζεται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αποτελώντας έτσι αμιγώς βιολογικό λαχανικό. Στη Σωτήρα οι κολοκασοπαραγωγοί αποκαλούν το κολοκάσι ως “κουκουμά” και αυτό επειδή το προϊόν παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να παραμείνει στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί και να μαζευτεί όποτε το θελήσει ο παραγωγός.

Από το 1978 η Σωτήρα διοργανώνει το Φεστιβάλ Κολοκασιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ της Κύπρου, ενώ από το 2014 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια η «Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού Σωτήρας» που εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης του προϊόντος από τον Δήμο και την Οργάνωση παραγωγών Σωτήρας.

Η διατροφική του αξία

Η διατροφική του αξία θεωρείται τροφή υγιεινή, πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C, και επίσης περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.

Η κατανάλωσή του, όμως, πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα, όμως, η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για μια νύχτα πριν το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση.

Χρήσεις και μαγείρεμα

To κολοκάσι έχει και καλλωπιστική χρήση λόγω της μορφής των μεγάλων φύλλων του. Το άμυλό του είναι εύπεπτο και χρησιμοποιείται συχνά και για βρεφικές τροφές. Ευδοκιμεί σε αφθονία στην Κύπρο και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κυπριακή κουζίνα. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμο του πριν το μαγειρέψετε, γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.

κολοκασι

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ
Τ. 23821404
[email protected]