Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σταθης σταμουλακατος

Κάθε εποχή χρειάζεται τους ήρωές της, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο ηθοποιός Στάθης Σταμουλακάτος, ο οποίος υποδύεται τον Αίαντα στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, η οποία παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος. 

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του στην παράσταση, ο Στάθης Σταμουλακάτος αναφέρει ότι δέχθηκε πρόταση από τον σκηνοθέτη της παράστασης, τον ηθοποιό Αργύρη Ξάφη, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. «Είναι άλλο να συνεργάζεσαι με έναν σκηνοθέτη και άλλο με έναν ηθοποιό που ξέρει πώς να προσεγγίσει καλύτερα έναν άλλο ηθοποιό», επισημαίνει.

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΥΠΕ αν η αρχαία τραγωδία αποτελεί πρόκληση για έναν ηθοποιό, ο κ. Σταμουλακάτος υποστηρίζει ότι όταν ένας ηθοποιός παίζει τραγωδία, περνάει σε άλλο επίπεδο, αλλά δεν θεωρεί ότι ένας ηθοποιός καταξιώνεται μέσω της Επιδαύρου. «Υπάρχουν αξιόλογοι ηθοποιοί που δεν έχουν παίξει στην Επίδαυρο ένεκα συγκυριών ή για άλλους λόγους. Αυτό δεν αναιρεί την αξία τους», υπογραμμίζει. 

Για τον Στάθη Σταμουλακάτο, ο Αίας είναι ένας αδικημένος, που δεν έχει τη διπλωματία του Οδυσσέα για να μπορέσει να δει τα πράγματα λίγο ήρεμα. «Είναι πιο αγροίκος, έχει άλλες αξίες που θεωρούνται ξεπερασμένες και γι’ αυτό δυσκολεύεται να συμβαδίζει με τη νέα και περίεργη εποχή που ξημερώνει», τονίζει, προσθέτοντας ότι η απογοήτευση και ο θυμός του Αίαντα έρχονται, όταν συνειδητοποιεί τι έχει κάνει και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. «Ίσως από την πρώτη στιγμή έχει σκεφτεί να δώσει αυτό το τέλος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αίας έχει απορρίψει τη χείρα βοηθείας που του έτεινε πολλές φορές η θεά Αθηνά και γι’ αυτό η θεά Αθηνά υποστηρίζει τον Οδυσσέα στην ‘’κρίση των όπλων’’», αναφέρει στο ΚΥΠΕ. 

Ερωτώμενος για αυτά που τον δυσκόλεψαν περισσότερο στον ρόλο που υποδύεται, ο ηθοποιός λέει ότι η τραγωδία είναι μια άλλη θεατρική φόρμα, που απαιτεί διαφορετικά πράγματα από έναν ηθοποιό. «Εκεί που παίζεις ρεαλιστικό, αστικό θέατρο σε μικρές αίθουσες, ξαφνικά περνάς σε κάτι άλλο που είναι τεράστιο. Αυτό ήταν δύσκολο για μένα στην αρχή. Έπρεπε να παλέψω πάρα πολύ, γιατί είναι η πρώτη φορά που παίζω σε αρχαία τραγωδία», δηλώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας στην προσέγγιση της τραγωδίας, γιατί είναι άλλα τα μεγέθη.

Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει η τραγωδία «Αίας», δυόμισι χιλιετίες μετά από το πρώτο της ανέβασμα, ο κ. Σταμουλακάτος λέει ότι σηματοδοτεί το τέλος των ηρώων και τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, αυτήν της πονηριάς, της εξυπνάδας και της διπλωματίας. «Ωστόσο, πιστεύω ότι κάθε εποχή χρειάζεται τους ήρωές της, ειδικά αυτή η εποχή. Για μένα, ήρωας είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που παλεύει για να επιβιώσει και προσπαθεί να είναι καθαρός και να μην πατάει τον διπλανό του. Θέλουμε καθαρούς ανθρώπους με αγνές καρδιές», καταλήγει.   

Ο «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη και μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου για δύο παραστάσεις, στις 5 και 6 Αυγούστου. Και οι δύο παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00.

*Πηγή ΚΥΠΕ