Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα η παραγωγή Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου επιστρέφει στη Λευκωσία για δύο τελευταίες παραστάσεις στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, την Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Ιουλίου.
Η παραγωγή ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της με την περιοδεία στη Δερύνεια, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο την Παρασκευή 29 Ιουλίου.
Η πόλη της Θήβας νοσεί. Το ίδιο κι ο Οιδίποδας, κι ας μην το γνωρίζει ακόμα. Υπόσχεται, ενώπιον των πολιτών που έχουν προστρέξει κοντά του, να δώσει λύση ώστε να απαλλαγούν από το λοιμό που τους ξεκληρίζει. Πρόθεσή του είναι να φωτίσει, όμως η αλήθεια κρύβεται σε γκρίζες ζώνες και αφώτιστες περιοχές. Κάθε πρωτοβουλία του τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του. Το κουβάρι λύνεται μεν, αργά, μεθοδικά, ωστόσο το απλωμένο νήμα του θα γίνει βρόχος. Κι όταν οι αποχρώσες ενδείξεις, τα μισόλογα και οι εικασίες γίνουν ξεκάθαρες αποδείξεις, το φως των αποκαλύψεων θα γίνει εκτυφλωτικό.
Σωτήρας και μίασμα, ευφυής ηγεμόνας μα και φονιάς του πατέρα του, άνθρωπος με πολιτική συνείδηση και προασπιστής των συμφερόντων του δοκιμαζόμενου λαού του, αλλά και ακούσιος αιμομίκτης. Ποιος είναι άραγε στ’ αλήθεια ο Οιδίποδας;
Η Μαρία Κυριάκου σε συνέντευξή της στο περιοδικό του ΘΟΚ «Μάσκα» (τεύχος 9), αναφέρει: «[…] είναι ένα έργο για τη γνώση και την κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης. Ο τυφλός Τειρεσίας κατέχει τη γνώση και ο Οιδίποδας μόνο όταν τυφλώνεται έχει απόλυτη επίγνωση του ποιος είναι. Η πορεία του ήρωα είναι τραγική ακριβώς επειδή δεν σταματά ποτέ να ψάχνει την πραγματική του ταυτότητα, ακόμα κι όταν όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ίδιος είναι μίασμα. Η ανάγκη του να γνωρίσει τον εαυτό του και ταυτόχρονα να αναλάβει την ευθύνη της ύπαρξής του, αλλά και την ευθύνη της πόλης που τον επέλεξε ως ηγεμόνα, είναι μεγαλειώδης. Είναι ένα έργο επίσης όπου η πολιτική ταυτότητα έχει σημασία. Ο Οιδίποδας συνομιλεί με τους πολίτες της Θήβας δημόσια, ακούει τη γνώμη τους και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σώσει την πόλη από το λοιμό. Από τη μεριά του, ο Χορός είναι διαρκώς αλληλέγγυος προς τον ήρωα. Τον υποστηρίζει και τον δικαιολογεί ακόμα κι όταν τα στοιχεία εναντίον του είναι ολοφάνερα. Και αυτό επειδή τον αντιλαμβάνεται μεν ως υπεύθυνο πολίτη και σωτήρα του, αλλά ταυτόχρονα και ως έναν θνητό. Είναι ένα έργο όπου η πολιτική ταυτότητα ταυτίζεται με την ατομική. Το συλλογικό και το προσωπικό είναι αλληλένδετα και μαζί συνθέτουν την εύθραυστη ανθρώπινη ύπαρξη».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου
Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική: ΜΜΜΔ
Κίνηση: Μιχάλης Αριστείδου
Μουσική διδασκαλία-Φωνητικά ηχοτοπία: Βασιλική Αναστασίου
Αγωγή λόγου: Αιμιλία Βάλβη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Άντρια Ζένιου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ
Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Δημήτρης Αντωνίου, Αιμιλία Βάλβη, Θανάσης Γεωργίου,
Ανδρέας Δανιήλ, Έλενα Καλλινίκου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ζωή Κυπριανού,
Φοίβος Μαρκιανός, Γιάννης Μίνως, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Πολυξένη Σάββα,
Δρόσος Σκώτης, Λένια Σορόκου, İzel Seylani
Παραστάσεις
Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 (με ελληνικούς υπέρτιτλους)
Έναρξη παραστάσεων: 21:00
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)