Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σαββοπουλος

Με μεγάλη χαρά έρχεται στην Κύπρο ο Διονύσης Σαββόπουλος για να «βάλει στα όργανα φωτιά», με ένα πρόγραμμα που πρώτη φορά θα παρουσιάσει, το οποίο αντανακλά προσωπικά του βιώματα.

Μιλώντας στον ant1live ανέφερε ότι στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στις 31 Αυγούστου στη Λευκωσία και την 1η Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό δούλεψε ως καλλιτέχνης και όχι ως γραφειοκράτης. Πρόκειται για μία παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που ο ίδιος ονομάζει «Σμυρνέϊκα, πολιτικά τραγούδια, ανατολίτικα και Σαββοπουλικά». Τραγούδια μεγάλων συνθετών και δικά του, που ενώνουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κύπρο και την βόρεια Θράκη. Ωστόσο το αφιέρωμα δεν έχει «καμιά σχέση με σπαραξικάρδια αφιερώματα» όπως έσπευσε να μας διευκρινίσει, χαρακτηρίζοντάς το ένα πρόγραμμα ευχάριστο που προβάλλει την αναγεννητική δύναμη που χαρακτηρίζει τη ράτσα μας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ant1live λίγο πριν από τις παραστάσεις στην Κύπρο, μας μίλησε για τη «χάρη που έχει να μεγαλώνει κανείς», τη σχέση του με τα παιδιά και τα εγγόνια του και τη σχέση του με τη μουσική. Μας περιγράφει και τον θαυμασμό του για τους Κύπριους που αν και μετά την τουρκική εισβολή είναι σαν να πέσαμε από τον 7ο όροφο, σταθήκαμε πάλι όρθιοι, όπως λέει με τον δικό του, μοναδικό, λιτό, διεισδυτικό λόγο.  

-Κύριε Σαββόπουλε καλώς να ορίσετε ξανά στην Κύπρο. Πάει καιρός από την τελευταία φορά που μας ήρθατε…

-Η καραντίνα φταίει. Γίναμε όλοι ακριβοθώρητοι. Έρχομαι με τεράστια χαρά τώρα. 

-Αυτή τη φορά μας φέρνετε τα «Σμυρνέϊκα, πολιτικά τραγούδια, ανατολίτικα και Σαββοπουλικά». Τραγούδια που αναφέρονται και στην Μικρά Ασία αλλά και στον Πόντο και στην Κύπρο. Τι αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το πρόγραμμα; 

-Το πρόγραμμα στηρίζεται στις ιστορίες και τα τραγούδια του πατρικού μου σπιτιού. Και οι δυο γονείς μου ήταν πρόσφυγες. Έφτιαξα ένα πρόγραμμα ευχάριστο ελπίζω γιατί δούλεψα με προσωπικά βιώματα. Δηλαδή δούλεψα σαν καλλιτέχνης και όχι σαν γραφειοκράτης. Καμία σχέση με σπαραξικάρδια αφιερώματα. Πρώτη φορά το παρουσιάζουμε. Νομίζω ότι θα σας αρέσει. 

-Έσοδα από τις δύο συναυλίες σας σε Λευκωσία και Λεμεσό θα ενισχύσουν τα δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα που ίδρυσε ο αείμνηστος γιατρός Αμέρικος Αργυρίου, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Πολύτιμο το μήνυμα που στέλνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή. Ήθελα όμως να σας ρωτήσω, γίνατε με τα χρόνια πιο ευσυγκίνητος;

-Και πιο ευσυγκίνητος και πιο γκρινιάρης και πιο αγαπησιάρης. Έχει την χάρη του να μεγαλώνει κανείς. Του φεύγουν οι ψευδαισθήσεις. Βλέπει τι αξίζει πραγματικά. Χαίρομαι που συμβάλλω σ αυτή την γενναιόδωρη προσπάθεια που έβαλε μπρος εδώ και χρόνια ο αξέχαστος Αμέρικος Αργυρίου. 

-Σας βλέπουμε πάντως να απολαμβάνετε ή ίσως να ανακαλύπτετε ξανά οικογενειακές αξίες και χαρές με τα παιδιά των παιδιών σας…

-Με την καραντίνα είχα περισσότερο χρόνο να τους χαρώ. Χθες αποχαιρετήσαμε τον μεγάλο μου εγγονό. Έφυγε για σπουδές στην Ολλανδία ως πρωτοετής φοιτητής. Ο μικρότερος είναι ακόμη στο λύκειο. Παιρνούν τα χρόνια. Ο ένας μου γιος είναι πια 54 και ο άλλος 50. Τους βλέπω στα οικογενειακά τραπέζια όλους μαζί να γελάνε και είναι σαν να βλέπω όλη μου την ζωή να περνάει μπροστά απ’ τα μάτια μου. 

Nιώθω ευγνώμων γιατί διαλέγοντας να κάνω μια δουλειά που υπεραγαπούσα κατ’ ουσίαν δεν δούλεψα ποτέ.

 

-Μήπως οι δημόσιες παρεμβάσεις σας έχουν μειωθεί σε συχνότητα και ένταση; Λείπουν σε κάποιους…

-Δεν συμφωνώ. Δεν λείπω. 

-Εάν δεν ήσασταν μουσικός θα ήσασταν ο ίδιος άνθρωπος;

-Η μουσική είναι σημαντικό στοιχείο της ταυτοτητός μου. Αν υπήρχε κάτι άλλο στην θέση της δεν ξέρω πως μπορεί να άλλαζε η γενική συμπεριφορά μου. Τέλος πάντων αυτά είναι  θεωρητικά ζητήματα. 

-Τι σας έδωσε η μουσική και τι σας πήρε, αν υπήρξε τέτοιο βαθύ αλισβερίσι;

-Όλα μου τα δώσε. Δεν ξέρω αν πήρε κάτι. Άλλοι τα ξέρουν αυτά. Θα δείξει και ο χρόνος. Εγώ νιώθω ευγνώμων γιατί διαλέγοντας να κάνω μια δουλειά που υπεραγαπούσα κατ’ ουσίαν δεν δούλεψα ποτέ. 

Η ελληνικότητα είναι κάτι που το νιώθεις ή δεν το νιώθεις. Είναι βίωμα δεν είναι πληροφορία. 

 

-Υπάρχει σήμερα «ελληνική μουσική»; Τι την δημιουργεί και τι την καθορίζει;

-Δεν υπάρχει ελληνόμετρο. Ούτε στην μουσική ούτε πουθενά. Η ελληνικότητα είναι κάτι που το νιώθεις ή δεν το νιώθεις. Είναι βίωμα δεν είναι πληροφορία. 

-Ασχολείστε καθημερινά με τη μουσική; Δεν εννοώ να έχετε βάλει «ωράριο εργασίας», αλλά γράφετε; Ετοιμάζετε μήπως κάποια καινούρια δουλειά;

-Κάνω συναυλίες, ραδιοφωνικές εκπομπές και ετοιμάζω τώρα μια μεγάλη συναυλία για το Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

-Η σχέση σας με την Κύπρο χρονολογείται. Την τραγουδήσατε άλλωστε συγκλονιστικά. Πώς μας βλέπετε ερχόμενος εδώ κατά καιρούς, με όσα έχουν μεσολαβήσει στις δεκαετίες μετά την εισβολή;

-Μετά την εισβολή είναι σαν να πέσατε από τον 7ο όροφο και να σταθήκατε πάλι όρθιοι. Δεν μπορώ να μην σας θαυμάζω για αυτό. Είστε πάντα όρθιοι. Αξιοπρεπέστατοι και προπαντός δημιουργικοί. 

-Μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί ο Ελληνισμός;

-Ανασυντάσσεται συνεχώς, δεν έπαψε ποτέ να ανασυντάσσεται. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το πείσμα του Ρωμιού που πέφτει, σηκώνεται και ξαναρχίζει να δημιουργείται. Σαν να είναι στην φύση του, σαν να μην μπορεί να κάνει αλλιώς. Είμαστε οι Έλληνες. Συνεχίζουμε. 

-Ποια συναισθήματα σας γεννά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Μπορούσατε να φανταστείτε ένα τόσο μεγάλο κακό να γίνεται το 2022 και ο πολιτισμένος κόσμος να μην μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά;

-Η Ουκρανία αυτή την στιγμή υποφέρει για όλους μας. Ευτυχώς ξύπνησε η Δύση και την βοηθάει και θα συνεχίσει να βοηθάει ελπίζω ακόμη περισσότερο. 

 

Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό

Οι δύο συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου, με τίτλο «Βάλε στα όργανα φωτιά» θα δοθούν στις 31 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ (Σχολή Τυφλών) και 1 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Λεμεσού. Ώρα έναρξης: 21:00.
Εισιτήρια από την tickethour.com.cy και όλα τα ACS couriers στη τιμή των €25 γενική είσοδος.

Στις δύο συναυλίες συμμετέχουν, οκταμελής Λαϊκή ορχήστρα - υπό την επιμέλεια του Γιώτη Κιουρτσόγλου, στενού συνεργάτη για πολλά χρόνια του Διονύση Σαββόπουλου- η Φιλαρμονική Μέσα Γειτονιάς, το Φωνητικό Σύνολο «ΔΙΑΣΤΑΣΗ» και δύο Κύπριοι τραγουδιστές, ο Δημήτρης Φανής και η Αννίτα Κωνσταντίνου.

Λίγα Λόγια από το Διονύση Σαββόπουλο για την συναυλία:

Η συναυλία δεν θα αναφέρεται μόνο στην Μικρά Ασία αλλά και στον Πόντο, στην Κύπρο, στην βόρεια Θράκη και θέλουμε με επιλεγμένα τραγούδια και πρόζες γραμμένες ειδικά, να δείξουμε την μεγάλη αναγεννητική δύναμη που χαρακτηρίζει την ράτσα μας και από εκεί που είναι στα χώματα μισοπεθαμένη δημιουργεί ξανά καινούριο κόσμο ακόμα και πριν...απ' τον Δαρείο και μετά τον 5ο αιώνα με τους Γότθους, και μετά τον 10ο με τους Σελτζούκους κλπ κλπ

Πρόκειται για μία παράσταση με τραγούδια δικά του και άλλων μεγάλων συνθετών τα οποία ο ίδιος ονομάζει «Σμυρνέϊκα, πολιτικά τραγούδια, ανατολίτικα και Σαββοπουλικά».   

Τραγούδια που θα ξυπνήσουν μνήμες και θα μας χαρίσουν στιγμές βγαλμένες μέσα από τον πολιτισμό και την μεγάλη πολιτιστική αξία της Σμύρνης. Οι μεγάλες αυτές συναυλίες έχουν ακόμη ένα ξεχωριστό σκοπό. Να ενισχύσουν την προσπάθεια των δύο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που δημιούργησε ο αείμνηστος γιατρός Αμέρικος Αργυρίου, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.